*Nettavisen* Nyheter.

- Hva om det hadde skjedd på en skole?

Foto: Sindre Thoresen Lønnes (SCANPIX/BCG)

Norsk forretningstopp i utlandet betrakter Utøya-massakren over landegrensene.

17.08.11 15:10

22. juli nådde terroren Norge - og 77 uskyldige liv gikk tapt etter eksplosjonen i regjeringskvartalet og under skytingen på AUFs sommerleir på Utøya.

En av de som har fulgt hendelsen og håndteringen i ukene etterpå fra utlandet er Bjørn Matre. Han er leder for Boston Consulting Group (BCG) i Europa, Midtøsten og Afrika. BCG er verdensledende innenfor å gi strategiske råd i forretningsverden - og Matre stiller med den bakgrunn spørsmål ved de taktiske valg som ble gjort 22. juli på Utøya.

Matre gjør seg følgende betraktninger:

«Etter mer enn to ukers stillhet kom endelig den første sterke kritikken av politiets passivitet på Utøya, gjennom Ole Gjems-Onstad's innlegg i DN mandag den 8. august», skriver Matre i et debattinnlegg til Nettavisen.

Han mener at dødstimen på Utøya må granskes nøye:

«Mange kritiske spørsmål kan og bør stilles i forbindelse med at en seriemorder får agere helt fritt på Utøya i over en time. En time, hvor det var klart for alle at tiden ikke kunne regnes i sekunder og minutter – men i antall drepte og sårede, som økte for hvert minutt morderen uhindret fikk utøve sin forferdelige udåd.»

Reaksjonstiden?
Han appelerer til pressen om å stille kritiske spørsmål for å snu alle stener etter den grufulle massakren.

«En del spørsmål har etter hvert blitt stilt rundt tiden det tok for beredskapstroppen å ta seg til Utøya, behovet for flere politihelikoptre og den generelle beredskapen. Men den norske pressen har hittil vært ganske forsiktig med kritiske oppfølgningsspørsmål. Disse må komme, og politiets beredskap og reaksjonstid belyses.»

Matre er opptatt av hvilke ressurser politiet har hatt til disposisjon:

«I denne sammenheng, har debatten hittil etter min mening fokusert vel mye på hvilke ressurser politiet har behov for. Enda viktigere, er spørsmålene om de ressursene politiet og Norge faktisk rår over, ble riktig satt inn. - I den kritiske timen, ble de helikoptrene, båtene og mannskapene som politiet faktisk hadde, eller kunne hatt tilgang til, riktig utnyttet? Så langt er det lite som tyder på det.»

Ventet de?
Matre mener det er helt sentralt hvilke valg de første polititroppene på stedet tok:

«Et stort spørsmål er også, hvorfor politimannskapene som faktisk først kom til stedet, ventet på beredskapstroppen, uten å gripe inn overfor morderen. Jeg forutsetter at de var bevæpnet, og vet at norsk politi har jevnlig og god våpentrening. Det var båter i området, og enkeltvis eller samlet hadde politifolkene mulighet for å ta seg til Utøya.»

BCG-toppen stiller spørsmål ved hva vi hadde akseptert hvis dette hadde skjedd på en skole utenfor Oslo:

«Hva om noe tilsvarende eksempelvis hadde skjedd på en skole, enda lengre vekk fra Oslo? Ville vi ha akseptert at bevæpnet lokalt politi opprettet «observasjonspost», og mens skuddene knallet, måtte vente i minutter eller timer på at beredskapstroppen skulle komme?»

- Haster
«Eller, forventer vi av vårt politi, at de med fare for eget liv og med våpen i hånd, griper inn for å forsvare og redde livene til forsvarsløse, uskyldige norske ungdommer,» spør Matre.

Selv om den nasjonale sørgedagen først er søndag 21. august, mener Matre vi må ta affære nå:

«Vi må ha, og jeg regner med kommer til å få svar på hva som faktisk skjedde for å forhindre og stanse ugjerningene på Utøya. Samt hvilke avveininger, som ble gjort. I tillegg trenger vi en debatt om hva vi forventer av norsk politi i situasjoner som denne. Denne debatten kan ikke vente til undersøkelseskommisjonen har utført sitt arbeid, den bør starte nå.»

Matre er utdannet siviløkonom fra NHH og cand.jur. fra UiB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.