*Nettavisen* Nyheter.

- Hun spiser til vi fjerner maten

Foto: Vanessa Van rensburg (Getty Images/Hemera)

Kan moren «slanke» sin fire år gamle datter? Les svaret fra legen.

19.09.11 18:35

(SIDE2): Denne artikkelen er levert av Helsenett.no

Spørsmål: Datteren min er fire år gammel og begynner å bli tykk. Hun spiser til vi fjerner maten fra bordet. I det siste har hun begynt å få problemer med å holde følge med vennene sine i lek. Jeg vil ikke at hun skal plages av vekten fremover og tenker spesielt på problemene hun kan få i puberteten når hun begynner å bli mer bevisst sin egen kropp og andres oppfatning av hennes utseende. Kan jeg slanke henne nå, for å forhindre at vekten blir et varig problem?

Svar: Gjennomsnittsvekten i befolkningen er økende som følge av mindre fysisk aktivitet og mer kaloririk mat. “Alle” har vi gått opp i vekt, både de som fra naturens side er tynne og de som av medfødte årsaker har lett for å legge på seg. Vektøkningen er således en utfordring for de fleste av oss. Det er flott at dere er oppmerksomme på de ulempene som overvekt kan føre med seg fysisk, psykisk og sosialt. Barn som er i utvikling bør som hovedregel ikke gå ned i vekt. Man bør i stedet forsøke å bremse økningen slik at barnet kan ”ta igjen” vekten sin når det vokser i høyden.

For å oppnå en riktigere vekt må man forbrenne flere kalorier enn man inntar. Stikkord er å spise sunnere og å være mer fysisk aktiv. Det er en stor fordel om hele familien legger om livsstilen sammen slik at ikke barnet blir alene om endringene. God og sunn mat er grovt brød, grønnsaker, fisk, magert kjøtt og meieriprodukter med lavt fettinnhold. Ikke nekt barnet godterier, men begrens inntaket og tilby alternativer som oppskåret frukt og grønnsaker med en kalorifattig dipp. Ikke gi jenta følelsen av at dere er opptatt av vekten. Det kan svekke hennes selvtillit og for noen bane veien for spiseforstyrrelser. Snakk heller om at dere alle familien ønsker å spise og leve sunt fordi det godt og gøy.

Les andre saker fra Helsenett.no her:
Er barnet ditt lykkelig?
5 utfordringer for foreldre
Vond oppvekst kan forkorte livet

I første omgang foreslår jeg at dere kontakter legen til jenta for en vurdering av vekten og vanskelighetene hun har med å holde følge med sine jevnaldrende i lek. Det er viktig å utelukke at den nedsatte fysiske yteevnen skyldes redusert hjerte - eller lungefunksjon, lav blodprosent eller annet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag