*Nettavisen* Nyheter.

- Hvert sekund i døgnet må du ha ryggen fri

OSLO 20070207: Eirik Jensen fra Oslo politidistrikt ble arrestert mandag. Han er nå varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Eks-spaner Johnny Brenna forteller om fellene i jobben til den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen.

06.03.14 15:18

Nyheten om arrestasjonen av den respekterte politilederen Eirik Jensen slo ned som en bombe blant kollegene i går. Han ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov korrupsjon.


Ifølge Budstikka skal Jensen ha blitt arrestert i forbindelse med en større narkotikasak der politiet har beslaglagt flere millioner kroner og mellom 80 og 90 kilo hasj (les egen sak her).

- Håper han er uskyldig
- Vi håper av hele vårt hjerte at han er uskyldig. Men det er klart, har han gjort noe galt så må han stå for det, sier en politikilde til Nettavisen.

Det er mange politifolk i Oslo som har sett opp til Jensen, både som fagmann og som etisk forbilde. For mange kom derfor arrestasjonen fullstendig overraskende, samtidig som heller ikke kollegene har full oversikt over hva Jensen skal ha gjort.

Være på vakt mot feller
Tidligere politispaner Johnny Brenna ønsker ikke å spekulere i hva som kan være bakgrunnen for at politimannen Eirik Jensen nå er siktet for grov korrupsjon, men Brenna forteller at faren for at politispanere kan få beskyldninger rettet mot seg er ekstremt høy, og ingen visste det bedre enn Eirik Jensen som i en årrekke ledet spanerne i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKS-SPANER: Johnny Brenna forteller om farene i jobben som spaner i politiet. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)- Man må ha i bakhodet at noen kan prøve å legge feller for deg. Jo dypere og tettere du kommer disse miljøene, og jo mer du river opp i dem, desto flere beskyldninger får du mot deg. Det fikk jeg selv også – beskyldninger som ikke hørte hjemme noen steder, sier Brenna.

-Notoritet er ekstremt viktig
Branna sier at fordi personer i de kriminelle miljøene kan forsøke å legge feller for å sette spanerne ut av spill, er det ekstremt viktig at spanerne hele tiden kan vise sine overordnede hva de gjør. Hvis arbeidet deres resulterer i en tiltale må arbeidet også kunne dokumenteres overfor domstolen.

- Jeg kan ikke tenke meg noe yrke som er mer krevende enn å være politispaner. Hvert sekund i døgnet må du tenke på at du skal ha ryggen fri. Du har tre fiender: De kriminelle, ditt eget system og rettssystemet. Derfor er notoritet ekstremt viktig. Alt du gjør skal kunne ettergås i ettertid i form av skriftlig dokumentasjon. Alle skritt du gjør må dokumenteres, sier Brenna.

Tidligere undersøkelser
Dette er ikke første gang Eirik Jensen blir etterforsket av Spesialenheten for politisaker. I 2008 ble han etterforsket fordi en kriminell med tilknytning til MC-miljøet hadde bodd hjemme hos Jensen i 2002/2003 og blant annet hjulpet ham med å pusse opp badet.

Den kriminelle ble også brukt som sannhetsvitne i forbindelse med en mindre straffesak der Eirik Jensen ble bøtelagt. Denne saken hadde med et samlivsbrudd å gjøre, skrev VG i 2008.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.