*Nettavisen* Nyheter.

- Hva om 42 israelske barn hadde blitt drept?

Foto: Hatem Moussa (Ap)

Mads Gilbert mener Israel har bevisst forsøkt å ramme sivile.

22.11.12 21:31

I krigens åttende døgn ble endelig Israel og Hamas enige om betingelsene for en etterlengtet våpenhvile. Den ukes lange krigen har allerede krevd fem israelske og over 150 palestinske menneskeliv.

I Gaza by var nervene i spenn noen minutter før klokken 21 lokal tid onsdag kveld, da våpenhvilen skulle tre i kraft.

- Den siste raketten kom bare noen minutter før 21. Det var noen minutter med åndeløs spenning. Skulle det komme noe mer? Men så hørte vi de første gledesskuddene fra palestinere som skjøt i luften. Det var en fantastisk feiring i går kveld. Jeg blir nesten rørt når jeg snakker om det, sier den norske legen Mads Gilbert til Nettavisen på telefon fra Gaza.

Nettavisen snakker med Gilbert mens han inntar dagens første måltid.

- Nå sitter jeg her med Fredrik Græsvik (TV2-journalist) og spiser frokost. Hans hotell ble bombet i går, og da ordner vi så best vi kan. Jeg hadde en ekstra seng, så han har hatt nødlosji der, sier Gilbert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hatem Moussa

- En lettelse og en seier
Gilbert sier at den voldsomme feiringen i Gaza er et uttrykk for det enorme presset, redselen og spenningen innbyggerne har vært preget av den siste uken.

- Barn, gamle, menn og kvinner skilte gatene rundt Shifa sykehus. Det var nesten et ugjennomtrengelig folkehav. Moskeene ropte ut bønnerop og gledesrop, det ble kastet sukkertøy ut fra minaretene og det var skyting i luften. Palestinerne opplever dette som en enorm lettelse og en seier, sier Gaza-legen.

Plutselig avbrytes telefonsamtalen av det som høres ut som bombing.

- Nei, nå er det bombing. Vi har hører det akkurat nå. La oss for Guds skyld håpe at det ikke er bombing!

Han tar en kort pause.

- Det høres ut som en kanonbåt. Det kan være at de skyter på fiskebåter. Det gjør de regelmessig, sier han.

- Det er en fattig trøst
Deretter vender han tilbake til våpenhvilen. Gilbert håper at hans grønne legefrakk forblir grønn, og at det ikke blir tildekket av blod i løpet av dagen.

- Nå regner jeg med at den ikke blir blodig i dag.

- Men det er klart palestinerne er nøkterne. De har opplevd våpenhvile og politisk svikt tidligere. Denne gangen var de ekstremt lettet og svært stolte av å ha stått imot. Men nå er det jo slik at det er en fattig trøst fordi det er 162 mennesker som er drept i løpet av én uke og 1222 som er skadd, sier Gilbert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ashraf Amra

Dette er ikke første gangen Gilbert bistår sine palestinske legekolleger under en krigssituasjon. Gilbert og legekollega Erik Fosse tilbrakte om lag tre uker på Shifa-sykehuset under forrige Gaza-krig i desember 2008 og januar 2009. Da var det 1300 palestiner som mistet livet mot 13 israelere.

- Det som er annerledes nå enn forrige angrep i 2008 og 2009, er at alle som har kommet til Shifa (sykehus) er sivile. Det er ingen fightere. Jeg har vært rundt på sykehuset og spurt rundt, og alle bekrefter at ingen fightere er behandlet. Det betyr at det er hundre prosent sivile tap, understreker han.

42 barn blant de drepte
- Av de 162 drepte er det 42 barn. Så kan man stille seg spørsmålet om hva som hadde skjedd om palestinerne hadde drept 42 israelske barn, hva hadde verden sagt da? Jeg føler at palestinerne må blø uforholdsmessig mye for at deres stemme skal bli hørt, sier Gilbert.

Gilbert er som kjent ikke redd for å flagge sitt politiske ståsted i forhold til Israel-Palestina-konflikten, men fremhever at han først og fremst har observert situasjonen med medisinske øyne. Han understreker at han ikke støtter de omfattende rakettangrepene mot Israel. Han støtter ingen angrep på sivile.

- Et palestinsk liv er like mye verdt som et norsk liv, et amerikansk liv og et israelsk liv. Det må vi ikke glemme, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ahmed Zakot

- Han døde i hendene våre
Senest onsdag kveld var han vitne til at to barn måtte bøte med livet.

- I går så var jeg med å berge to barn. Den ene var en nydelig gutt på elleve år med splintskader i kroppen. Han døde i hendene våre. Den andre var en toåring som var sønnen til en av legene på sykehuset. Han opplevde det mange palestinerne opplever. Nemlig at hjemmene deres blir bombet når de er på jobb. Den minste sønnen ble drept av en trykkbølge, og de to andre barna ble skadd.

- Jeg møtte ham senere på dagen. Han var fattet, men uendelig trist. Vi så noen fryktelig smertefulle scener i går når foreldre kommer og får beskjed at barna deres er drept.

Han forteller videre at det ikke har vært så mange amputasjoner som ved forrige Gaza-krig i 2008 og 2009.

- Men det har vært et veldig stort innslag av hodeskadde barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mahmud Hams

- Barnefamilier blir rammet
Gilbert forteller om en familie som bor i en av Gaza bys fattige forsteder. Familien Abo Soor fikk bombet huset sitt sønder og sammen. Tre i familien ble drept, mens fire barn på fem, ti, elleve og tolv år ble påført store hodeskader.

- Det sier litt om hvordan sivile, palestinske barnefamilier blir rammet. Det er ikke så rart når det er et av verdens mest befolkningstette områder med 1,7 millioner innbyggere.

Israels hensikt med den militære offensiven har vært å stanse militante palestinere fra å avfyre raketter mot israelske mål. Militante palestinere har blant annet fått tak i nye, iranske raketter (Fajr 5) med en rekkevidde som gjør det mulig å treffe mål i blant annet storbyen Tel Aviv.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vårt mål var å eliminere de kontinuerlige rakettangrepene fra Gaza mot Israels sivilbefolkning. Vi håper at terrororganisasjonene i Gaza nå har forstått at Israel ikke kan godta flere slike angrep, opplyser talsmann for Israels væpnede styrker IDF, kaptein Bjørn Hermann, i en e-post til Nettavisen.

- 1506 raketter mot Israel
Den siste uken har titalls raketter slått ned i israelske boligområder, og senest onsdag formiddag eksplodert en bombe på en rutebuss i Tel Aviv.

- I de siste åtte dagene har det blitt avfyrt 1506 raketter mot Israel. 152 av de avfyrte rakettene traff Gazastripen, 933 traff Israel, og 58 av disse traff boligområder. Takket være rakettskjoldsystemet (Iron Dome) ble 421 raketter skutt ned før de traff tett befolkede områder. Fem Israelere har mistet sitt liv og 240 er såret, opplyser Hermann.

Hermann sier Israel har gjennomført 1500 målrettede militære angrep mot Gaza i samme periode. Israels har med sine angrep blant annet rammet utskytningsramper, våpensmuglingstunneler, kommando- og kontrollsentre for rakettoppskytning og monteringsverksteder for raketter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jack Guez

- Betyr at sivile skal rammes
Gilbert utelukker imidlertid ikke at sivilbefolkningen også har vært et mål for de israelske styrkene.

- Over én million i Gaza er 18 år og yngre, og gjennomsnittsalderen er på 17,6 år. Og israelerne forteller at de treffer målene sine med 90 prosent presisjon. Det sa de i hvert fall forrige gang. Det er to refleksjoner her. Det ene er at når du bomber et så tett barnefengsel, som jo Gaza er, så må du treffe et barn. Det ser vi helt tydelig. Og det andre er at om du har 90 prosent presisjon, så betyr det ikke annet enn at sivilbefolkningen også skal rammes for å bli skremt til lydighet og til å akseptere okkupasjonene, sier Gilbert.

Han hevder dette er en bevisst strategi fra israelsk side.

- De har en doktrine som innebærer å rette militære angrep mot tett befolkede områder for å avskrekke befolkningen fra å la noen rette angrep mot israelerne. Vi ser på medisinsk side konsekvensene av dette, nemlig hundre prosent sivile tap, sier legen.

Gilbert sier at halvparten av de skadde og drepte i Gaza er barn på 18 år og yngre, kvinner og eldre over 60 år. Ut fra et medisinsk perspektiv omtaler han disse gruppene som de mest sårbare.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ariel Schalit

Minimalt med søvn
Gilbert reiste ned til Gaza mandag kveld etter å ha blitt etterlyst av den palestinske helseministeren. Han vet ennå ikke hvor lenge han blir værende på Gazastripen.

- Hvor mye har du sovet siden mandag, Gilbert?

- Det er ikke mye søvn. Et par timer i døgnet. Men det gjelder befolkningen generelt. Den kontinuerlige bombingen om natten er jo en form for søvndeprivering hvor man blir fratatt nattesøvnen. Det er en velkjent torturmetode.

Gilbert sender også en varm takk til sin sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset i Tromsø, som lot ham reise til Shifa, og til sine kolleger som har overtatt hans arbeidsoppgaver mens han bistår sine palestinske kolleger.

- Det er viktig at du får med deg det, avslutter han.

Videoen viser israelske bombeangrep på Gaza etter terrorangrepet mot en rutebuss i Tel Aviv onsdag.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag