RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP (Ap)

- Hun er ikke typen til å takle dette

Sist oppdatert:
Det er ennå uklart om Kina vil løslate Liu Xia fra husarrest etter prisutdelingen.

Kort tid etter at Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland annonserte Liu Xiaobo som årets fredsprisvinner, ble kona Liu Xia plassert i husarrest i Beijing.

Kinesiske myndigheter skal ha kuttet både telefon- og internettforbindelsen til kona, og hun er helt isolert fra omverden. Liu Xia skal ikke ha vært utenfor døren på nesten en hel måned. Selv de små daglige lufteturene har det blitt en brå slutt på.

- Takler ikke presset
Og nå begynner venner å bli bekymret for kvinnen.

- Hun er den typen som ikke takler sånt press i det lange løp. Hvis dette fortsetter etter prisutdelingen, så tror jeg det vil gå henne ille, sier en venn, som ønsker å være anonym, til The Times.

Verken Liu Xiaobo eller kona Liu Xia får komme til Oslo for å motta prisen den 10. desember.

Kona lagde dermed en liste med 143 av ektemannens venner som hun inviterte til fredsprisseremonien i Oslo rådhus.

Isolert fra omverden
Hennes siste Twitter-melding var 18. oktober, og siste telefonsamtale var 20. oktober. Etter dette har det vært stille fra fredsprisvinnerens kone.

I motsetning til ektemannen som soner en elleveårs lang fengselsdom, for å ha opponert mot de kinesiske myndighetene, så aner ikke Liu Xia når hun slipper ut fra husarrest.

Hun har heller ingen som holder henne med selskap. Nobelinstituttet har opplyst at fredsprisen trolig ikke blir delt ut i Oslo rådhus, ettersom ingen kan ta imot prisen på vegne av Liu Xiaobo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere