- Hunden var sperret inne

Foto: Alexander Svanberg (Gjengangeren)

Da det gikk opp for Jan Erik og Guri at det var deres hjem som brant var hunden Ludwik det eneste de klarte å tenke på.

5. juni ble to kjedede eneboliger totalskadd i brann i Inger Alver Gløersens gate på Borre. Da huseier Jan Erik Andresen fikk den første meldingen om at brannalarmen hadde gått tok han det ikke så alvorlig. I går var Jan Erik og kona Guri Langaas tilbake i det nedbrente huset for første gang, skriver Gjengangeren.

- Jeg var på jobb og fikk en melding fra Securitas om at brannalarmen hadde gått. Jeg tenkte ikke så mye over det før jeg fikk en melding til og så en telefon om at både brann- og innbruddsalarmen hadde gått. Det hele var litt absurd. Jeg tenkte at kanskje Guri var hjemme og lagde noe mat. Securitas forsøkte å ringe henne, men fikk ikke noe svar. Jeg får til slutt tak i henne og etter et par minutter i telefonen knekker hun sammen. Da forstår jeg at det er alvor, forteller han til Gjengangeren.

LES OGSÅ:- Det eksploderte med et høyt smell

- Kunne ikke være hos oss
Kona Guri Langaas hadde vært opptatt med barna

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Audun Bårdseth

- Jeg hadde levert litt sent i barnehagen for minstemann hadde vært hos legen. Da jeg kom ut i bilen etter å ha levert i barnehagen så jeg at jeg hadde mange ubesvarte anrop. Det var fra ukjente nummer og ett fra Jan Erik. Han fortalte at brannalarmen hadde gått hjemme. Da jeg kjørte ut av Holtandalen så jeg masse svart røyk fra Borre. Men jeg tenkte at det kunne jo ikke være hos oss, for ingen naboer hadde ringt oss. Vi fortsetter å snakke i telefonen og jeg treffer på naboen vegg i vegg som kjører hjemmefra. Da regnet jeg i hvert fall at det ikke brant hos oss, for han hadde jo ikke dratt da. Først da jeg kommer til Borre ungdomsskole ser jeg at det er hos oss. Da blir jeg helt hysterisk siden bikkja er inne. Han betyr vanvittig mye for meg, sier hun til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Naboene reddet Ludvik fra brannen

Det ble en lang tur fra Holmestrand til Horten for Jan Erik.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det eneste som sto i tankene mine var bikkja, Ludwik, som var inne. Spesielt da jeg fikk en temperaturalarm fra kjøkkenet, som viste unormalt høy temperatur og skjønte at dette var ille, sier han.

Naboene reddet hunden
Heldigvis hadde to naboer, Liv Lyngvær og Kåre Knudsen, tatt affære og reddet Ludwik ut av det brennende huset, til Guris store glede.

- Jeg får øye på Ludwik med en gang og løper ned for å kose litt med ham. Så prøver jeg å ringe pappa for å fortelle om hva som skjer, men han forsto ikke hva jeg sa, bare hørte at jeg gråt og var hysterisk. Det endte med at en fra ambulansen måtte overta telefonen, forteller hun.

Barnesenga brant
For Jan Erik var ett syn spesielt vanskelig.

- Da jeg kom fram fikk jeg ikke lov å kjøre helt opp til huset. Så jeg slang fra meg bilen ved Gannestad og kom meg opp så fort jeg kunne. Det sto mange folk og så på brannen. Jeg tenkte på Guri og bikkja. Det var først etterpå da vi skulle kjøre til politistasjonen at jeg begynte å tenke over hva brannen betydde. Da fikk jeg veldig klump i halsen. Det var ekstra tøft å se soverommet til størstemann, der sto senga jeg hadde laget til ham i full fyr.

- Han var så utrolig stolt av den høye senga, for den hadde pappa laget, supplerer Guri.

Femåringen bare gråt
Yngstemann på to har ikke helt forstått hva som har skjedd med huset. Men størstemann på snart fem år tok det tungt.

- Han knakk sammen da han fikk se huset og klamret seg til Jan Erik og gråt i nærmere en time. Heldigvis har han fått veldig god oppfølging i barnehagen, de har snakket mye om det. Så nå går det ganske bra. Barnehagen har i tillegg samlet inn klær og leker til barna.

Startet i en ledning
Fredag ble brannårsaken avdekket.

- Teknikerne var ute denne uken og har nå kommet fram til en brannårsak. Det er snakk om svikt i en elektrisk kabel inne i ytterveggen i det ene huset. Kabelen var til en utelampe med sensor som var rett over etasjeskillet, sier krimsjef Jan Frode Johannessen ved Horten politistasjon og forklarer nærmere.

- Når en av lederne ryker blir det gnisninger som på sikt skaper en lysbue. Dette skaper varmegang og det har begynt å brenne inne i veggen. Årsaken samsvarer også med forklaringer vi har fått.

Hørte et smell
- En av beboerne snakket om at hun hørte en eksplosjon. Var det noe gass med i bildet?

- Nei. Det har ikke vært en eksplosjon. Men det skjer mye i løpet av en brann. En rute kan ha knust eller mye oksygen kommet til og da kan det høres ut som en eksplosjon.

Måtte skuffe vekk aske
Etter brannen har familien på fire bodd hjemme hos foreldrene til Guri.

- Onsdag fikk vi nøkkelen til en foreløpig leilighet i Kongeveien. Nå starter jobben med å få tak i møbler. Jeg tviler på at det er noe å ta ut av huset, sier Jan Erik.

- Vi var på branntomta onsdag. Krimteknikerne måtte skuffe vekk aske for å komme opp trappa. Det var uvirkelig å se på. Vi fikk lov å se inn døra, men har ikke vært inne før nå. Det verste var å se rommene til ungene og alt som er borte, sier Guri Langaas.

Flere saker i Gjengangeren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.