RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hva slags behandling trenger du egentlig?

(Thinkstock.com)
Osteopati, manuell terapi, kiropraktor, fysioterapeut, homeopat?

(SIDE2): Det er ikke lenger bare fysioterapi og kiropraktor som behandler vondtene våre. Men hvordan skal man klare å velge riktig behandling til musearmen eller ryggplagene?

- «Problemet» eller heller muligheten er at det i dag er flere behandlere å gå til når man for eksempel har ryggvondt. Det viktigste blir derfor å kontakte noen som kan diagnostisere før behandlingen starter, sier kiropraktor Martin Pran ved Klinikk for Alle på Storo i Oslo.

Tverrfaglig utredning
Klinikk for Alle tilbyr behandling i form av kiropraktor, fysioterapeut, manuell terapeut osteopat, naprapat og akupunktør. Blant annet.

- Det er slik at en kiropraktor og en manuell terapeut har utdannelse der de lærer å diagnostisere fysiske lidelser gjennom de siste årene. Det kan derfor være fint at en av disse har koordinatorrollen. Dersom man har hatt vondt over lengre tid, altså mer enn noen uker, vil det som regel alltid være riktig med en tverrfaglig tilnærming.

Han forteller at terapeutene ved Storo samarbeider godt og hjelper hverandre.

- Men hvor sikker kan man være på at den behandleren du går til sender deg videre dersom problemet er sammensatt eller man ikke får de resultatene man ønsker?

- Her kan nok mange bli bedre, vi jobber med et samarbeid hele veien, men man må jo selvsagt forbi den menneskelige faktoren om at «man vil fikse problemet selv».

Mange av behandlingsformene kan nemlig hjelpe for de samme plagene, bare på ulike måter.

- I akutte faser trenger man gjerne en passiv behandlingsform som kiropraktor, akupunktør eller massør. Dersom man blir bedre er det en mer aktiv behandling som kan hjelpe, som fysioterapi. Når vondtene har stabilisert seg kan du begynne å trene, sier Pran.

- Noen tenker kanskje at trening hjelper for alt?

- Dersom du har smerte og trener bør du også ha en behandler som kan hjelpe deg med smertene og fortelle deg hvordan du skal trene. Du bør uansett bli undersøkt dersom du har vondt når du trener. Da bør du stoppe treningen. Har du vondt utover det å være støl dagen etter trening, må du trene mindre intensivt. Har du det etter 2 dager, må du nok trene litt sjeldnere. Vedvarer det, ta kontakt en terapeut som kan hjelpe deg.

HER ER EN OVERSIKT OVER ULIKE BEHANDLINGSFORMER

OSTEOPAT

Osteopatisk behandling stimulerer kroppens evne til å lege seg selv! Osteopaten bruker sine hender som "verktøy" for å undersøke og behandle pasienten. Ved den osteopatiske undersøkelsen letes det etter dysfunksjoner i muskelskjelettsystem og kroppens bindevevsnettverk som kan forklare pasientens plager.De fleste pasientene kommer til osteopatisk behandling med smerter og plager fra muskelskjelettappartet. Lokalisasjonen hvor pasienten oppgir å ha smerter og plager blir undersøkt, i tillegg blir andre områder i kroppen som anatomisk kan forklare pasientens plager, undersøkt.

Spesielt for undersøkelsen hos osteopaten er at den også omfatter kroppens bindevevsnettverk.

Bindevevet omslutter alle strukturer i kroppen (muskler, ledd, knokler, indre organer, dekker kroppens hulrom), danner glideflater mellom strukturene, overfører biomekaniske krefter og har med seg blodårer, lymfe og nerver. Undersøkelsen i bindevevsnettverket kan avdekke restriksjoner som ved osteopatisk behandling kan gi pasienten reduserte smerter og plager i muskelskjelettapparatet.

(Kilde: Norsk Osteopat Forbund)

MANUELL TERAPI


Manuellterapeuter er eksperter på muskel- og skjelettsystemet. Manuellterapeuter undersøker, vurderer og behandler plager i muskel-/skjelettsystemet for å gjenopprette eller bedre kroppens funksjoner. De kan differensialdiagnostisere, det vil si skille mellom sykdommer i muskel- og skjelett og andre farlige sykdommer med samme symptomer. Manuellterapeuten behandler smerter i muskler og ledd i hele kroppen, for eksempel: Hodepine, svimmelhet, øresus, kjeveplager, nakke- og - skulderplager, armplager: tennis- og golferalbue. Slitasjegikt i håndledd og fingerledd. Seneskjedebetennelser. Carpaltunnelsyndrom, ryggplager: lumbago, isjias. Bekkenplager: bekkenløsning og bekkenleddsyndrom. Hofteplager: slimposebetennelse, slitasjegikt Kneplage: leddbåndskader, slimposebetennelse, kneskjellsplager, slitasjegiktAnkelplager: leddbåndskader, slitasjeskader Fotplager: Achillssenebetennelse, hælspore, fotdeformiteter.

(Kilde: Norsk manuellterapeutforening)

KIROPRAKTOR

Kiropraktoren stiller sin diagnose på grunnlag av sykehistore, klinisk undersøkelse og eventuelle billeddiagostiske undersøkelser. Kiropraktikk er en helseprofesjon som befatter seg med diagnostikk, behandling og forebygging av biomekaniske feilfunksjoner i bevegelsesapparatet samt vurderer effekten av dette på nervesystemet og individets generelle helsetilstand. Behandlingen baseres i stor grad på manuelle metoder.

(Kilde: Norsk kiropraktorforening)

NAPRAPAT

Som naprapater konsentrerer vi oss om å finne den underliggende årsaken til pasientens smerte. Vi behandler muskler, nerver- og leddplager ut ifra et helhetssyn.
Naprapati er en behandlingsform som bygger på manuell medisin. Med begrepet manuellmedisin menes at man som naprapat bruker hendene for å undersøke og behandle dysfunksjoner i menneskets bevegelsesapparat; det vil si muskler og skjelett som igjen påvirker kroppens nervesystem.

Naprapati innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og funksjonelle problemer i ledd og muskler. Behandlingen bygger på ortopedisk medisin kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygning og funksjon.

(Kilde: Norges naprapatforbund)

HOMEOPAT

Homeopati er en medisinsk behandlingsform som stimulerer organismens iboende evne til å helbrede seg selv ved hjelp av individuelt valgte homeopatiske midler.

Ved første konsultasjon går pasienten gjennom et dybdeintervju som har som mål å kartlegge pasientens symptomer, sykdomshistorie og konstitusjon. Dette fordi sykdom må sees i sammenheng med hele mennesket.

Oppfølgende konsultasjon avtales etter noen uker, og behandlingen vedvarer etter behov.

(Kilde: Norske homeopaters landsforbund)

FYSIOTERAPEUT

Fysioterapeutens kunnskapsfelt er kropp, bevegelse og funksjon. Det teoretiske grunnlaget for fagutøvelsen er forankret i naturvitenskapelig, samfunnsvitenskapelig og humanistisk kunnskap og en erkjennelse av at det er mange ulike faktorer som er med på å opprettholde helse, og som bidrar til funksjonsnedsettelse, smerte og sykdom. Fysiske og psykiske belastninger kan gi kroppslige utslag og bidra til sykdomsutvikling. Kroppslige plager forstås derfor i lys av hendelser og opplevelser gjennom livsløpet, nåværende situasjon og sosiale og kulturelle forhold. Denne forståelsen danner grunnlag for vurdering av hvordan sykdom og plager i bevegelsesapparatet kan oppstå, behandles og forebygges.

(Kilde: Norsk fysioterapeutforbund)Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere