- Hvis de dreper han, vil helvete bryte løs

Foto: AP Photo/Scanpix

19.04.13 22:47

Politiet har skutt og drept en av de mistenkte etter terrorangrepet i Boston. Én mistenkt er ennå på frifot.

19-åringen som er på frifot har blitt identifisert av politiet som Dzjokhar Tsarnaev. Han skal være far til en seks måneder gammel baby, og skal ha bodd i Cambridge i Massachusetts i cirka ett år.

Nå foregår det en intens jakt etter den mistenkte etter terrorangrepet i Boston.

Les også: - Han har kommet hit for å drepe

- Overgi deg
ABC News skal ha vært i kontakt med faren til den mistenkte - Anzor Tsarnaev. Han forteller at sønnen er en snill og intelligent fyr.

Nå ønsker han at sønnen skal overgi seg.

- Gi opp. Gi opp. Du har en lys fremtid foran deg. Kom hjem til Russland, sa faren til avisen.

Men Tsarnaev kom med en streng advarsel til politiet.

- Hvis de dreper han, vil helvete bryte løs, sier han til avisen.

- Dreper de mitt andre barn, vet jeg at det er en innsidejobb. Da har politiet har skylda, sier faren.

Faren skal ha vært i kontakt med sønnen tidligere denne uken angående bombingen, men sønnen skal ha sagt at alt er bra.

NBC har fått opplyst at de to terrormistenkte er brødre fra Tsjetsjenia. Broren til Tsarnaev skal ha blitt skutt av politiet under pågripelsen i småbyen Watertown utenfor Boston, opplyser politiet på en pressekonferanse.

Helt uforventet
Tsarnaev, som er 19 år, er ifølge faren en flittig medisin student.

Bekjente av den mistenkte forteller at de ikke kan forstå hvordan 19-åringen kan ha utført denne handlingen.

- Jeg møtte han i syvende klasse, og han var en flott gutt. Han var morsom å være i nærheten av. Veldig flittig og smart. Jeg kan ikke huske én gang der han hadde trøbbel på skolen. Han var en god idrettsutøver og god å være rundt, sier Steven Owens til avisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Uncredited

Han forteller at den mistenkte alltid hadde en positiv holdning.

- Han har alltid ment at krigen (Irak, Afghanistan) var teit. Han likte ikke ideen om krig, sier Owens til avisen.

Politiet har sperret av et område på 20 kvartaler i småbyen Watertown. Politiet ber alle innbyggere i området om å holde seg innendørs, låse dørene sine og ikke åpne opp for noen bortsett fra politiet. De beskriver situasjonen som ekstremt farlig.

- Vi mener dette er en terrorist. Vi mener dette er en mann som har kommet hit for å drepe mennesker, sier politikommissær i Boston, Ed Davis, på pressekonferansen.

Følg NTBs livedekning (saken fortsetter under):

HTML EMBED

- Fordømmer alle terrorister
Russland fordømmer alle terrorister uavhengig av hvor de kommer fra, sier en talsmann for president Vladimir Putin. De to bombemistenkte i Boston kom opprinnelig fra Russland.

- De fortjener alle å bli avvist, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov fredag.

Han la til at russiske myndigheter venter på å få offisiell informasjon fra USA om tsjetsjeneren Tamerlan Tsarnajev, som ble drept i en politiaksjon natt til fredag, og lillebroren hans Dzjokhar.

Brødreparet, som er mistenkt for å stå bak bombene i Boston, kom fra Tsjetsjenia til USA på begynnelsen av 2000-tallet.

Onkel ber Tsarnajev overgi seg
Onkelen til Dzjokhar Tsarnajev, som er mistenkt for bombeangrepet i Boston, ber nevøen overgi seg.

- Dzjokhar, hvis du er i live, så meld deg. Og be om tilgivelse fra ofrene og deres etterlatte. Du har brakt skam over alle tsjetsjenere, oppfordret Ruslan Tsarni på en improvisert pressekonferanse i Boston fredag.

- Om jeg hadde noen som helst anelse om at de kunne finne på noe slikt, ville jeg være den første til å stille dem til ansvar, fortsatte han.

På spørsmål om hva som kan ha motivert de to brødrene til å gjennomføre bombeangrepet, svarte han at de bare var tapere, og at religion ikke kan ligge bak.

Han benyttet også anledningen til å ta avstand fra sine to nevøer og sa at han føler skam over det de har gjort

Sperret av hus
Amerikansk politi har sperret av huset til søsteren til brødreparet som er mistenkt for Boston-bombene.

Søsteren, som bor i New Jersey, sier hun har hatt lite kontakt med brødrene sine.

Til avisen Star-Ledger of Newark sier hun at hun ikke vet hva som har gått av dem, og hun er svært lei seg for at folk har blitt drept og såret.

De tsjetsjenske brødrene Tamerlan Tsarnajev (26) og Dzjokhar (19) mistenkes for å stå bak mandagens bombeangrep i Boston. Tamerlan ble drept i en politiaksjon natt til fredag. En storstilt politijakt på Dzjokhar pågikk i Boston-forstaden Watertown fredag. (

Ukjente for Tsjetsjenia
De to tsjetsjenske brødrene som mistenkes for å stå bak Boston-bombene, er ukjente for myndighetene i Tsjetsjenia, skriver NTB.

- Vi kjenner ikke Tsarnajev-brødrene. De bodde ikke i Tsjetsjenia. De bodde og studerte i Amerika. Det som skjer i Amerika, må amerikansk sikkerhetstjeneste ta ansvar for, sier Ramzan Kadyrov, den beryktede lederen for den russiske delrepublikken.

- Det har blitt vanlig å knytte alt som skjer i verden til tsjetsjenere, å legge skylden på tsjetsjenere, sier den frittalende Kadyrov fredag.

- Men alle anklager har ennå ikke bevist at disse personene har skylden for det som skjedde. Uansett vokste de opp i Amerika, sier han til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Foto: Fbi

- Vi har nye spor
Politiet i Boston opplyser at de har nye spor i jakten på 19-åringen som er mistenkt for bombeangrepet i byen, men vil ikke si hva slags spor.

Sjefen for delstatspolitiet i Massachusetts, Timothy Alben, sa på en pressekonferanse fredag at ingen er pågrepet ennå, men at det stadig dukke nye spor og ledetråder.

Politiet jaktet hele fredag på 19 år gamle Dzjokhar Tsarnajev, som er mistenkt for å stå bak mandagens bombeangrep sammen med sin bror. Broren, Tamerlan Tsarnajev, ble drept av politiet natt til fredag.

Politiet søkte gjennom en rekke hus i Boston-forstaden Watertown fredag.

- Vi har utført rundt 60 til 70 prosent av det vi ønsker å gjøre, men politiaksjonen fortsetter, sa Alben på pressekonferansen.

Han sa også at det senere på fredag det vil skje en kontrollert sprengning i bydelen Cambridge, men understreket at det ikke ligger noen dramatikk i det.

- Det er kun snakk om et forebyggende tiltak for å sikre at politiets videre arbeid kan utføres så trygt som mulig, sa Alben.

Evakuert
University of Massachusetts i Dartmouth, der Dzjokhar Tsarnajev var student, er evakuert, melder CNN.

To militærhelikoptre ble fredag ettermiddag lokal tid sendt til universitetsområdet.

Ifølge amerikanske medier skal Dzjokhar Tsarnajev, som er mistenkt for å stå bak bombeangrepet i Boston, ha vært tilbake på skoleområdet etter mandagens angrep.

Politiet mener Dzjokhar og hans eldre bror Tamerlan utplasserte de to bombene som gikk av under Boston Marathon. Tamerlan ble drept i en politiaksjon natt til fredag, mens Dzjokhar fortsatt var på frifot fredag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.