RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun isolerte seg selv med en gang hun følte symptomene

(Fra venstre): Viseadministrerende direktør på Oslo Universitetssykehus Cathrine Lofthus, (midten) generalsekretær i Leger Uten Grenser Anne Cecilie Kaltenborn og (til høyre) helsedirektør Bjørn Guldvog. Pressekonferanse hos Leger Uten Grenser i forbindelse med at en norsk kvinne er smittet av ebolaviruset.
(Fra venstre): Viseadministrerende direktør på Oslo Universitetssykehus Cathrine Lofthus, (midten) generalsekretær i Leger Uten Grenser Anne Cecilie Kaltenborn og (til høyre) helsedirektør Bjørn Guldvog. Pressekonferanse hos Leger Uten Grenser i forbindelse med at en norsk kvinne er smittet av ebolaviruset. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Vurderer alternativ behandling for norsk ebola-smittet kvinne.

En norsk kvinnelig feltarbeider fra Leger Uten Grenser ble søndag påvist med ebola-viruset. Leger Uten Grenser ønsker ikke å identifisere vedkommende eller si hvor lenge feltarbeideren har pleiet ebolapasienter i Sierra Leone.

- Vår kollega isolerte seg selv med en gang hun følte symptomer fordi det er vår prosedyre. Vedkommende varslet om at hun følte seg dårlig og ønsket da å bli testet. Det er klart det er en påkjenning, sier generalsekretær i Leger Uten Grenser, Anne Cecilie Kaltenborn, til Nettavisen.

Leger Uten Grenser er foreløpig ikke kjent med hvordan kvinnen ble smittet, men understreker at feltarbeidere jobber under strenge prosedyrer når de pleier ebola-pasienter.

- Våre hjelarbeidere jobber alltid i tospann, slik at det alltid er en som kan påse at makkeren ikke har gjort en feil, at sikkerhetsutstyret er heldekkende. Vi har også en prosedyre på at folk ikke skal bli der lenger enn fire til seks uker, slik at man ikke skal være for sliten, og på den måten utsette seg selv eller andre for risiko, sier Kaltenborn.

- Ikke vær engstelig
Kvinnen skal denne uken fraktes til Norge hvor hun skal få behandling på et isolasjonssenter ved Ullevål sykehus.

- Generelt sett kan vi si at Oslo universitetssykehus og de ansatte som kommer til å håndtere ebolaviruspasienten, er godt trent. Først og fremst handler dette om væsketerapi og støtte, sier viseadministrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Cathrine Lofthus, til Nettavisen.

Lofthus forsikrer om at andre pasienter og pårørende ved Ullevål sykehus ikke har noe å frykte eller være engstelige for.

- Det trenger de ikke å være. Vi har et eget område som vi sperrer av og håndterer denne pasienten i. Det er et tipp-topp bygg som er bygd og konstruert for dette med egen isolasjonspost som vi kan avgrense i ulike størrelser, slik at andre pasienter og pårørende som er der, ikke vil merke at vi håndtere denne pasienten. Og det er egent personale som har klare rutiner og prosedyrer på hvordan de skal kle seg og kle av seg, desinfisere og destruere, sånn at det ikke skal bety noen fare for ander ansatte eller andre pasienter, sier Lofthus.

Dag Kvale, professor ved Infeksjonsmedisinsk avdeling.

Høy dødelighet
Den norske kvinnen blir lovet topp behandling ved Ullevål sykehus, men dødeligheten for ebola-smittede personer er dessverre svært høy.

- Når det gjelder behandlingstid, så avklares vanligvis mye hos en ebolasmittet person i løpet av én til to uker. Det er det normale forløpet, sier avdelingsleder for infeksjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus, Dag Kvale, til Nettavisen.

Det finnes ingen kur mot ebola-viruset. Kvale sier den hittil beste behandlingsformen er skreddersydd væskebehandling.

- Er norske sykehus bedre i stand til å behandle ebolapasienter enn det ebolasenteret i Sierra Leone er, Kvale?

- Nå kjenner ikke jeg til det konkrete ebolasentere i Sierra Leone, men vi har jo en intensiv beredskap, vi får blodprøver når vi vil, når som helst på døgnet. Og i tillegg har vi i forhold til ansattes trygghet også et veldig spesielt bygg som er skapt for å ta hånd om luft, væske og kloakk fra et sånt rom (isolasjonsrom red.anm.). Og vi har egne prosederer på å håndtere for eksempel blodprøver, sier han.

- Kan helsepersonellet som behandler ebolapasienten, bevege seg fritt andre steder på sykehuset, Kvale?

- Man får lov til å gå hjem, men vi har veldig strenge og sikre prosedyrer for håndteringen når man er ferdig for dagen.

- Hvor mange helsearbeidere på Ullevål kommer til å være i direkte kontakt med pasienten?

- Det kommer litt an på behovet for pasienten. Vi vil alltid være minst to på rommet, når man går rundt med sånne drakter, fordi vi må passe på hverandre. Men hvis det er pasienter som trenger mye tilsyn, så må vi også rullere personalet raskere, så vi må skreddersy det. Vi har tenkt gjennom alle disse scenarioene, så planene er til stede, sier Kvale.

Alternativ behandling
Ettersom det foreløpig ikke finnes noen kur mot ebola-viruset, vil norske helsemyndigheter vurdere eventuell alternativ behandling for den norske pasienten.

- Vi har behandlingseksperimentelle terapier som ikke har dokumenterte effekter, men som kan synes brukbare i dyremodeller. Der er ulike miksturer av antistoffer som er laget kunstig. Man kan tenke seg plasma som for eksempel inneholder antistoffer fra pasienter som har blitt friske. Også har man to ulike rene medikamenter – ett influensamedikament som kan bli aktuelt, også går WHO (Verdens helseorganisasjon) inn for å prøve en veldig eksperimentell tilnærming som er lett å produsere i store mengder.

Ebola-viruset har eksistert siden midten av 1970-tallet. Likevel er det ikke brukt tid og krefter på å utvikle medisiner mot det svært dødelige viruset. Kritiske røster har sagt at dette skyldes at sykdommen først og fremst har rammet avsidesliggende landsbyer i Vest-Afrika.

- Det er dessverre ikke noe enestående tilfelle at sykdommer som rammer fattige befolkninger, ikke blir prioritert. I dette tilfellet ser vi at det måtte et så stort utbrudd som dette til, hvor FNs sikkerhetsråd følte det var en reell trussel, før dette kom ordentlig opp på agendaen, sier Kaltenborn.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere