*Nettavisen* Nyheter.

- Husleieøkning på 900.000

Foto: Steffen Opheim (Bergensavisen)

Sigbjørn Råsberg trodde Studentsamskipnaden i Bergen (SIB) var det trygge boalternativet.

19.10.10 22:03

Det var til han oppdaget at samskipnaden har økt hans og tusenvis av andre studenters husleie i strid med loven, skrier Bergensavisen.

Sigbjørn Råsberg (22) er andre års jusstudent og leier en studentbolig på Frydenbø. Utleier er Studentsamskipnaden i Bergen (SIB).

- Da jeg flyttet til Bergen var det mye snusk i utleiemarkedet, så jeg valgte å gå for den trygge løsningen ved å søke om studenthybel hos SIB, sier Råsberg til Bergensavisen.

I april fornyet han oppholdet på Frydenbø ved å tegne en ny husleiekontrakt for ett år. Det skulle koste ham 2955 kroner i måneden. Overraskelsen var derfor stor da han for august fikk en faktura på 3045 kroner.

- Bryter loven
- For meg utgjør det jo bare 450 kroner for resten av året, men tatt i betraktning at det er 3562 studentboliger i Bergen, utgjør det ganske store summer totalt sett, sier Råsberg.

- Hvis for eksempel 2000 av disse har skrevet kontrakt før august, og får den samme økningen som meg, utgjør det en husleieøkning på 900 000 kroner, påpeker han.

Jusstudenten mener bestemt at denne husleieøkningen er ulovlig.

Husleien er økt i takt med konsumprisindeksen.

- Ifølge Husleieloven (paragraf 4–2 b) slås det fast at husleien ikke kan konsumprisjusteres før tidligst ett år etter siste fastsettelse av husleien, forklarer Råsberg.

Studenten sendte derfor en mail til SIB der han påpekte disse uregelmessighetene og der han krevde at alle i samme situasjon som ham selv skulle få tilbakebetalt de pengene som var urettmessig utbetalt.

Innrømmer lovbrudd
BA har sett e-posten Råsberg fikk i retur. Der innrømmer SIB at praksisen er i strid med loven, men:

«Ordningen har vært en opparbeidet og akseptert praksis hos Studentsamskipnadene gjennom mange år, og er (...) en solidarisk tilnærming for å unngå kostnader som vil føre til en generell økning i husleien.»

Råsbergs krav ble avvist.

Her hever de seg selv over lovverket. Det hele er veldig arrogant, synes Råsberg.

- Det at dette har foregått over lengre tid er så absolutt ingen unnskyldning. Det gjør det jo bare mye verre. Det betyr at denne feilen har berørt enda flere folk og at det er snakk om enda større beløp.

- Jeg synes det er graverende at en av byens største utleier driver på den måten.

- Det er mye snusk i utleiemarkedet, men det blir for dumt at studentenes egen organisasjon – det som skal være det trygge valget – driver på den måten.

Les flere saker hos Bergensavisen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.