RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

- Hund er bra for kronprinsbarna

Sist oppdatert:
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal øke familien med en hundevalp. Et viktig valg, sier Norsk Kennel Klub.

(SIDE2:) Kronprinsfamilien skal få seg en firbent venn, og går utenom trenden i sitt valg av rase.

Slottet bekrefter overfor Side2 at valget har falt på en såkalt hybridrase kalt labradoodle og at valpen kommer om kort tid.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå!

Rikslabradoodle?
- Hunder av ulike raser har gjennom hundrevis av år brakt glede til Europas kongehus, sier Elisabeth T. Hansen fra Norsk Kennel Klub i en pressemelding.

- I dag har blant annet dronning Elizabeth av England sine corgier, og i Danmark har dachsen blitt den rojale rasen. Kong Olavs følgesvenn, puddelen Troll, ble selve rikshunden. For å kunne vite mest mulig om egenskaper, gemytt og opphav, lønner det seg å satse på en renraset hund, fortsetter Hansen.

Men kronprinsparet ønsker altså å gå sine egne veier, og skal gå til anskaffelse av en såkalt labradoodle - en blanding av labrador og puddel. Den lille valpen kommer fra Drøbak Hundehotell.

Obamas Bo
Familien Obama tok ikke bare med seg svigermor og grønne fingre inn i Det hvite hus i Washington DC, men var ganske raske med å skaffe seg en hund. Der falt valget på Bo, en renraset portugisisk vannhund, som er spesielt gunstig i familier der noen er allergikere siden den ikke har underull og ikke røyter.

Les mer her:
Nytt medlem i Obama-familien
Ville Bo passet deg?

Det samme kan gjelder labradoodles - det kommer an på krysningen. Drøbak Hundehotell tilbyr flere slags krysninger. Hvis en labradoodle blir krysset tilbake på en puddel, og altså får et avkom som da blir 3/4 puddel, røyter disse ikke.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Populære blandinger
Slike oppdrettskrysninger har blitt gjort med suksess også med andre raser. I USA krysser man Jack Russell Terrier med Chihuahua. Dette fordi mange barnefamilier ønsker seg en hun som ser ut som en Jack Russell Terrier, men som er barnevennlige og roligere og liker å sitte på fanget og bli kost med, som en Chihuahua. Disse kalles Jack Chi.

Navnet Cockapoo (cocker spaniel og puddel) har blitt brukt på den type blandingshund siden 1960-tallet. En annen populær miks er Boggle (Boston terrier med beagle).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tryggest med renraset hund?
Det er morsomt med slike navn og spennende «bastarder», men det er vanskelig å tilsi hva slags gemytt en blandingshund vil få, eller hvordan den vil se ut. Det er ikke alltid sikkert at hundene som krysses er renraset.

Les: Derfor bør du velge Obama-hunden

- Ferdighetene og egenskapene er forskjellige fra rase til rase. Velger kronprinsfamilien en renraset hund, vil de vite hvilke egenskaper og behov de kan forvente at den firbeinte har. Visse raser trenger for eksempel mye mosjon og er gode å ha med på jakt og på fjellturer. Andre krever hyppig pelspleie og er fornøyd med en kortere tur i nærmiljøet. Ved å kjøpe en rasehund vil dermed kronprinsparet kunne forberede seg på hva som kreves av dem som hundeeiere, og samtidig vite hvordan de best mulig kan tilrettelegge for valpen, sier Hansen.

Les: Er Obama-hunden en konspirasjon?

Stor glede
En hund er til stor glede for en familie, og lærer barna ansvar. Ifølge Norsk Kennel Klub viser forskning at barn som vokser opp med hund får bedre selvbilde og har mindre sjanse for å utvikle allergi. Å ha hund i huset virker også avstressende og fører til lavere puls, samt at man oftere kommer seg ut i skog og mark når man er hundeeier. Den firbeinte har derfor positiv innvirkning også på menneskers fysiske helse.

Norsk Kennel Klub har brosjyrer med informasjon som kan være nyttig både for kronprinsfamilien og andre som går med tanker om å kjøpe hund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere