*Nettavisen* Nyheter.

- Hun svindlet meg for 24.000 kroner

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Den frekke kvinnen utga seg for å være huseier og lurte Omid Alexander trill rundt. Politiet henla saken etter to dager.

18.01.13 13:19

(Nettavisen): Omid Alexander Tabari (24) trodde at han hadde skutt gullfuglen i hovedstadens trange utleiemarked.

- Via Hybel.no kom jeg i kontakt med en 27 år gammel kvinne som opplyste at hun skulle leie ut leiligheten sin på Skøyen. Prisen var bare 8000 kroner i måneden, sier han til Nettavisen.

Omid Alexander forteller at han føler seg dum som lot seg lure, men håper hans dyrekjøpte erfaring kan bidra til at færre lures av kvinnen.

- Jeg er i tillegg skuffet over at politiet henla saken etter to dager. Dette til tross for jeg i tillegg til anmeldelse leverte inn bilder, telefonnummer, bostedsadresse og informasjon om kontoen til hun som svindlet meg, sier 24-åringen.

Det var 9. september i fjor at 24-åringen møtte kvinnen.

- Vi møttes og jeg ble fortalt at det var ekstremt mange som ville ha leiligheten. Allerede ved første møte burde jeg skjønt at noe ikke var helt som det skulle. Hun presenterte seg blant annet med ulikt navn enn det som sto oppgitt i annonsen. Jeg spurte hvorfor det var to forskjellige navn og fikk beskjed om at det var morens navn som var oppgitt i annonsen, fordi hun eide leiligheten. Dette stemte selvfølgelig ikke. Personen var helt tilfeldig plukket ut, sier Omid Alexander til Nettavisen.

Tips? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Fremleide leiligheten hun selv leide
Etter en kort omvisning i leiligheten fortalte kvinnen at hun skulle flytte til København og derfor raskt trengte at depositum for tre måneder ble satt inn på hennes konto.

- Hun fortalte om dårlige erfaringer med en tidligere leieboer og krevde tre måneders husleie i løpet av kort tid, om jeg ville ha leiligheten. Vi skrev kontrakt og jeg tok ut penger til henne, men i løpet av samme kveld ble jeg mistenksom og sjekket med banken om kvinnens kontonummer stemte med navnet hun hadde oppgitt i kontrakten. Det gjorde det. Jeg angrer på at jeg var naiv nok til å gi henne penger, men kontrakten var skrevet og jeg ville jo virkelig ha leiligheten, sier han.

Etter kvinnen hadde fått pengene ble det stille. Omid Alexander prøvde gjentatte ganger å få kontakt med henne, uten hell.

- Jeg hadde fått nøkler til leiligheten og dro dit. Jeg ble møtt med et rot av gamle klær, hasjjointer og andre ting. Etter å ha sjekket litt rundt klarte jeg å spore opp den egentlige huseieren. Hun fikk sjokk da jeg fortalte om svindelen og vi skjønte begge raskt hva som hadde skjedd: Leietakeren hadde fremleid leiligheten hun selv leide, sier Omid Alexander.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leilighetseier: - Politiet sa hun var en kjenning
Den egentlige eieren av leiligheten, Ingun Vaglid, sier til Nettavisen at hun ble overrasket da Omid Alexander kontaktet henne. Hun forteller at politiet i avhør informerte om at hun var en kjenning.

- Jeg bor i utlandet og ble vekket midt på natten av en mann som sa han hadde leid leiligheten min, sier Vaglid.

Telefonen kom tre dager etter at hun hadde leid ut leiligheten til den 27 år gamle kvinnen.

- Jeg husker hun var veldig interessert i leiligheten. Hun ringte og forklarte at hun var markedssjef i et stort medieselskap og studerte jus ved siden av. Hun beskrev seg som en rolig pendler som kun kom til å bruke leiligheten to uker i måneden. Vi ble enige om en ordning der jeg kunne bruke leiligheten i de periodene jeg var i Oslo, sier Vaglid.

I ettertid ser hun at flere ting skurret i kontakten med 27-åringen.

- I etterpåklokskapens lys ser jeg at hun var en svindler. Hun var ekstremt medgjørlig og enig i alt jeg foreslo. Samtidig stresset hun veldig på at hun ville flytte inn så raskt som mulig. Det endte med at hun fikk nøklene til leiligheten via vaskefirmaet jeg bruker, noe jeg normalt aldri ville gjort. Likevel virket hun både voksen og ansvarlig, noe som gjorde at jeg la godvilja til, sier hun.

Vaglid anmeldte aldri saken, fordi kvinnen kun «bodde» tre dager i leiligheten. Likevel mener hun episoden var ubehagelig og er irritert over at hun lot seg lure.

- Jeg brukte en måned på å rydde opp i problemet. Siden har jeg verken hørt fra henne eller tatt kontakt. Saken er jo spesiell fordi hun opererer med fullt navn. Etter å ha hørt hva som skjedde med anmeldelsen til Omid Alexander ser jeg at det kanskje uansett ikke hjelper så mye å anmelde, sier hun og legger til at hun føler med 24-åringen som tapte 24 000 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet: - Ikke kapasitet
Politiførstebetjent Håvard Johnsen Bekk som står oppnevnt som etterforsker i saken sier til Nettavisen at alle anmeldelser vurderes etter alvorlighetsgrad, ikke hvor enkle de er å løse.

- Det er hele tiden snakk om prioriteringer i forhold til saker, og ikke minst alvorlighetsgraden.

- Vi har ikke mange anmeldelser som er så konkrete som i forhold til detaljer som akkurat i denne saken, men det er generelt veldig mye svindler på blant annet Finn.no.

- Kan du forstå at anmelder er frustrert over at saken henlegges når han har såpass mye informasjon?

- Ja, det er Ikke vanskelig å forstå dette. Som etterforskningsleder på saker er vanskelig å forklare de som ikke får sakene etterforsket at det skyldes kapasitet.

Johnsen Bekk sier alternativet er å kjøre sivil inkassosak.

- Dersom man har dokumentasjon på innbetaling og ikke gjenytelse som avtalt er dette et alternativ, sier han.

Nettavisen har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med 27-åringen på torsdag, men hun har ikke besvart henvendelsene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.