- Hun har gjort Norge til et rikere land

Foto: Privat

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen gratulerer Norge etter at hans 73 år gamle svigermor omsider får bli norsk statsborger.

02.10.13 10:58

OSLO (Nettavisen): - Det er bra for henne, det er bra for kona mi, det er bra for barna og meg, og det er også viktig for Norge, sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen til Nettavisen.

Han snakker om sin 73 år gamle tyrkiske svigermor som etter vel sju år i Norge nå får bli norsk statsborger. I et debattinnlegg i Aftenposten onsdag under tittelen «Gratulerer, Norge!» hyller han sine barns bestemor og uttrykker glede over at hun snart kan hente brevet som ønsker henne velkommen til Norge.

- Har gjort Norge til et rikere land
«Og det er grunn til å gratulere Norge, for landet har fått en ny landskvinne som vil bidra med stor kjærlighet og grunnleggende godhet. Og er det noe Norge trenger, så er det mennesker som henne», skriver Lorentzen i innlegget.

Svigersønnen, som er tilknyttet Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, deltar ivrig i samfunnsdebatten og for tre år siden fikk kjørt seg i Harald Eias TV-program «Hjernevask», skriver videre at «mengden av toleranse og mengden av godhet har økt betraktelig i Norge etter at svigermor er blitt en del av landet. Hun har gjort Norge til et rikere land».

- I tillegg til å være bra for oss som familie, mener jeg at dette er viktig også for Norges del, et Norge som skal være et åpent og inkluderende samfunn. Da trenger vi mennesker som henne, sier Lorentzen til Nettavisen.

Kritiserer lang saksbehandling
- Men det har vært en lang vei fram til hun nå får statsborgerskap?

Mannsforsker for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO. Foto: UiO (UiO)

- Ja. Først var det en lang prosess da vi for vel sju år siden søkte om oppholdstillatelse for henne. Det tok nærmere et år. Siden har hun stått i køen for statsborgerskap. Her oppfyller hun alle kriterier. Hun har ett barn, min kone som er gift i Norge og bor i Norge. Det burde være helt uproblematisk. Saksbehandlingen i UDI burde tatt to uker. Jeg mener man må sette noen kriterier slik at denne type saker kan få en raskere behandling, sier Lorentzen.

- Men nå er alle glade?

- Ja, vi er veldig glade alle sammen. Det eneste min svigermor ikke er fornøyd med er at jeg ikke fikk med i innlegget i Aftenposten at hun også liker poteter, ler Lorentzen.

Han skriver om en svigermor som åpenbart er godt integrert. Hun elsker ifølge svigersønnen pinnekjøtt og akevitt, rakefisk og alt som smaker godt.

Tid og overskudd
Han skriver om svigermoren at hun har bakgrunn som barnelege og har sett tøffe ting og vært med på å hjelpe mange i Øst-Tyrkia. Han beskriver henne som et helstøpt mennneske som ikke skyr sannheten og et menneske som har tid og overskudd til å gi av seg selv.

«I vår omgangskrets slåss både familie og venner om å få en bit av henne og snakke med henne. Fordi hun kan gi gode råd basert på livserfaring, og ikke på egeninteresser», skriver han.

- Hva betyr det for barna og ha sin tyrkiske bestemor her?

- Hun er en fantastisk ressurs, og hun er superviktig for oss som familie. Barna mine tilhører to kulturer, og det å ha henne her gir dem muligheten til å få innføring hennes språk og kultur. Det mener jeg vil gi barna et internasjonalt perspektiv og gjøre dem til enda viktigere ressurser for Norge, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag