RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hva om Breivik blir friskmeldt?

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Psykisk syke som utgjør en fare for samfunnet bør kunne sperres inne for lenger tid enn tre år av gangen, mener Per Sandberg (Frp).

Per Sandberg i Fremskrittspartiet sier han er overrasket over konklusjonen i de sakkyndiges rapport om Anders Behring Breiviks utilregnelighet. Nå tar han til orde for å skjerpe sanksjonsmulighetene som ligger både i forvaringsinstituttet og i tvungent psyksisk helsevern.

- Risikerer at han slippes ut i samfunnet igjen
Sandberg sier han ikke liker tanken på at Breivik kan bli erklært frisk og slippes ut i samfunnet igjen.

- Dersom han dømmes til tvungent psykisk helsevern, skal dette vurderes på nytt hvert tredje år. Her ligger det en mulighet for at han blir erklært frisk og blir sluppet ut i samfunnet igjen. Det er en utrygghet jeg ikke liker, sier Sandberg til Nettavisen.

Vil ha ny vurdering
Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann vil ha en ny vurdering av hvor lenge folk kan idømmes tvungent psykisk helsevern av gangen. Han peker på at forvaringsinstituttet gir mulighet til å idømme folk forvaring i fem år av gangen. Når det gjelder tvungent psykisk helsevern skal retten hvert tredje år vurdere dette.

I begge tilfellene mener Sandberg at det er for korte intervaller. Han ønsker seg muligheten til å idømme folk forvaring i 10-20 år og mener rammen for tvungent psykisk helsevern også kan utvides.

- Hadde forventet en annen konklusjon
Når det gjelder konklusjonen i rapporten om at Breivik var strafferettslig utilregnelig 22. juli, stiller Sandberg seg uforstående til det.

- Jeg hadde forventet en annen konklusjon, og jeg tror de fleste vil ha liten forståelse for en slik vurdering. Vi vet nå hva han har holdt på med i flere år og at han gjennomførte en strategisk planlegging av terrorhandlingene. Det klarte han å gjøre slik at han gikk utenom PSTs radar. Da viser han iallfall en tilregnelighet i planleggingen, sier Sandberg til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere