RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Husk at Høyre ikke har noen partipisk

Foto: Foto (Unge Høyre)
Sist oppdatert:
Unge Høyres leder har ikke gitt opp kampen mot det omstridte datalagringsdirektivet.

Onsdag vedtok flertallet i Høyre å gå inn for det omstridte datalagringsdirektivet (DLD).

Partiet ønsker å gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet (Ap) og andre partier, men stiller krav om at datagrafikk kun kan lagres av politiet i seks måneder, ikke 12 måneder slik Ap ønsker.

- Jeg ble veldig, veldig skuffet. Det er ikke tvil om at dette er et langt skritt i retning av å si ja til datalagringsdirektivet, sier Henrik Asheim, leder i Unge Høyre, til Nettavisen.

Asheim er motstander av DLD, og har tidligere uttalt at det er mange i Høyre som er mot direktivet.

Les egen sak: - Motstanden i Høyre er veldig stor

- Vi har ingen partipisk
Men selv om Asheim er skuffet, mener han toget langt fra har gått for motstanderne av datalagringsdirektivet.

- Arbeiderpartiet trenger minst 21 stemmer fra Høyres 30 stortingsrepresentanter for å få flertall. I går stemte 11 mot forslaget, og det er nok til å stanse direktivet, konstaterer han.

Asheim påpeker at Høyre ikke har noen partipisk, slik mange andre partier har.

- Høyre har ingen paragraf som kan binde representanter. Det betyr at representantene står fritt til å stemme etter egen overbevisning i Stortinget, sier han, og viser til at Høyres stortingsrepresentanter gjorde dette da de stemte over blant annet den nye ekteskapsloven, abortloven og bioteknologiloven.

- Jeg mener dette er en typisk prinsippsak som gjør at stortingsrepresentantene må stå fritt til å stemme etter egen overbevisning i Stortinget. Vi har ingen partipisk, så det er representantene selv som må bestemme om de skal stemme etter flertallsbeslutningen i gruppen eller etter egen overbevisning, sier Asheim.

- Stem mot om du er mot
- Men selv om det ikke blir noen partipisk kan det jo komme klare føringer fra partiledelsen?

- Det er vanskelig å spå nå. Nå skal man først forhandle, og så skal det stemmes over i gruppen. Det kan likevel hende at de ikke har flertall da, sier han.

Men Asheims råd er er likevel klart:

- Vi i Unge Høyre har ingen makt over representantene, men vi anmoder dem til å stemme mot datalagringsdirektivet hvis de er imot det, sier Asheim til Nettavisen.

- Så du har ikke gitt opp håpet om å velte direktivet?

- Nei, vi gir ikke opp før dette voteres over i Stortinget i april. Hvis voteringen i går er den samme når det skal stemmes i Stortinget, så er det flertall mot, gjentar han.

- Forbedring av dårlig lov
Asheim synes det er bra at Høyre stiller krav, ved blant annet å begrense lagringstiden til seks måneder. Men det er ikke nok, ifølge ham.

- Det man går i forhandlinger med Ap om nå er å stramme inn lagringstiden eller gjøre det vanskeligere å få ut informasjon. Det er en forbedring av en dårlig lov, men man endrer ikke prinsippet om at man skal masselagre informasjon om alle i tilfelle noen gjør noe galt, sier han.

Unge Høyre-lederen viser også til at det var et massivt flertall mot datalagringsdirektivet da Høyre hadde partihøring om saken.

- Vi har hatt en partihøring hvor det var et massivt flertall mot, og det gjør jo at partiet sånn sett må tolkes som en motstander av datalagringsdirektivet, sier han.

Både SV og Sp sier nei til datalagringsdirektivet. Det samme gjør Frp, Venstre og KrF.

Den 5. april skal det stemmes over EU-direktivet i Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere