*Nettavisen* Nyheter.

- Hun hadde dusjet, og han sa at han skulle komme og tørke henne

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Flere vitner har forklart seg i Øygard-saken. Les de mest sentrale her.

18.10.12 10:37

LILLEHAMMER (Nettavisen): I løpet av onsdag, rettens dag syv, forklarte Vågå-rådmann Tor Arne Gangsø, en ekslærer, naboer og venner av tiltalte og fornærmede seg i vitneboksen.

Første vitne ut var særboeren til Rune Øygards bror. Hun ble kjent med fornærmede i perioden 2009-2010. Vitnet har vært lærer i 35 år.

- Traff hverandre oftere og oftere
Ifølge kvinnen kjenner hun fornærmede gjennom familierelasjoner.

- Jeg ble kjent med fornærmede da hun begynte å være hos Rune og Reidun. Jeg traff henne på hytteturer og hjemme hos ekteparet, forklarte kvinnen.

Hun fortalte videre at ekteparet Øygard og jenta tilbrakte mye tid sammen.

- Hun var der ofte i helger og etter hvert ble hun stadig oftere med på ulike ferier. Kontakten var som en familiekontakt. Både i forhold til Rune og kona hans, forklarte vitnet.

- Kan du si noe konkret om hyppigheten? ville aktor Thorbjørn Klundseter vite.

- De så hverandre oftere og oftere. Det siste året traff de hverandre nesten hver helg, i tillegg til jul- og påskeferier, svarte kvinnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)

- De hadde stor omsorg for henne
Ifølge vitnet merket hun raskt at jenta hadde familiære problemer.

- Det virket som hun hadde det fryktelig vanskelig hjemme, noe jeg merket i starten da jeg møtte henne. Jeg har selv tre barn og har jobbet som lærer i 35 år. Hun var en forknytt jente uten mimikk i ansiktet. Jeg oppfattet henne i starten som stille, rolig og vanskelig å prate med, sa hun.

Videre fortalte kvinnen at jenta, ifølge Rune Øygard, fortalte om kjefting, uvennskap og krangel mellom sine foreldre.

- Jeg hørte også at ekteparet Øygard fortalte at jenta ikke hadde mange venner. Mitt inntrykk er at de hadde stor omsorg for henne. Hun skal ha fortalt at hun fikk mye kritikk og kjeft hjemme, sa vitnet.

På spørsmål fra Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, om hun har hørt Øygard si til jenta at han elsket henne, svarte vitnet avkreftende.

- Det kan jeg ikke huske å ha hørt. Men han sa ting som «du er jenta mi» og «du er flink og ei fin jente».

- Tilbød seg å lyve
Aktor spurte henne videre ut om en episode våren 2011. Da tilbød vitnet seg å lyve for at jenta skulle slippe å dra hjem fra hyttetur.

- Da var jeg og særboeren min på besøk på hytta til Øygard. Jeg husker at hun ikke ville hjem fra turen. Jenta gikk i skytteltrafikk mellom soverommet og stuen og ville ikke hjem, fortalte kvinnen.

Vitnet forklarte at hun så at jenta var fryktelig engstelig og urolig og ikke ville hjem.

- Jeg oppførte meg kanskje som en ungdom, men tilbød meg likevel å lyve for at hun skulle slippe å dra hjem, sa kvinnen og viste til at hun ville hjelpe jenta å få bli lenger på den omtalte hytteturen.

Årsaken skal ifølge vitnet ha vært familiesituasjonen.

- Du hadde 1.5 års erfaring om at jenta ikke hadde en grei familiesituasjon. Er det ikke spesielt å lyve for foreldrene, slik at hun slipper å dra hjem, spurte aktor.

- Det kan du si, men jeg følte det var slik jeg kunne hjelpe henne, svarte vitnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

- Ville latt døtrene dele seng med Øygard
Kvinnen fortalte at hun opplevde at jenta utviklet seg positivt i tiden med ekteparet Øygard.

- Hun ble gladere, friere og hadde en positiv utvikling på skolen. Hun ville blant annet ha hjelp til å lese over skolearbeid.

Videre mente hun at Rune Øygard muligens kunne være for snill.

- Problemet med Rune er at han er så snill at han ikke klarer å sette grenser, sa hun.

- Visste du at hun var med han på overnattingsturer, spurte aktor?

- Ja, svarte kvinnen, og la til at hun mente jenta aldri hadde turt å ligge alene på et hotellrom. Derfor ble hun heller ikke overrasket over at de sov sammen på overnattingsturene.

Bistandsadvokaten spurte om hun ville latt sine egne døtre dele seng med Rune Øygard, noe kvinnen bekreftet at hun ville tillatt.

På spørsmål om det som tidligere er omtalt som at Rune Øygard klødde jenta på ryggen, mens de var på overnattingstur sammen, svarte hun:

- Jeg ser på det som helt naturlig at hun hadde spurt om han kunne klø henne.

Om Skype-kontakten mellom jenta og Rune Øygard svarte kvinnen avkreftende.

Dette til tross for at Rune Øygards kone tidligere har uttalt at datamaskinen oftest sto påskrudd midt i stuen.

Et påfallende trekk i straffesaken mot Vågå-ordføreren er de mange vitnene som har et nært og personlig forhold til de involverte. Mange av dem har tatt stilling til hvem de tror på i saken og lar dette komme tydelig fram i sine vitneprov. Det forsterker inntrykket av rettssaken som en kamp mellom jenta og ordføreren om troverdighet og omdømme.

Tidligere lærer forklarte seg
Neste vitne som forklarte seg for retten har tidligere jobbet som lærer for jenta.

Han opplyste i tillegg om at fornærmedes kjæreste er søskenbarnet hans. Vitnet har vært lærer siden 2007.

Forklaringen hans dreier seg om en episode som førte til at fornærmedes mor kontaktet rektor med kritikk av ham og hans oppførsel mot datteren.

- Jeg begynte som lærer på jentas barneskole høsten 2007 og hadde musikkundervisning på skolen der jenta gikk, fortalte han.

Ved en anledning mottok læreren en klage fra en elev som mente han hadde vært for nærgående i undervisningen. Det viste seg å være den fornærmede jenta.

- Hun mente at jeg var for nær henne i timen og at jeg hadde stirret på henne. Jeg fikk sjokk og forsto ikke grunnlaget for dette, sa læreren med gråtkvalt stemme.

Vitnet fortalte at han aldri har erfart situasjoner der han har blitt anklaget for slike ting tidligere.

Utover episoden som er nevnt over fortalte læreren at han ser på jenta som normal og oppegående. Likevel understreket han at episoden har vært svært belastende.

- Hun var en normal elev, men ikke blant dem som pratet så mye, sa han.

Da læreren hadde forklart seg ønsket den fornærmede jenta å si noen ord. Helst foran vitnet, men dette ga ikke domstolsloven ham anledning til.

- Det eneste var at jeg reagerte litt på at han bøyde seg over meg. Det var ikke noe mer enn det, sa jenta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje

- Omtalte seg som en slags stefar
Et av de mange vitnene i løpet av dagen var Rune Øygards kollega i mer enn ti år, rådmann Tor Arne Gangsø i Vågå.

Han fortalte at han ved flere anledninger har observert tiltalte og fornærmede sammen.

På spørsmål om hva slags venneskapsforhold de to har, forklarte han at begge bevisst har valgt å ikke ha en sterk privat relasjon, men at de hele tiden har vært gode kollegaer.

- Når det gjelder private tilstelninger har jeg vært i Rune Øygards 50 års dag, mens Øygard har vært i konfirmasjonen til begge mine sønner, sa Gangsø.

Han fortalte at han har lite kjenneskap til jenta, men observerte henne sammen med Øygard. Hun satt blant annet ventet på kontoret hans ved enkelte anledninger.

Videre fortalte rådmannen at han mener å ha sett henne på kontoret omlag 10 – 12 ganger.

På spørsmål om hvordan Rune Øygard har snakket om jenta, fortalte rådmannen følgende:

- Han har fortalt litt om gleden ved at jenta utviklet bedre karakterer på skolen. Han har hatt behov for å fortelle at relasjonen har bidratt til at hun har utviklet seg positivt. Mitt bilde er at han har fungert som en slags stefar, sa han.

Videre omtalte han Rune Øygard som en snill, muligens dumsnill person, som har hatt ønske om å gi noe til sine omgivelser.

Han bekreftet at han viste om overnattingsturene med jenta.

- Jeg visste at hun hadde hatt med jenta på turer, også overnattingsturer, men har aldri reflektert over dette. Rune fortalte at han ønsket å ta med jenta for å gi henne opplevelser. Jeg reflekterte ikke over at de sov på samme rom. Jeg opplevde at han omtalte seg som en slags stefar, sa rådmannen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

- Han skulle tørke henne
En av den fornærmede jentas jevnaldrende venninne forklarte seg i løpet av onsdagen om meldinger hun har sett mellom fornærmede og ordføreren.

I en av dem var det snakk om at ordføreren skulle tørke jenta etter hun hadde dusjet.

- Hun hadde dusjet, og han sa at han skulle komme og tørke henne, fortalte jenta om en av meldingene hun hadde lest.

Jenta fortalte at hun ved flere anledninger pratet med foreldrene om at hun syns kontakten mellom venninnen og ordføreren var spesiell.

Videre fortalte hun at hun ikke trodde venninnen og ordføreren hadde et forhold. Likevel oppfattet hun det slik at det var noe som ikke helt stemte. Spesielt fordi hun og venninnen fikk stadig mindre kontakt.

- Det var noe som ikke var helt som det skulle, sa jenta om vennskapet.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte vitnet mer inngående om tekstmeldingen fra Øygard til jenta.

Hun svarte at hun bare så den ene meldingen, ikke resten av SMS-kommunikasjonen.

Avslutningsvis spurte bistandsadvokaten om rykter som har oppstått i bygda. Jenta begynte å forklare seg, men brast sammen i gråt. Retten valgte da å ta en pause.

-Advarte mot jenta
Andre vitner som onsdag forklarte seg i rettsaken var en tidligere nabo av fornærmede, samt kona til rådmann Tor Arne Gangsø.

Kjærsti Evjen Gangsø, som er gift med Vågås rådmann, fortalte hun reagerte på en telefonsamtale overgrepstiltalte Rune Øygard skal ha hatt med den unge jenta.

Kona fortalte at hun møtte jenta første gang på middag der kongens fortjenestemedalje ble utdelt, og at hun da tenkte at det var kjekt å se ekteparet med barn.

Hun fortalte at en telefonsamtale mellom Øygard og jenta fikk henne til å advare Rune Øygard.

- De snakket sammen lenge. Jeg tror det handlet om en prøve jenta skulle ha dagen etter. På meg virket det som at Rune forsøkte å avslutte og legge på, men fikk det ikke til, fortalte Gangsø.

Da han omsider la på fortalte hun følgende:

- Jeg reagerte og sa «Du må passe deg så hun ikke blir forelsket». Hvorfor jeg sa det, vet jeg ikke. Men det var en intuisjon der og da, fortalte Gangsø.

-Hun er manipulerende
Et annet vitne som forklarte seg til slutt var den tidligere nabokona til den fornærmede jentas familie.

Hun forklarte at jenta pleide å være hos dem for kveldsstell av hester.

Vitnet vekslet tidvis mellom å være sint, frustrert og bitter på den fornærmede jenta, som på tidspunktet de hadde konflikter var 12 -13 år gammel. Hun ble blant annet beskylt for å være svært manipulerende av den godt voksne kvinnen.

Vitnet brukte store deler av tiden på å forklare seg om en konkret episode som førte til uvennskap mellom familiene. Kvinnen mener at jenta ved ulike anledninger løy og skapte splittelser. Hun er også av den oppfatning at jenta i en alder av 14 år bevisst kan ha manipulert Rune Øygard.

- Når jeg hørte om anmeldelsen tenkte jeg «stakkars mann», sa kvinnen i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.