- Hun hadde ødelagt min personlighet, min væremåte, min ære

Foto: Scanpix/TV2

Kaldt og rolig fortalte den drapstiltalte mannen hvorfor og hvordan han drepte sin kone og to barn.

25.03.10 10:13

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Familien til den drepte brast i høylytt gråt da politiet spilte av videoopptaket av det første avhøret med den drapstiltalte 45 år gamle mannen.

I tingretten onsdag har den kurdiske mannen svart på svært få spørsmål om hva som skjedde 14. august 2008 da han drepte kona og sine to gutter på fem år og ni måneder i korttidshjemmet på Grefsen i Oslo.

Det forandret seg rett før pausen da hans forsvarer konfronterte ham med en lapp funnet på rommet deres i korttidshjemmet.

- Vil bli fri
Et brev skrevet av kona der det står «jeg vil bare bli sluppet fri».

- Jeg vil ikke snakke om dette tema, sa den tiltalte og løftet hodet. Fra å ha sittet stille og fraværende i rettssalen, reagerte mannen kraftig og kom med en lang erklæring til retten.

- Denne saken skjedde på grunn av psykiske problemer. Jeg er glad i mine barn og jeg er glad i kona mi. Jeg vil si ingenting om denne saken og dette tema. Jeg er glad i mine familiemedlemmer og de vet det, sa mannen.

Så tok han brevet og la det tilbake i mappen til sin forsvarer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Det skjedde på grunn av psykiske problemer. Det er bare Gud som vet hvor store ting jeg gjorde for kona mi, sa mannen.

Fortalte hvorfor
Onsdag formiddag fortalte mannen svært lite om hvorfor han drepte familien, og om hva han husker. Dette fikk statsadvokat Jørn S. Maurud til å be om avspilling av et politiavhør med mannen. Avhøret ble gjort kort tid etter drapene i 2008.

Mannen fortalte i politiavhøret om diskusjonen mellom ekteparet før drapet.

- Jeg sa at du har latt noe være igjen til meg og barna. Da reiste jeg meg opp og brukte redskapet (kniven) for å drepe henne. Deretter gjorde jeg det med barna, sa mannen kaldt og rolig i politiavhøret.

Mannens beskrivelser av hvordan han tok livet av sin kone og sine barn skapte sterke reaksjoner blant familien som har kommet fra Irak for å høre på. De brast i høylytt gråt og gjemte hodene i sine hender mens de lyttet til den tilsynelatende uanfektede mannen som fortalte hvordan han hadde drept deres kjære.

- Så mye jeg har slitt og prøvd. Jeg hadde forventet at hennes væremåte skulle være annerledes. Hun hadde ødelagt min personlighet, min væremåte og min ære. Både for meg og barna, forklarte mannen i politiavhøret.

Fra tidligere er det kjent at mannen hadde hatt psykiske problemer også i hjemlandet Irak. Mannen var langt nede, og har lest mye fra Koranen. Det synes klart at han er svært religiøs og reagerte blant annet på at kvinner i vestlige klær fikk like mye respekt som tildekte kvinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

På et spørsmål om hvorfor han drepte kona, lente han seg tilbake og svarte: Hovedårsaken var familien hennes. De skulle latt meg og min familie være i fred og være opptatt med sine. Ikke det livet jeg hadde sammen med dem.

Utilregnelig
Avspillingen av avhøret var ikke ment for å gi en forklaring på hvorfor mannen gjorde som han gjorde.

- Nei, vi har ikke funnet noe motiv for handlingen, men det er heller ikke så viktig for oss. Det er ting som tyder på at ting ikke var så harmonisk i forholdet som han husker, sa statsadvokat Jørn S. Maurud før videoopptaket ble avspilt i retten.

En av psykologene som følger rettssaken, Torgeir Husby, la til:

- Han er syk og når man da leter etter et motiv så må man over i vrangforestillingenes verden.

Deretter la hans kollega Synne Sørheim til.

- Så motivet er vel at han er syk.

Mannen er heller ikke funnet strafferettslig tilregnelig og påtalemyndigheten vil legge ned påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.