RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hva blir det neste? Jakt med spyd eller sprettert?

Foto: Marilyn Thornbery
Sist oppdatert:
Norges Buejegerforbund vil jakte med pil og bue. Dyrevernalliansen mener jakten er lite human og kaller søknaden useriøs.

Høstjakta er i gang for fullt og ivrige jegere tråler skog og fjell på jakt etter naturens levende delikatesser.

Per dags dato er det i Norge ikke lov til å jakte på dyr med våpen uten krutt.

Dette har Norges Buejegerforbund lenge ønsket å endre på. Ifølge forbundets leder Jan Sivert Hauglid finnes det om lag 600 nordmenn som ønsker å jakte med pil og bue i Norge.

Vil ha lovendring
- Vi har stor tro på at vi skal klare å endre loven, slik at buejakt blir lovlig i Norge. Pil og bue er en gammel jakttradisjon og i Afrika skytes det over 1 million storvilt hvert år. Bortsett fra noen få fanatikere, syns de fleste at dette er helt greit. Vi har sendt inn søknad og høringsfristen er 1. oktober, sier Hauglid til Nettavisen.

Han mener de nye buene har kraft og presisjon som steinaldermannen bare kunne drømme om.

- Jeg har skutt alt fra hjort og reinsdyr til rype med pil og bue. Det er en sikker jaktform og det verste som kan skje er at noen skjærer seg i fingeren på en pilspiss, sier han.

- Useriøs søknad
Utsagnet får biolog og daglig leder Anton Krag i Dyrevernalliansen til å se rødt.

- Buejakt er mer krevende enn vanlig jakt og sjansen for skadeskyting er større. I tillegg er det vanskeligere å spore opp et dyr som er skadeskutt med pil og bue. En undersøkelse InFact akkurat har gjennomført viser at 55 prosent av de spurte er imot slik jakt, sier Krag.

Han tror ikke søknaden til Buejegerforbundet vil gå igjennom.

- Søknaden som er levert er useriøs. De hevder at jakt med pil og bue er mer humant og viser til de nye buene som er mer treffsikre og har mer kraft. Likevel har de søkt om å kunne skyte alle arter, også med de eldre buene. Vi mener buejakten legger for stor vekt på jegerens interesser og søken etter spenning, men at det tas lite hensyn til dyrevelferden, sier han.

Egen buejegerprøve
Hauglid i Buejegerforbundet mener en egen pil og bueprøve utover den obligatoriske jegerprøven vil sikre dyktige pil og buejegere.

- Denne jaktformen er sikker og praktiseres i både Danmark og Finland. Jeg mener alt som kan jaktes på med gevær også burde kunne skytes med pil og bue. Skuddholdet ligger på mellom 20 - 30 meter, noe som gir jegeren en unik mulighet til å oppleve dyrene på nært hold i sitt rette element. Ved å innføre en egen skyteprøve for buejegere får vi flinke og treffsikre jegere, sier han.

Spyd og sprettert?
Krag i Dyrevernalliansen mener at selv de kraftigste buene i Norge ikke er gode nok i jaktsammenheng.

- Selv på de nyeste buene går pilen såpass tregt at byttet vil kunne reagere på lyden av pilen når den skytes fra buen. I verste fall kan dyret bevege seg såpass mye at det skadeskytes. Dersom det blir lov å jakte med pil og bue er det absurd å tenke seg hva slags andre jaktmuligheter som kan bli ønsket gjeninnført. Hva blir det neste? Jakt med spyd eller sprettert? Dette er jaktredskaper som brukes enkelte steder og er sikkert spennende for jegere, likevel er det ikke en human jaktform, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere