*Nettavisen* Nyheter.

- Hva gjør du her, din syke forbryter?

Foto: ANDREW KELLY (Reuters)

Diplomat omringet av rasende mobb i New York.

27.09.12 21:31

En iransk diplomat ble konfrontert av en mobb utenfor FN-bygningen i New York denne uken.

- Pell deg vekk og dra tilbake til hotellet ditt. Hva gjør du i New York, din syke forbryter? skrek mobben.

Ramin Mehmanparast, som er talsperson for Irans viseutenriksministeren, fikk til slutt hjelp av New York-politiet og ble eskortert bort fra de illsinte demonstrantene.

Talte til FN
Hendelsen skjedde dagen etter at Irans president Mahmoud Ahmadinejad holdt en tordentale i FNs generalforsamling under høynivåuken. Ahmadinejad sa at «Iran var truet av usiviliserte sionister som ville bruke militærmakt mot deres fantastiske nasjon». Flere delegasjoner reiste seg og forlot salen i protest mot Ahmadinejad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Monica Gutierrez

Raste mot det iranske regimet
Utenfor FN-byggingen var det samlet tusenvis av rasende demonstranter som protesterte mot Ahmadinejad og det iranske regimet. Demonstrantene var spesielt opptatt av menneskerettighetsbruddene som blir begått i Iran.

«Vi har ikke lenger politiske fanger i Iran», sto det på en banner, med klar hentydning til praksisen regimet har med å henrette politiske fanger.

Iran er ett av de landene som har flest henrettelser i verden. Antall henrettelser har blitt mangedoblet siden Ahmadinejad ble president i 2005.

- Det er riktig at tallet på henrettelser bare har gått oppover siden han ble valgt, sier leder i Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- De siste ti årene har Iran innsett at de i stadig økende grad må bruke dødsstraff og andre metoder for å spre frykt for å kunne holde på makten. Dødsstraff er det virkemidlet som er sterkest, for da utsetter man hele samfunnet for denne frykten, sier Amiry-Moghaddam.

HTML EMBED

Vil forby offentlige henrettelser
Amiry-Moghaddam er glad for at FN og verdenssamfunnet jobber mot en internasjonal avskaffelse av dødsstraff, men han tviler på at det vil komme et dødsstrafforbud i FN-regi, ettersom både Kina og USA har vetorett i Sikkerhetsrådet. Både Kina og USA praktiserer dødsstraff.

Iran Human Rights har nå fremmet et forslag til FN om å forby offentlige henrettelser.

- I 2009 var det ni offentlige henrettelser i Iran, og i 2011 var det 65. Hittil i år er det over 30 som har blitt henrettet på offentlig plass. Vi får også meldinger om at det planlegges flere, sier han.

- Vårt kortsiktige mål er å forby offentlige henrettelser og få verdenssamfunnet til faktisk å erkjenne at det er en brutalisering av hele samfunnet, sier Amiry-Moghaddam.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Kelly

- Enklere å presse Iran
Selv om nasjoner ikke nødvendigvis vil la seg styre av et slikt FN-forbud, mener Amiry-Moghaddam at det da blir enklere for verdensopinionen å legge press på Iran hver gang regimet henger folk på offentlig plass.

- Så lenge vi tillater offentlige henrettelser, så vil arbeidet med avskaffelse av dødsstraff gå i motsatt retning. FN sier det er forbudt å henrette barn, og det samme kan man gjøre med offentlige henrettelser, sier Amiry-Moghaddam.

Barth Eide i New York
Den ferske utenriksministeren Espen Barth Eide (Ap) er også på plass i New York denne uken.

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, sier til Nettavisen at Barth Eide ikke har hatt noen møter med iranske myndigheter i løpet av høynivåuken, og har dermed ikke fått tatt opp menneskerettssituasjonen i Iran.

Under FNs høynivåuke i 2010 var imidlertid menneskerettssituasjonen i Iran et punkt i planen for den norske delegasjonen. Da tok norske myndigheter opp bruken av dødsstraff i møter med representanter fra Iran, Saudi-Arabia og USA.

Kilder: The Press Association, The Times, Daily Mai.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.