RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun må ha vært død 5. august

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Allerede dagen etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant ble 65-åringen mistenksom på den tiltalte.

Denne artikkelen oppdateres.

- I og med at han (den tiltalte) turte å gå ut så må hun ha vært død 5. august, sa den 65 år gamle tiltalte i Oslo tingrett. Allerede søndag 5. august 2012 ble den tiltalte mistenksom på den 38 år gamle tiltalte, men han la aldri merke til endringer i 38-åringen som skulle tilsi at han hadde bortført og drept Sigrid.

- Jeg spurte også om han var i familie med henne, sa tiltalte i retten.

Natt til søndag 5. august 2012 var mannen på jobb som aviskjører på Romerike. I dag tror politiet på mannens alibi for tidspunktet 0017 natt til søndag 5. august da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant.

Den aktuelle søndagen hadde det kommet skader på den grønne Citroënen som den 38 år gamle tiltalte disponerte. Der er denne bilen politiet mener at den tiltalte brukte til å kjøre på og bortføre Sigrid.

- Han sa at det var en narkoman som hadde hoppet på bilen fra andre etasje på låven men det hørtes rart ut, sa 65-åringen i Oslo tingrett.

- Tenkte han hadde kjørt på noen
- Jeg tenkte at han hadde kjørt på noen, og jeg ringte en og ba ham sjekke på nettet om det hadde vært noen påkjørsler den natta. Det hadde det ikke vært. Bare en kidnapping og det tenkte jeg det ikke hadde vært for de skadene var ikke fra noen kidnapping, sa tiltalte i retten.

Når han senere får høre at det lå igjen sko og mobiltelefon etter Sigrid så mistenkte han at 38-åringen kunne ha kjørt på henne. Mannen skal også ha ringt politiet med disse opplysningene.

- Jeg har en kar jeg mistenker for å ha noe med saken å gjøre sa jeg.

Mandag 6. august tok han bilde av skadene på den grønne Citroënen. 11. august tipset han VG om funnene, og 20. august ringte han politiet for å tipse om det han visste men han kom da til en telefonsvarer og la på.

Merkelig besøk
- Han kjørte mopeden sin ut til Tømteveien på kvelden. Jeg skjønte ikke hva han skulle der ute å gjøre, men dag skjønner jeg det da, fortalte 65-åringen i Oslo tingrett. Datoen da tiltalte kom på overraskende "besøk" var trolig 12. august 2012. Mannen visste ikke at Sigrid Giskegjerde Schjetne var dumpet utenfor skråningen ved garasjen på Kolbotn som han leide.

- Noen ganger gikk tiltalte bort til tisseplassen ved skråningen og bare tittet over kanten. Jeg skjønte ikke hvorfor han gikk bort til tisseplassen uten å tisse. I ettertid skjønner jeg det da, fortalte mannen i Oslo tingrett.

Mannen fortalte at Sigrid-saken har gitt ham betydelige økonomiske problemer og han har i dag betydelig gjeld som han sliter med å betjene.

Eide bilen og campingvogna
65-åringen ble pågrepet på Kolbotn 3. september 2012 sammen med den 38 år gamle tiltalte. Han var tidligere siktet i drapssaken men politiet tror ikke i dag at han hadde noe med bortføringen og drapet å gjøre. Saken mot ham er henlagt. Mandag møtte han som vitne i Oslo tingrett.

Det var 65-åringen som leide garasjen i Tømteveien der Sigrid ble funnet like i nærheten. Det var også denne mannen som leide låven på Bryn og som eide campingvogna som påtalemyndigheten mener var åstedet for drapet på Sigrid.

Han skaffet også nytt mobilnummer til tiltalte to dagere etter at Sigrid forsvant.

- Han sa han trengte nytt nummer fordi faren hans plaget ham så fælt på det gamle nummeret, forklarte mannen i retten.

Mekkevenner
Mannen fortalte at han og den tiltalte har vært såkalte "mekkevenner" i mange år, og at 38-åringen hjalp ham med å reparere biler.

- Det var han som jobbet mens jeg sov i bilen, fortalte 65 åringen og forklarte at han de siste årene har vært mye syk slik at han har behov for å sove mye.

Problem med tyver
- Han tok seg ikke særlig betalt og det var jeg veldig glad for. Han hjalp meg mye, sa mannen.

I følge 65-åringen stjal derimot 38-åringen fra ham. Problemer med tyver hadde han også hatt på låven på Bryn. For å passe på tingene sine, og for at tiltalte skulle ha et sted å bo i Oslo, så låste han 38-åringen inne i låven på Bryn. 65-åringen ønsket først ikke å gi den tiltalte nøkkelen til låven fordi han var sikker på at 38-åringen ville stjele fra ham.

Etterhvert, i 2012, fikk imidlertid den tiltalte nøkler til låven fordi han likevel klarte å komme seg ut på andre måter.

Ryddet
- Når jeg traff ham fikk han nøkler til å være der og de hadde han helt til han reiste til Ålesund, fortalte tiltalte. I perioden da Sigrid var borte hadde 65-åringen nøklene til låven mellom 18. og 25. august.

Mannen forteller at han hadde vært innom låven én gang i august. Da skulle 38-åringen vise at noen hadde forsøkt å gjøre innbrudd i låven. Han var da ikke i campingvogna. I Oslo tingrett fortalte 65-åringen at han selv ikke hadde vært inne i campingvogna på flere år.

65-åringen sa at den tiltalte begynte å rydde i låven da han fikk nøkkelen. Det ble blant annet laget en "sti" mellom alle tingene fra døra og inn til campingvogna.

Ga råd til tiltalte
Mannen innrømmet i Oslo tingrett at han kan ha gitt tiltalte råd om å ta med seg den døde hvis han noen gang skulle kjøre på og ta livet av noen i trafikken.

- Har du gitt NN (tiltalte) råd om at hvis han kjører på noen så skal du ta med liket og skjule det? spurte aktor Nina Margoth Prebe.

- Ja, jeg har sagt det til noen og det kan hende jeg har sagt det til NN.

Mannen forsvarte synspunktet sitt med at ingen kjører på noen og tar livet av noen med vilje, og at det er meningsløst at to familier skal bli ødelagt på grunn av en slik ulykke. Han mente at den som kjørte på burde skjule sporene for ikke å miste førerkortet etter en slik ulykke.

- Her sitter det en familie igjen som har mistet datteren sin. Synes du ikke det er litt spesielt å komme med den uttalelsen.

- Jo men jeg må jo få si det jeg mener, sa mannen i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere