RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvilken lunsj ville du valgt?

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Vi testet svenskenes varme lunsj i Göteborg.

(GÖTEBORG/SIDE2): På lunsjrestauranten Ragajazzi i Göteborg får jeg servert Linguini vegetar, med fersk mozarella, soltørket tomat, oliven, bønner, ruccola, parmesan, pinjekjerner og pesto.

Skal du spise lunsj som svenskene selv spiser det går du på en av mathallene for å spise. Det fins to i Göteborg. En i sentrum og en i Linnéstaden.

Vi tester «BRIGGEN» som ligger i Linnéstaden. Dette området av byen blir kalt for Göteborgs hjerte og vi skjønner fort hvorfor. Det er fortsatt et område med utrolig sjarm der små og litt annerledes butikker ligger side om side med den gamle jernvarehandelen, det lugubre massasjeinstituttet og det nye utestedet. Eller den koselige og rimelige kafeen på hjørnet. Her er det ikke for mye hipsterfaktor - ennå i hvert fall - og vi ser både studenter, småbarnsforeldre, sosialklienter og innvandrere i skjønn forening. Men turistene ser ikke ut til å ha funnet fram hit, i dag i hvert fall.

Men tilbake til lunsjen!

Å spise varm lunsj er noe de fleste svensker gjør og Göteborgere er intet unntak. Litt tidlig ute for lunsj går jeg noen runder rundt for å sjekke utvalget i mathallen. Det er ikke lett å bestemme seg for både greske kjøttboller, den velfylte salatbaren, laksepai og linguini med pesto ser godt ut alt sammen.For ikke å snakke om de deilige skinkene, et rekesmørbrød eller en fiskesuppe?

Det blir pasta til slutt og det var ikke et dumt valg. Maten kommer på bordet nøyaktig fem minutter etter bestilling og da er det vel ingen sak å spise varmlunsj i spisepausen på jobben.

Også i Norge er det flere som spiser varm lunsj enten i kantine eller ute. Men problemet er at vi ikke har lange tradisjoner for dette og lunsjen kan da både bli alt for kostbar, lunsjpausen er over i det du får maten, eller stedene som serverer varmmat er rett og slett ikke åpne så tidlig.

I Göteborg er både frokost- og lunsjtilbudene rimelige og varierte.

Min linguini vegetar kostet 79 kroner og var vel verdt pengene, men du kan fint finne billigere lunsj også. Denne lunsjen varer i hvert fall helt til arbeidsdagen er over uten at du må rasere fruktkurven på jobb klokken ti på halv fire.

Men lunsjtilbudene i Göteborg stopper ikke her.

Sjøkreps for luksuslunsj
- Er det noe som er mer svensk enn sjøkreps? Det er det vel, men hvem sier allikevel nei til hvitløksgratinert sjøkreps på et sted som er spesialister på sjømat?

Vi befinner oss i bydelen HAGA i Göteborg. Et gammelt arbeiderklasseområde, rett ved Handelshøyskolen. HAGA er utrolig koselig, med sine brusteinsbelagte gater og sjarmerende trehusbebyggelse, men du må regne med en del turister her sommertid. Innimellom turistene ser vi allikevel studenter og unge svensker. De holder seg dog litt for seg selv. Kafeen En Deli er populær. Et sted for delikatesser fra Middelhavet med lav glykemisk indeks, kan vi lese på menyen utenfor.

Og av noen innfødte studenter får vi anbefalt sjømaten på SJØBAREN i HAGA Nygata, som er hovedgaten.

Og det er sjøkreps jeg vil spise.

Servitøren advarer meg raskt med at jeg ikke kommer til å bli mett

- Men du får en skikkelig smaksopplevelse, sier han blidt.

Han anbefaler først og fremst fiskegratengen, som flere rundt meg mottar med store smil, men sjøkrepsen frister allikevel såpass mye at jeg holder på mitt.

Et hav av kreps
På bordet kommer noe som ser ut som et hav av kreps stablet oppå hverandre. Men jeg vet av erfaring at stabelen med kreps ikke er så mye mat som det kan se ut.

Sjøkrepsen skuffer ikke og smaker nydelig sammen med helt riktig tilbehør. Masse deilig hvitløksdressing, rødløk, dill, sitron og salat. Selv om det ikke er mye mat i en sjøkreps og servitøren nok hadde rett med tanke på porsjonen, gjorde både salaten og brødet sitt til at det var en helt passe lett lunsjrett.

- Det er mye nordmenn, franskmenn og italienere innom her, sier servitøren med uklanderlig norsk uttale.

- Å? svarer jeg litt skuffet. Ingen Göteborgere?

- Jo da, men nå er det jo turistsesong, svarer han smilende. Göteborgerne er her de også.

Og heldigvis kommer det to vant inn og setter seg ved nabobordet mitt. De ser ikke på menyen, men vet hva de skal ha:

- Fisksoppa och vatten, takk.

Så jeg sitter ikke her og spiser på en turistfelle likevel, puster jeg lettet ut.

Pølse på hotell
I Sverige er det også vanligere enn i Norge, å spise på hotellrestauranter.

Petter Stordalens imponerende nye hotell, Clarion Hotel POST, ved Centralstasjonen ruver stor og bred langs kanalen i Nordstan. Hotellet var opprinnelig Göteborgs gamle posthall og er et imponerende bygg som også er kjent for sin gode mat.

Her spiser byens innbyggere side om side med hotellgjestene, mye takket være kokken Marcus Samuelsson, som er en av verdens mest kjente og framgangsrike kokker.

Vi bestiller Göteborg-klassikeren «Halv Special» som du også får rundt om på byens mange gatukök, her med pølse, potetstappe, sprøstekt løk, agurkmiks og rekesalat. Bestiller du med to pølser, heter det «hel special».

På hotellrestauranten får vi dog en luksusversjon og vår proffe servitør kan avsløre at mange tar en «halv special» enten til lunsj eller før en kamp på ULLEVI.

Dette er enkel og usnobbete mat gjort litt mer gourmet. Pølsebrødet er fersk brioche, den hjemmelagde grove sennepen er sterk og god, den sprøstekte løken er akkurat passe sprø og både suragurken, de soltørkede tomatene, de ferske rekene og selve pølsa, ramlöskorv, smaker himmelsk sammen. Dette var nydelig husmannskost i egen klasse. Og rekesalat byttet ut med ferske reker gjorde susen sammen med den grove pølsa.

Byens beste hipsterkaffe
For dessert og kaffe tar vi turen til Magasingatan, like ved Domkirken og Grønnsaktorget. Her ligger nemlig byens beste kaffebar «Da Matteo». Kaffen brenner de nemlig selv og bakervarene bakes i eget bakeri.

Området kaffebaren ligger i er i hvert fall en møteplass for Göteborgs hipstere. Gaten er en kjent shoppinggate og her finner du mye vintagebutikker, for den klesbevisste. Køen er lang, men det går unna når det jobber fire baristaer bak kaffemaskinene.

- Vi vil være en møteplass for folk og i tillegg levere kvalitet, på en enkel måte, sier markedsansvarlig Pernilla Gard til Side2. Hun forteller at lokalene er holdt så originale som mulig, for å bevare mest mulig sjel.

Den enkle og rå fremtoningen funker som bare det og jeg setter meg på et betongbord med min espresso med melk og et stykke eplekake. Menyen er superenkel, her får du ikke macchiato på soya, uten koffein med sjokolade. Men du får en enkel eller dobbel espresso med melk, i ulike størrelser. Liten, medium, stor. Enkelt og greit.

-Vi gjorde om menyen for en stund siden. Da er det ikke så forvirrende, dessuten er det jo det kaffe dreier seg om. En kaffe latte serveres jo på så mange ulike måter rundt om i verden uansett, så vi ville gjøre det enkelt.

Pernilla kan fortelle at de kun kjøper inn kvalitetskaffe og at eieren Matts Johansson har drevet kaffebar i over 20 år.

Hemmeligheten bak den gode kaffen er at den er helt fersk.

- Dessuten har vi gode leverandører, sier Pernilla. Og Göteborgerne vet å sette pris på kvalitet. Her har det siden åpningen i 2007 nemlig vært lange køer og fullstappet utelokale.

Et tips hvis det er fullt på Da matteo er å gå rett over gaten til bakeriet, med samme eier. Her får du den samme kaffen og bakervarene, i samme lokale hvor de både baker eplekaken og brenner kaffen. Dessuten har de en herlig bakgård i annen etasje som er stille og rolig.

Det nærmer seg tidlig kveld og tiden er inne for en liten snack. I hver sin ende av Magasingatan ligger restaurantene Hello Monkey og Puta Madre og først tar jeg turen til stedet som er innredet som en meksikansk bordell.

Puta Madre, Magasingatan 3


- Hit kommer både unge og gamle, sier barsjef Anna Ørneberg. Hun står i baren i første etasje og serverer mye margaritas til sine bargjester.

- Vi har over 240 ulike sorter tequila så mange kommer hit bare for det, smiler hun.

Det skjønner vi godt når sortimentet er det største i Norden. Jeg får smake på en frozen Margarita og bestiller i tillegg guacamole som jeg har fått anbefalt på forhånd.

Guacamolen er herlig passe sterk, med en subtil smak av koriander og lime. Grov og utrolig god sammen med tynne, ferske og ikke for salte tortillas.

Vil du spise hovedretter er det selvsagt meksikansk det går i og menyen omfatter et bredt utvalg av tacos og enchiladas.

I restauranten og baren, som er innredet som en meksikansk bordell, går servitørene rundt i kule antrekk med fjær i håret på damene og sixpence og hvite skjorter på gutta. Lokalet er mørkt og deilig, med marmorlamper, store, tunge lysekroner og mye burgunder fløyel - og vi kan tenke oss at en fuktig kveld her lett kan føre til både det ene og det andre.

Jungelmat i sikte
Kvelden er fortsatt ung når ferden går videre til et lite måltid på Hello Monkey. Restauranten i Magasingatan serverer «jungelmat» fra Australia, Kina, Japan og Vietnam med fokus på dim sum.

De er også kjent for gode og friske drinker og er et yndet sted for de lokale hipsterne å spise.

Stedet er fylt til randen når vi kommer, men vi får en plass i baren og kikker raskt på menyen. Får anbefalt «dim sum mix» sammen med en alkoholfri drink kalt Monkeysquash, med blant annet limejuice og mynte.

På tallerkenen får vi rekedumpling, koreansk vårrull, goyzadumpling og kyllingdumpling servert på frisk salat. En perfekt rett om du er litt småsulten og veldig glad i innbakte fristelser.

Angrer litt på valget når nabomannen får en fargerik biffsalat med grønnsaker, men vår rett er god den også.

Aller best var allikevel de herlige dippene vi fikk til, særlig den med kanel. Og ikke minst papadam med søtpotet dipp som appetittvekker.

Vi anbefaler å spise ved bord da barspising ble en smule stressende med full restaurant og dertil busy personale bak baren, og på det åpne kjøkkenet.

Hello Monkey har også en restaurant i Linnégatan, her med smaker fra Korea, Malaysia og Japan, pluss fokus på grill. Denne restauranten åpnet i 2012, mens den i Magasingatan har vært åpen siden 2006.

Andre spisesteder i Göteborg som er verdt å sjekke ut:

Pustervik, ved Järntorget - for lunsj

Yaki-Da, Storgatan 4 - for middag og klubb

Frid & Fröjd, På hjørnet av Tredje Långgatan og Linnégatan, for frokostbuffet. Her får du; Smoothie, ost, skinke, kaffe/te (valgfritt), egg scones, müsli, syltetøy for 65 kroner.

Hagabion, Linnégatan – for god vegetarmat, øl og musikk

Café Publik, Andre långgatan for mat og drikke etter klokken 17.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere