*Nettavisen* Nyheter.

- Hva har du gjort, Monica?

Mæland besøkte petrokjemibedriften Ineos i Telemark i august i fjor. 11 måneder senere kom avslaget om å hjelpe med garanti. Foto: Mads Bleikelia/TA

- Regjeringen kan like gjerne erstatte henne med en telefonsvarer, tordner Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

21.08.15 14:33

Gjesteredaktør i Nettavisen, Bjørnar Moxnes, ønsker fredag å løfte milliardbedriften Ineos frem i søkelyset.

Les også: Rødt gir full støtte til Ap

- De vil investere stort, men hindres av staten - og det av en Høyre-statsråd, freser Moxnes.

- Saken er at Ineos vil investere 8 milliarder kroner i industrivirksomheten sin i Bamble. Dette vil skape hundre nye industriarbeidsplasser, og hver industriarbeidsplass kan generere 4-6 andre arbeidsplasser. Men uten statsgarantier får ikke selskapet de nødvendige lånene, sier han engasjert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Redaktør Moxnes løfter frem Ineos under morgenmøtet i Nettavisen. Foto: Paul Weaver

Stemoderlig behandlet

Ineos ønsker å låne penger i det kommersielle markedet, men det er så godt som umulig uten garanti fra staten, ifølge administrerende direktør Magnar Bakke i Ineos Bamble AS:

- Etter finanskrisen er det blitt en egen krise innen finansiering av landbasert industri, sier Bakke.

Direktøren mener pengene nesten utelukkende går til eiendom og offshore.

- Det er ingen som vil låne til industri. Folk er ikke interessert i å putte pengene sine inn i det. Hvis de har en statsgaranti bak, som garanterer for lånet, da er det noe helt annet, sa direktøren til TA i august i fjor.

Ville ikke utelukke noe

Næringsminister Monica Mæland (H) kom på besøk – og sa at hun ikke utelukker at det kan skje.

- Det vil kreve en endring i GIEKs mandat, og det er det jeg har lovet å se på, sa hun til TA 12. august i fjor.

Over ett år er gått.

Direktør Bakke sier til Nettavisen fredag at avslaget fra departementet kom i juli.

Fakta

Ineos

- Vi fikk ingen begrunnelse. Jeg synes dette er overraskende defensivt sett i lys av arbeidsmarkedet generelt, sier Bakke til Nettavisen.

- Når Ineos vurderer å investere i en ny fabrikk kan det gjøres flere steder, i USA, Sentral-Europa eller i Norge. Hvilke ordninger har Norge for å finansiere denne industrien? Ved å kjøpe en statsgaranti, får man tilgang til lån. Det er en inntektskilde for lånegarantisten fordi de kompenseres for rentedifferansen mellom virkelig lånerente og markedsrente.

- Mer enn 100 arbeidsplasser

- Hvor mange vil kunne sysselsettes i Norge hvis fabrikken hadde fått grønt lys?

- En investering på 6 til 8 milliarder vil det være svært høy aktivitet i de 2-3 årene byggeperioden varer. Deretter vil det være snakk om i overkant av 100 faste arbeidsplasser i Ineos, pluss innleide mannskaper. Hver industriarbeidsplass genererer i tillegg 4-6 andre, sier direktøren.

Bakke mener Norge har en konkurranseulempe i forhold til de land det er naturlig for Ineos å sammenligne seg med.

- ESA er kontrollorgan for å overvåke konkurransesituasjonen i Norge. Ingen regjering – uansett farge – vil havne i dårlig lys hos dem, reflekterer han.

Direktøren ser ikke helsvart på situasjonen:

- Med oljeinvesteringer på retur, må vi satse landbasert fremover. Mange bedrifter ville hatt nytte av en ordning fra staten tilpasset «mega-prosjekt» som dette, avslutter han.

Moxnes: - Det er fullt mulig

Rødt krever at næringsministeren snur, og sørger for at staten stiller som lånegarantist for en investering som kan gi over 100 nye arbeidsplasser hos Ineos i Bamble.

– Regjeringen hindrer opprettelsen av nye arbeidsplasser, samtidig som ledigheten stiger. Det er fullt mulig å endre regelverket og gi en lånegaranti hvis regjeringen ønsker det, sier Bjørnar Moxnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørnas Moxnes er fredag gjesteredaktør i Nettavisen. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Moxnes, som fredag er gjesteredaktør i Nettavisen, fyrer løs:

– Det stemmer ikke at staten ikke kan gi en lånegaranti om de virkelig ønsker det. Om dagens regelverk ikke gir mulighet til denne type garantier, er det næringsministerens jobb å endre dem. Mæland prøver å skylde på at verktøykassa er tom, men sannheten er at har mulighet til å skaffe dem om hun ønsker det. Hvis næringsministeren skal være så passiv når det dukker opp muligheter til å skape nye arbeidsplasser, kan regjeringen like gjerne erstatte henne med en telefonsvarer, sier Moxnes.

- Syltynn

Han viser til at garantiinstituttet GIEK allerede i dag gir liknende lånegarantier, blant annet for skip og plattformer. GIEKs regelverk blir jevnlig tilpasset, sist i mai i år.

– Begrunnelsen for avslaget er syltynn. Det er åpenbart andre grunner som ligger bak, som ministeren ikke vil snakke høyt om.

Mæland mener Ineos heller bør gå til Innovasjon Norge og Siva for å få støtte.

– Ingen av dem har kapasitet til å støtte en investering av denne størrelsen, så det ville ikke løst problemet, sier Moxnes.

Venter på svar fra Mæland

Nettavisen har vært i kontakt med Næringsdepartementet for en kommentar fra Mæland.

Les også: Du er rabiat, Moxnes!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.