RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leila Hatami er jurymedlem under årets filmfestival i Cannes. Hun bor i Iran.
Leila Hatami er jurymedlem under årets filmfestival i Cannes. Hun bor i Iran. Foto: Loic Venance (Afp)

- Hun må straffes med 74 piskeslag

Kjent skuespiller kysset en mann på kinnet.

Den prisbelønte iranske skuespilleren Leila Hatami har hisset på seg en flokk med ultrakonservative kvinner i hjemlandet Iran.

Foranledningen er at Hatami kysset presidenten for filmfestivalen i Cannes, Gilles Jacob, på kinnet på den røde løperen.

Dette ble ikke godt mottatt av fanatikere i hjemlandet.

Nå krever 50 kvinner fra den iranske militsgruppen Baseej at Hatami blir straffet med 74 piskeslag og ti års fengsel for å ha krenket «offentlig renhet».

Skrev åpent brev
Kvinnene, som også omtaler seg som Hezbollah-søstrene, har skrevet et åpent brev hvor de krever at Hatami blir arrestert straks hun lander på iransk jord.

«Siden Leila Hatami er en kjent skuespiller, og har med fullt overlegg tatt del i den ulovlige aktiviteten med å kysse en ikke-beslektet mann, samt vist seg fram i u-islamsk kjole i offentligheten, så legitimerer hun den slags oppførsel,» lyder kritikken fra de sinte kvinnene.

I henhold til iransk lov, som også inkluderer sharialov, skal ikke kvinner ha fysisk kontakt med menn utenfor familien.

Upassende oppførsel
Hatami har også fått kritikk fra offisielt hold i Iran.

- Iranske kvinner er selve symbolet på renhet og uskyld. Hatamis upassende oppførsel på festivalen er i strid med religiøs overbevisning, uttalte Irans visekulturminister, Hossein Noushabadi, etter det uskyldige kysset.

Hatami ble internasjonalt kjent etter å ha spilt hovedrollen i filmen «A Separation». Filmen vant Oscar for beste utenlandske film i 2012.

Voldelig milits
Baseej-militsen er en gruppe med fanatikere som ble etablert for å støtte den iranske revolusjonsgarden. Gruppen er foraktet av moderate iranere. Baseej-militsen spilte en sentral rolle da myndighetene slo hardt ned på iranske demonstranter under de omfattende protestene i juni, 2009. Mange ble drept og flere tusen ble fengslet.

Kilder: The Huffington Post, The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere