*Nettavisen* Nyheter.

- Hvem i all verden er det som finner på noe slikt

Foto: Roar Grønstad (RB/Roar Grønstad)

Monica Malm og Truls Grøndahl er opprørt over at gravstøttene til deres to avdøde barn ikke får stå i fred.

Da de to skulle tenne lykter på gravene til de to barna – på dagen fire år etter at sønnen Benjamin ble begravet – oppdaget de at både graven til Benjamin og graven til datteren Amalie var vandalisert.

- Jeg forstår ingenting og blir rimelig oppgitt. Hvem i all verden er det som finner på noe slikt, sier Monica Malm til Romerikes Blad.

- Det er ikke det at gjenstandene koster så mye i seg selv, men det er en fullstendig mangel på respekt for våre to avdøde barn, legger Truls Grøndahl til.

- Må ha brukt en del tid

Lykter, bamser, sommerfugler, hjerter og pyntesteiner er fjernet.

- Det er til og med slik at vedkommende må ha brukt tid og krefter på dette. En ting er hjertene som er revet rett av og pyntesteinene som ikke satt fast. Noe annet er det at de må ha brukt en del tid på å løsne lyktene, mens sommerfuglen er skrudd løs. Tyvene har altså gjort et fysisk arbeid, forklarer Malm, som mistet begge barna under svangerskapet.

De to besøker gravene relativt ofte – minst en gang i uken.

- Monica var her senest søndag. Da så alt bra ut. Jeg har selv tatt en runde rundt her på kirkegården, men ikke funnet noe, sier Grøndahl.

Opplevd det samme før

Dette er heller ikke første gang de to har opplevd den samme problematikken.

I juli 2009 skrev Romerikes Blad om den samme familien og de samme gravene. Den gang hadde noen forsynt seg med engler som pyntet opp gravene.

- Etter det har vi flere ganger oppdaget at noen har røsket opp blomster og annet, men det er sjelden det er så voldsomt som dette, sier Grøndahl.

Mens gravene til Benjamin og Amalie stadig blir utsatt for tyverier, får nabogravene tilsynelatende stå i fred.

- Jeg vet ikke om det er slik at det er noen som har noe imot barnegraver, om det er fant som har vært på ferde, eller om det er et regelrett tyveri, sier Malm.

- Det er ingen som har noen spesiell grunn til å gjøre dette mot akkurat dere?

- Nei, det kan jeg ikke tenke meg, svarer hun.

- Fryktelig skuffende at slikt skjer

Kirkeverge Reidar Kavlie-Borge i Skedsmo hadde ikke hørt om historien til Malm og Grøndahl. Likevel er han ikke ukjent med problemstillingen.

- Vi kjenner til at det har skjedd før og opplever lignende hendelser fra tid til annen, men vanlig er det ikke. Et mer normalt problem vi sliter med, er dyr som spiser opp blomster, men at noen har skrudd av pynten er helt uholdbart. Det er fryktelig skuffende at slikt skjer, sier han.

- Hva tenker du om det?

- Når vi hører om slike ting, er vi like overrasket og skuffet over at slikt skjer som alle andre. Jeg forstår godt at det oppleves som sårende, vondt og leit for den berørte familien som opplever slikt hærverk på egne barns graver. Ingen skal behøve å oppleve det.

- Hva tror du motiverer slike handlinger?

- Noe av det er nok umotivert. og et resultat av tilfeldigheter, tror jeg. Jeg velger i hvert å tro at ingen har noe å utsette på denne familien spesielt. I andre saker kan det være så enkelt at noen rett og slett har lyst til å gjøre hærverk, sier kirkevergen.

Han synes det er dumt at kirkeadministrasjonen ikke er blitt gjort kjent med situasjonen, og lover at han torsdag skal ta kontakt med de som jobber på kirkegården for å høre om det er registrert noen hendelser utenfor Skedsmo kirke.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.