RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun fant på alskens unnskyldninger for å holde fremmede og kjente borte fra henne

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Familien til avdøde Synnøve Alver Urdahl vil kalle inn 20 vitner for å bevise hvordan.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Kjendisadvokat Mona Høiness ble oppnevnt som enearving til Synnøve Alver Urdahl som døde i 2011. Arven dreier seg om 100 millioner kroner, flere eiendommer og aksjer.

Bakgrunn: Slektninger hevder Mona Høiness utnyttet en dement kvinne

Testamentet bestrides av slektningene til Urdahl, deriblant barna til Per Urdahls bror. De mener at Synnøve Urdahl var dement da hun skrev testamentet som ga Mona Høiness alt. Striden dreier seg også om milliongaver Høiness fikk fra Urdahl mens enken enda levde.

Dessutten mener familien at Høiness isolerte Synnøve Urdahl fra resten av familien.

Vil bevise demens
Prosessfullmektig, advokat Fred A. Gade, har brukt store deler av formiddagen til å opplyse om avdøde Synnøve Alver Urdahls helsetilstand.

Målet er å vise at enken ikke var ved sine fulle da hun skrev under på at Høiness ene og alene skulle arve formuen hennes.

Det dokumenteres flere episoder der Gade mener det er tydelig at den eldre kvinnen er forvirret og mangler tidsperspektiv.

- Ble isolert fra sine slektninger
Gade argumenterer også med at Høiness bevisst isolerte Urdahl fra sine slektninger, noe den avdødes kvinnens fetter, Ivar Alver, støtter.

- Vi begynte jo å lure på hvorfor Mona skjermet henne fra slektningene. Jeg som er hennes fetter slipper ikke inn. Hun fant på alskens unnskyldningner for å holde fremmede og kjente borte fra henne. Ofte fikk jeg beskjed av Mona om at Synnøve ikke var så fin på håret og derfor ikke kunne møte meg, skriver Ivar Alver i et brev Gade leste opp.

I et annet brev som ble sendt til flere av slektningene, skrev fru Alver Urdahl at hun ikke ønsket besøk av dem, men kun Mona Høiness.

Enkefruen fikk blant annet en rettslig kjennelse på at hun ikke ønsket besøk av slektningene.

- Manipulerte helsepersonalet
- Det er greit å si at man ikke ønsker besøk, men vi mener en rettslig kjennelse beviser at Høiness har manipulert helsepersonellet, sa Gade.

I et brev til Høiness skrev Alver Urdahl blant annet: «Takk for at du tar det en pause i din karriere for å bo med meg. Det er guds lykke at du kom inn i våre liv for så mange år siden. Ønsker at du alene skal ta alle avgjørelser for mitt ve og vel, slik vi avtalte for mange år siden».

Ifølge Gade mener familien selv at at de har hatt god kontakt med Per og Synnøve helt frem til Pers død.

- Hun ble isolert og kontakten ble vanskeliggjort av Høiness. 20 vitner skal avgi sin forklaring, da kommer vi tilbake til dette, sa Gade.

- En skam at de uttaler seg slik
Advokat Mette Yvonne Larsen, som representerer Høiness, brukte mye store deler av innledningforedraget på dokumentere det påståtte mor/datter-forholdet mellom avdøde Synnøve og Mona Høiness.

- Mona feiret julaften med ekteparet 27 ganger. Hun begynte å arbeide for Per Urdal i 1984, var med i begravelsen til Pers bror og fikk egne nøkler til leiligheten de bodde i på Frogner, ti år før Per Urdal døde. Synnøve holdt tale i bryllupet til Mona i 1999 og da hun var på dødsleie satt Mona og holdt henne i hånden, sa Mette Yvonne Larsen.

Yvonne Larsen mener familien først begynte å oppsøke avdøde Synnøve da hun viste tegn til å bli bli syk. Larsen understreket gjentatte ganger det nære vennskapet mellom Høiness og ekteparet ved å trekke fram Per Urdals dødsannonse, der Høiness er nevnt.

Til påstanden om at Høiness skal ha manipulert pleiere, samt Synnøve, stilte Larsen følgende spørsmål:

- Fikk virkelig Mona Høiness Synnøve til å manipulere en sykepleier til å skrive en rettslig kjennelse mens hun lå innlagt på sykehjem? Er det Mona Høiness som har manipulert. Eller kan det hende at Synnøve faktisk bare villle være i fred for sine slektninger? spurte Yvonne Larsen.

Videre trakk hun frem at den avdøde enken var lei seg og irritert for måten Høiness ble behandlet av familien i pressen. Spesielt skal den gamle kvinnen ha mislikt at familiemedlemmene gikk ut i Kapital og kritiserte Høiness.

- Det er en skam at disse folkene uttaler seg slik om Mona til pressen. Hun er som en datter for meg, skal Synnøve ha skrevet i et brev som ble lest opp.

- Som en datter
Første vitne etter at advokatene Fred A. Gade og Mette Yvonne Larsen hadde holdt sine hovedinnlegg, var politiadvokat Pål Vatsend i Oslo politidistrikt, en mangeårig venn av Mona Høiness.

- Jeg møtte Synnøve første gang i bryllupet til Mona på Le Canard i 1999 (nedlagt restuarant som på Frogner jour. anm). Mona hadde kun samlet kun sine nærmeste og det var totalt 14 gjester i bryllupet, fortalte Vatsend.

Politiadvokaten fortalte at han husket spesielt godt bryllupstalene fra Monas far John Høiness og fra Synnøve Alver Urdahl i bryllupet.

- Gjennom talen fikk jeg inntrykk av at hun kjente Mona veldig godt. I talen kom det fem at paret allerede i 1986 skal ha uttalt at de så på Mona som en datter, noe jeg tror også var begrunnelsen for at hun skulle arve alt, sa Vatsend.

Han fortalte videre at Høiness har tatt striden om testamentet tungt, spesielt oppslagene som er kommet på trykk i Kapital.

- Det verste man kan kalle Mona er en eldreraner. Hun er tilbakeholden når det gjelder å be venner om tjenester.

Mona Høiness sa følgende til Nettavisen da hun ble bedt om å oppsummere første dag i rettsal 616:

- Det er veldig greit at fremmøtt presse, via politiadvokat Pål Vatsend, har fått innblikk i uttalelsene til Synnøve i bryllupet mitt der hun fortalte at jeg var som en datter for henne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere