Gå til sidens hovedinnhold

- Hun skylder meg tusenvis av kroner for disse bildene

Fikk fotograf til å ta profesjonelle bilder, men gjorde aldri opp for seg.

(Nettavisen): Fredag forrige uke skrev Nettavisen om 24 år gamle Omid Alexander Tabari som ble svindlet for 24 000 kroner.

En 27 år gammel kvinne skal ifølge Tabari ha utgitt seg for å eie en leilighet som hun selv leide. Dokumentasjon Nettavisen har fått tilgang til viser at kvinnen fikk Tabari til å gi henne 24 000 kroner. Pengene skulle være depositum for tre måneders husleie. De to hadde signert kontrakt for leieforholdet.

Det viste seg imidlertid at kvinnen hadde fremleid en leilghet hun selv leide. Huseier Ingun Vaglid fortalte at hun ble overrasket da en ukjent mann tok kontakt og fortalte han skulle flytte inn.

- I etterpåklokskapens lys ser jeg at hun var en svindler. Hun var ekstremt medgjørlig og enig i alt jeg foreslo. Samtidig stresset hun veldig på at hun ville flytte inn så raskt som mulig, sa Vaglid.

Les saken: - Hun svindlet meg for 24.000 kroner

Lurte fotograf
Nettavisen kjenner kvinnens identitet og har tidligere vært i kontakt med henne. Mandag har hun imidlertid ikke besvart våre henvendelser.

Etter å ha mottatt en en rekke tips kom undertegnende i kontakt fotograf Åsa Bergem fra Oslo. Hun mottok aldri betaling for en rekke bilder hun tok av den samme kvinnen som ifølge Tabari svindlet han.

Hun har gitt Nettavisen tilgang til flere bilder hun tok av kvinnen, men aldri fikk betalt for.

- Hun kontaktet meg for å få tatt noen bilder som hun fortalte at skulle brukes av et magasin. Jeg sendte henne vannmerkede bilder i lav oppløsning i forkant av betaling. Originalbildene fikk hun ikke, men jeg fikk aldri betalt for arbeidet jeg hadde lagt i jobben, som selve shooten i studio og etterredigering. Jobben kostet 10 125 kroner, sier Bergem og legger til:

- Jeg brukte lang tid og tok mange bilder av henne.

Kvinnen har brukt flere av disse bildene på sin Facebook-profil i etterkant. Da med Bergems logo på bildene.

TIPS til denne saken? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Tidligere svindel-dømt
Nettavisen har vært i kontakt med flere av kvinnens tidligere arbeidsgivere. Flere av dem har lagt saken død og vil ikke ha sine firmanavn i avisen. De bekrefter likevel at 27-åringen har vært ansatt hos dem, men mistet jobben på grunn av grove brudd på firmaets regler.

Kvinnen ble i desember 2010 dømt for svindel på Finn.no. Totalt 16 personer ble da utsatt for svindel av kvinnen. Vest Telemark tingrett dømte henne til til fengsel i 120 dager, hvorav av 60 dager ble gjort betinget med to års prøvetid. Hun ble da dømt for å ha svindlet til seg 85 000 kroner. Halvparten av disse pengene kom fra personer hun lurte på Finn.no. Ifølge dommen skal hun i tillegg ha lurt kommunen til å betale over 30 000 kroner for en tannbehandling som aldri hadde funnet sted. Dette skjedde ved at hun forfalsket et prisoverslag som hun sendte til NAV, som igjen sendte overslaget videre til kommunen.

Ifølge Telemarks Avisa har småbarnsmoren svindlet flere på samme måte som Omid Alexander Tabari ble utsatt for.

Den 26. mai i ifjor ble Bjørn Lecomte kontaktet av den 27 år gamle kvinnen, som tilbød ham å leie en svært rimelig leilighet i det fasjonable området ved Aker brygge i Oslo.

I likhet med Tabari trodde Lecomte at han gjorde et varp. Han betalte forskuddsleie for tre måneder. Det viste seg at kvinnen selv hadde leid leiligheten et par dager i forveien.

- Hun fortalte at moren hennes eide 54 leiligheter i byen, og at denne leiligheten var nedbetalt, så det var derfor hun bare skulle ha 5000 kroner i månedsleie, fortalte Lecomte til avisen.

Politet: Kan gjenopptas dersom flere anmelder
Fungerende påtaleleder ved Majorstuen politistasjon, Morten Reppen, sier på generelt grunnlag si at muligheten for at en kapasitetshenlagt anmeldelse kan gjenopptas øker dersom den mistenkte får flere anmeldelser mot seg. Likevel understreker han at dette på ingen måte er sikkert. Årsaken er knallhard prioritering av hvilke saker det skal brukes ressurser på.

- Jeg kan forstå fra publikums ståsted at det virker uforståelig med slike prioriteringer, men vi vurderer alltid saker etter hva slags type forhold det er snakk om. I anmeldelsen vi har fått inn ligger det i sakens natur at dette kan tas sivilrettslig. Det er dessverre ikke uvanlig at saker vi gjerne skulle forfulgt videre henlegges, sier Reppen.

Han oppfordrer alle som mener de har blitt svindlet til å anmelde forholdene.

- Dersom en og samme person anmeldes for flere forhold, øker sjansen for at politiet velger å bruke ressurser på å etterforske saken.

- Har det noe å si for prioriteringen dersom vedkommende er dømt for tilsvarende forhold tidligere?

- Det vil det absolutt kunne ha, men har man en fersk dom vil et nytt forhold gi svært liten tilleggstraff, sier han.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut