RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun kontaktet meg på Facebook og spurte om jeg ville sove med henne

Foto: Justin Sullivan (Getty Images)
Sist oppdatert:
17 år gammel gutt snakker ut i retten etter at han hadde et seksuelt forhold til sin 31 år gamle lærerinne.

SARPSBORG TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag startet rettssaken mot en 31 år gammel lærerinne på en ungdomsskole i Sarpsborg. Kvinnen er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling eller tillitsforhold.

Den seksuelle omgangen ha funnet sted på en hytte i Sarpsborg. Kvinnen var da kontaktlærer for gutten på ungdomsskolen der han den gang var elev.

Gutten, som er 17 i dag, var 16 år da forholdet skal ha funnet sted.

Da retten startet, erkjente kvinnen å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg sex. Selv er hun gift og har to barn.

- I det første avhøret ville jeg ikke at hun skulle bli dømt. Jeg har forandret mening nå. En lærer skal ikke oppføre seg slik hun gjorde, og hun bør bli straffet for det, fortalte 17-åringen i retten.

Aktor Arild Knut Eikaas mener det ikke er noen formildende omstendigheter og ønsker streng straff for den 31 år gamle lærerinnen, selv om det seksuelle forholdet var frivillig fra begge parter.

Fikk trøst av 16-åringen
Gutten forteller at kvinnen, som ble hans lærerinne i 2008, klarte å få ham veldig interessert i skolen og ga ham «en ny giv».

- Det ble et veldig godt forhold. Alle betrodde seg til henne og alle hadde lyst til å gå på skolen, fortalte gutten i retten.

I niende og tiende klasse skal kvinnen ha begynt å gå mer utfordrende kledt og fikk advarsler fra skolen om upassende oppførsel. Blant annet skal hun ha sittet på fanget til elever.

- Hun var veldig kosete og klemmete, sa 17-åringen i retten.

Etter hvert opplevde klassen at det ble et A- og B-lag, og at læreren forskjellsbehandlet. Hun ble lei seg, og 17-åringen, som tilhørte A-laget, trøstet henne.

- Jeg prøvde å trøste henne veldig, for jeg følte at jeg var vennen hennes på den måten. Etter det skjedde det et eller annet som gjorde at hun begynte å snakke til meg på en annen måte. Hun tok mer kontakt enn før og det ble et helt annet tonefall og hvordan hun tok kontakt med meg på Facebook.

- Det virket som om hun ble litt forelsket i meg, sa gutten.

Tullet mye om sex
Blant annet på Facebook tullet de mye om sex.

- Det var som en på min alder. Vi sendte hjerter til hverandre og sa at vi var glad i hverandre. Det var ting som en min alder sender til hverandre. Vi snakket om absolutt alt - skole, fritid og trening - alt, sier gutten.

Forholdet mellom lærer og elev fortsatte i lang tid, og det var først mot slutten av tiden på ungdomsskolen utviklet forholdet seg til å bli mer enn forelskelse. Det hadde blitt sommeren 2011. Det under den siste hytteturen med klassen at forholdet skal ha skjedd.

- Hun var på meg
Den første hytteturen sov de kun sammen.

17-åringen hadde med seg en madrass han skulle sove på, men læreren sa at hun ikke hadde noe sted å sove.

- Jeg sa at «du kan jo sove med meg« og hun sa «ja». Jeg følte ikke at jeg kunne gjøre noe annet enn å gjøre det - å sove med henne på den madrassen.

- Etter det var hun på meg og snakket med meg enda mer, eller verre hvis jeg kan kalle det det, sa 17-åringen i retten.

Spurte etter sex
Forholdet kvinnen er tiltalt for skjedde på en annen hyttetur i 2011 helt mot slutten av skoleåret.

- Før turen hadde hun vært på meg på Facebook og spurt om jeg ville sove med henne, fortalte 17-åringen.

- Mot kvelden følte jeg med presset til å sove sammen med henne. Vi hadde lagt oss ganske sent på natten, og da spurte hun meg rett ut om jeg ville ha sex med henne. Jeg ble veldig paff for jeg tenkte det ville få konsekvenser, sa 17-åringen.

- Jeg lå hele natta og tenkte på hva som skulle gjøres, og hva som var riktige. Jeg tenkte at hun var voksen så jeg tenkte at hun visste hva som var riktig. Etter hvert så følte jeg meg presset til å gjøre det, og da gjorde jeg det. Det var nesten morgen og det, ja, det var det som skjedde, sa han i retten.

Rykteflom
Gutten sier dette var første gangen han hadde sex og lærerinnen skal ha spilt litt på dette.

- Når det ligger en dame der som du ser veldig opp til og tilbyr deg sex så er det vanskelig å si nei, sa 17-åringen.

Etter å ha hatt sex sammen på hytta «tok det helt av», forteller gutten. Elevene i klassen tullet med at de to hadde hatt sex sammen fordi de hadde sovet på samme rom.

- De visste ikke at vi hadde hatt det, men vi ble litt nervøse, sa 17-åringen.

Avslørt av guttens ekskjæreste
Forholdet til læreren ble avslørt av 17-åringens ekskjæreste som var bekymret for forholdet 17-åringen hadde til læreren.

- Hun hadde passordet mitt og tok seg inn på min Facebook-konto. Der så hun samtalene mellom meg og læreren, sa 17-åringen.

Ekskjæresten og venninnene fortalte voksne, og dermed ble saken kjent for 17-åringens familie og til slutt skole og politi.

- Den sommeren var jeg fremdeles litt hypnotisert av henne, og jeg tenkte at dette fortjente hun ikke.

- Mistet mange venner
Da den 17 år gamle gutten fortalte hvordan hendelsen har påvirket livet hans, så gikk det tydelig inn på læreren som hadde vanskelig for å holde tårene tilbake.

- Jeg har mistet mange venner rundt meg og det har vært tøft, sa 17-åringen.

- Jeg har slitt med søvnløshet og har vært nedbrutt. Folk baksnakket meg og så på meg. Jeg har alltid hatt god selvtillit og jeg tenkte at dette kan jeg klare uansett. Jeg mistet alt av selvtillit og jeg tenkte at jeg kommer aldri til å kunne leve normalt igjen og få en kjæreste.

Risikerer seks år bak murene
Lærerinnen har hatt permisjon fra stillingen siden august i fjor. Det var Sarpsborg kommune som leverte inn anmeldelsen den 29. juni 2011.

Saken føres av dommer Ragnhild Borgerud mens politiadvokat Arild Eikaas er aktor. Kvinnen forsvares av Hans Jørgen Carsten Ramberg. Kristin Morch er bistandsadvokat for gutten.
Kvinnen risikerer seks års fengsel.

I tillegg varsles det at vil bli lagt ned påstand om at kvinnen mister retten til å jobbe som lærer, samt krav om erstatning og oppreisning for hennes tidligere elev.

Saken har gått sterkt inn på kvinnen som først nektet for forholdet. Senere erkjente hun og ønsket i utgangspunktet en tilståelsesdom.

Aktor Eikaas mente at saken ikke var så opplyst da den var berammet, men mener at den i dag er så opplyst at han anbefalte en raskere bevisføring.

Les flere Nettavisen-saker her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere