RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvis jeg skulle forsøke å begripe den lidelsen jeg har forårsaket, hadde jeg ikke klart å sitte her i dag

Sist oppdatert:
Breivik snakket om moren, og ble spurt ut om lidelsen han har påført de etterlatte.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Anders Behring Breivik fortalte i retten fredag at han alltid har hatt et godt forhold til sin mor, og at han opp gjennom oppveksten bare manglet faren sin.

- Men jeg opplevde ikke at det gjorde noe, sa Breivik.

I 2006 flyttet Breivik hjem til mamma for å spare penger, og i ølge ham selv begynne forberedelsene til aksjonen. Påtalemyndigheten mener derimot at han på dette tidspunktet var langt nede, begravde seg i dataspill og utviklet spilleavhengighet.

- Vi spiste frokost sammen nesten hver dag. Vi hadde et godt forhold. Jeg har alltid sagt til mamma at «du må få deg en hobby», men hun sa at «den eneste hobbyen er deg», fortalte Breivik.

SISTE: Breviks serbiske kontakt var trolig Milorad Pelemis, en av drapsmennene fra Srebenica. Det melder et bosninsk nyhetsmagainet Sloboda Bosna, ifølge NTB.

- Søsteren min trodde jeg var spillavhengig
Han sa at han hadde en god vennegjeng fram til 2006, da han selv begynte å distansere seg fra dem. Dette var da han begynte å spille dataspill.

Breivik sa også at han har et godt forhold til sin søster, men at hun trodde at han led av spilleavhengighet.

- Det passet egentlig godt, for jeg kunne jo ikke fortelle hva jeg drev med, sa Breivik.

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

- Har bygd skjold rundt meg
Breivik vil senere fredag begynne å snakke om aksjonen på Utøya. Den første delen av dagen har gått med til å snakke om forberedelsene til aksjonene, og hvordan Breivik selv takler at han har drept så mange mennesker.

- Jeg vil bryte sammen mentalt hvis jeg fjerner de skjoldene som jeg har bygd rundt meg, sa Breivik.

- Jeg skal forklare deg hvordan verden fungerer i mange steder av verden. Menn skal ikke vise følelser. I for eksempel Japan er de ikke opplært til å vise følelser, sa Breivik.

- Folk sier at en som klarte å gjennomføre 22. juli, kan ikke være empatisk og kan ikke være fra denne planeten, men igjen går det på å forberede seg, sa Breivik, og fortalte om hvordan han startet med bushido-meditasjon i 2006. Dette er en meditasjonsform brukt av samuraier og krigere for å klare å drepe.

- Jeg er ikke et psykiatrisk tilfelle
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, viste til den ene sakkyndigerapporten som siterer Breivik på at han noen ganger kommer i «showmodus».

- Jeg har snakket om dette før. Jeg er en selger, svarte Breivik, og viste til at han ønsker å selge sitt budskap om avkristning av Norge, multikulturalisme og Knights Templar - og at dette målet er høyere enn ham selv.

- Det er ikke bare jeg som sitter her, men jeg representerer ganske mange andre mennesker i Europa, sa han.

- Hvordan ser du på din egen tilregnelighet? spure Larsen

- Jeg er ikke et psykiatrisk tilfelle og jeg er tilregnelig, svarte Breivik.

- Jeg forstår at det er vanskelig å begripe for en fredelig nasjon som Norge når man ser noe så nasjonalistisk og ekstremt, men det er viktig å se forskjell på politisk ekstremisme og galskap i klinisk forstand, sa han.

Han ble også spurt om han visste hva han haddde gjort med de som har mistet sine kjære.

- Hvis jeg skulle forsøke å begripe den lidelsen jeg har forårsaket, hadde jeg ikke klart å sitte her i dag eller leve etter 22.07, sa Breivik.

Forsvarte bombeangrepet
- Du sier at Regjeringskvartalet var mislykket, men la meg friske minnet ditt. Unge jurister, tilfeldig forbipasserende og sikkerhetspersonell døde. Hvorfor måtte de dø? spurte bistandsadvokat Larsen.

- Det kan jeg fortelle deg, og det er et stort problem for politisk motiverte voldsmenn hvilke mål skal man ramme. For min del ønsket jeg å ta færrest mulig sivile. Da kommer jeg inn på det jeg har skrevet i kompendiet. Hvem skal man fokusere på. Selvfølgelig kunne være en vaktmester eller en vaskehjelp som ikke har noe med dette å gjøre, og så er det unge jurister som er politiske aktivister og som jobber rett under justisministeren. Det beste hadde vært å ta en bygning der det bare jobbet Arbeiderparti-folk og personer rett under statsministeren, men en slik bygning finnes dessverre ikke, svarte Breivik.

- Det er noe temmelig støtende for de jeg representerer når du sier at dette handler om kjærligheten til folket. Kan du forklare hvorfor du sier det? spurte Larsen.

Om feighet
- Jeg representerer en verdensanskuelse som er så ulik den folk her har. Jeg har stor forståelse for at folk ikke forstår den, sa Breivik.

- Noen vil vel hevde at den aksjonen på Utøya var temmelig feig, sa Larsen

- Vel, hvis jeg ikke skulle være feig så måtte jeg vel ha ringt Forsvaret for å møte meg til duell ved Mjøsa, svarte Breivik sarkastisk, og fortsatte med at han måtte velge en «asymmetrisk taktikk» stilt ovenfor den enorme overmakten som samfunnet representerer

Utfordret Aftenposten-redaktør
Breivik sa at han i en nettdebatt spurte Aftenposten redaktør Hilde Haugsgjerd om hun ikke synes det er rart at det ikke finnes en eneste avis i Norge som er imot multikulturalisme, og der Haugsgjerd skal ha svart at det ikke er stor uenighet i Norge på dette feltet.

- Det viser jo med all tydelighet hvordan dette er, sa Breivik.

- Denne konflikten kunne vært stoppet i dag hvis det arrogante styret i Norge og Europa hadde unnlatt å stenge ute en stor gruppe fra demokratiet, sa han.

Breivik gjorde det klart at han ikke angrer for det han har gjort. Senere fredag vil han begynne å fortelle hva han gjorde på Utøya. Dommer Wenche Elisabeth Arntzen har sagt at tilhørerne kan forlate sal 250 også når det ikke er pause.

Nettavisen følger utspørringe av Breivik i retten

Følg vår direkterapportering her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere