RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun var en urkraft

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)
Sist oppdatert:
Toralv Maurstad (84) og Ellen Horn minnes sin kjære skuespillervenninne, Wenche Foss.

(SIDE2): Ved 12-tiden mandag døde Norges fremste teaterdiva, Wenche Foss, 93 år gammel.

- En av våre mest markante skuespillere og menneske er gått bort, sier skuespiller Toralv Maurstad til Nettavisen. Maurstad er kanskje en nålevende skuespilleren som har stått flest ganger på scenen med Wenche Foss og de hadde et langt samarbeid på Nationaltheatret.

- Hvordan husker du henne best?

- Jeg husker henne aller mest som et givende og positivt menneske, forteller Maurstad - som jobbet med Foss første gang i 1949-50.

- Sannhet
- Men jeg kjente henne jo som ung også, humrer han.

Wenche Foss spilte med mange store i norsk teaterverden, men samspillet med Toralv Maurstad var spesielt.

«Kunst er dikterisk sannhet, et konsentrat av sannhet...og det var det som skjedde med Wenche og meg,» sa Toralv Maurstad til Mona Levin da hun skrev «På livets scene».

- Rikt utrustet på alle måter
- Hva gjorde henne til den enestående skuespilleren hun var?

- Jeg er ikke så god på slikt, men hun hadde en scenisk fantasi og var rikt utrustet på alle måter, sier Maurstad.

En av de siste gangene Wenche Foss stilte opp for teatret var for Riksteatrets Ellen Horn og teatrets forestilling «Soloppgang i Riga».

Wenche Foss spilte nemlig den kvinnelige hovedrollen i stykket på Nationaltheatret i 1978 og i Radioteatret noen år senere og deltok under prøvene på stykket som i 2010 ble satt opp med Marit Østbye og Stein Grønli i hovedrollene. Og det var Ellen Horns regidebut.

- Wenche var årsaken til at jeg turde å ta på meg det regioppdraget. Hun så på prøver og kommenterte underveis. Hun stimulerte meg. Hun har jo vært så fantastisk til å se sine omgivelser, til å bry seg om dem hun har rundt seg. Og det nærværet er jo det jeg sørger mest over nå, sier Ellen Horn til Side2.

Ellen Horn og Wenche Foss var venninner også privat.

- Ja, jeg har hatt mye å gjøre med henne i lang tid, Vi har vært der for hverandre når vi har trengt det, sier hun.

Et voldsomt temperament
Horn sier Foss besatt en urkraft.

- Hennes engasjement var så ekte og det gjorde at hun ikke sparte seg. Folk føler helt personlig at Wenche Foss har gjort en forskjell. Det at hun ikke er mer, gjør at Norge blir litt annerledes. Det er helt uvirkelig, helt naturlig, men samtidig helt ubegripelig, sier hun.

Ellen Horn møtte Wenche Foss i person først da hun kom til Oslo Nye som ung og Wenche Foss var en stor stjerne der. Senere ble hun sjef for henne på Nationaltheatret, en tid med mye hurlumhei, som hun sier.

- Hun hadde et voldsomt temperament. Jeg har aldri sett noen bli så rasende når hun følte at noe var urettferdig. Hun sa fra også under min tid som sjef på National, men hun stilte alltid opp, sier Horn. Som også minnes godt den store profesjonelle skuespilleren Foss var.

- Måten hun varmet opp før forestilling med tungeøvelser, skalaer og trening. Hvordan hun satt med suffløren i timesvis. Jeg husker dette store arbeidsjernet med det store hjertet og den kirurgiske presisjonen hun oppviste i utformingen av en rolle.

Også Nationaltheatret sørger i dag over at Wenche Foss er død.

- Det var med stor sorg at Nationaltheatret i dag mottok beskjeden om Wenche Foss' bortgang. Wenche Foss var aktivt teatermenneske helt til det siste, skriver teatret på sin hjemmeside.

Send din siste hilsen: Kondolanseprotokoll for Wenche Foss

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere