RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvis noen vil bytte meg ut, så gjerne for meg

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Sist oppdatert:
Frp-lederen i Oslo må gi fra seg makt, men vil ikke kritisere Carl I. Hagen for at partiet er halvert i hovedstaden.

Fremskrittspartiet (Frp) har gjort et svært dårlig valg i Oslo, og går tilbake med 7,2 prosentpoeng - til en oppslutning på 7,2 prosent. Det er nøyaktig en halvering siden valget for fire år siden.

- Det er jo et katastrofevalg. Det er flaut. Jeg er leder av dette lokallaget, og er ikke stolt av det, sier fylkesleder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, til Nettavisen.

- Er du selv villig til å trekke deg som leder etter katastrofevalget?

- Ja, jeg har ingen prestisje i min egen posisjon. Hvis noen ønsker å bytte meg ut, og tror de kan gjøre en bedre jobb enn meg, så gjerne for meg, sier han.

Les også: - Hagen spilte alle kortene feil

- Skal ha mindre makt
Tirsdag kveld samlet lokallaget seg til et internt krisemøte om valgnederlaget.

- Vi diskuterte alle aspekter ved valget, for vi fikk jo et elendig resultat. Alle fikk uttrykke hvordan de oppfattet valget og hva vi kunne ha gjort annerledes, forteller Tybring-Gjedde.

Veien videre ble også diskutert, men det ble ikke lagt noen klar strategi fordi Frp ennå ikke vet helt sikkert hvem som er valgt inn i bystyret. Det fordi «slengerne» ennå ikke er talt opp.

Men Frp-lederen innser at de må gi fra seg makt i hovedstaden.

- I dag har vi tre byråder, og Høyre har fire byråder. Når Høyre har styrket seg så mye, og vi er halvert, er det naturlig å se på sammensetningen av byrådet, sier Frp-lederen, og fortsetter:

- Det er naturlig at Høyre får mer innflytelse i byrådet. Jeg er veldig ydmyk på det, når vi er halvert skal vi ikke ha like mye innflytelse. Vi må respektere velgerne, sier han.

Les også: Frp knust i storbyene
Les også: Venstre større enn Frp i Oslo

- Vi ønsker å fortsette
Klassekampen skriver onsdag at Frp dropper kravet om byrådsmakt i Oslo, men Tybring-Gjedde avviser overfor Nettavisen at det stemmer.

- Vi ønsker å fortsette, og vi har sagt at vi ønsker et bredest mulig samarbeid på borgerlig side. Det sa vi også for fire år siden, men da sa Venstre nei til å samarbeide, sier han.

Tybring-Gjedde mener det er naturlig at både Høyre, Frp, Venstre og KrF samarbeider i byrådet.

- Jeg vil anta at det vil styrke samarbeidet og forståelsen for hverandres politikk, sier han.

- Men Venstre har sagt at de ikke ønsker å samarbeide med dere?

- Jeg har ikke lyst til å kritisere noen. Jeg vil bare si at de jeg håper at alle kan samarbeide i et flertallsbyråd. Vi har stor gjeld i Oslo kommune, og vi må finne områder hvor vi kan kutte ned på utgiftene. Det vil være enklere om vi får til et solid flertall, sier Tybring-Gjedde.

Han har likevel en klar mening:

- Er det et parti som ikke har lyst til å være med, så må det partiet stå utenfor. Det kan ikke være slik at det partiet som vil være med blir holdt utenfor, sier han.

Siv Jensen: - Jeg har ikke vurdert å trekke meg

Vil ikke snakke om Hagen
- Hva har dere gjort feil siden dere gjorde det så dårlig i valget?

- Ja, hva har vi gjort feil? Det at valgkampen fikk et annet preg, i respekt for ofrene for terroren, det gjorde jo at et av våre viktigste politiske områder, integreringspolitikken, ble lagt helt til side. Det er greit, men klart at mange velgere er opptatt av det, og det kunne ikke vi snakke om, sier Tybring-Gjedde.

Han nevner også en annen sak som nærmest uteble i valgkampen, og som kan ha medvirket til det dårlige resultatet.

- Kriminalitet ble heller ikke mye diskutert, så vi fikk ikke snakket om sakene vi har stor troverdighet på, sier han, og legger til:

- Etter en stor hendelse som 22. juli, er tendensen at folk søker til de store partiene. Men at vi skulle gå så mye tilbake var overraskende. Det var ingen meningsmålinger som var i nærheten av et så elendig resultat for oss. Men vi kommer tilbake, sier Tybring-Gjedde.

- Flere mener Carl I. Hagen har mye av skylda for Frps dårlige resultat. Er du enig i det?

- Jeg har ingen kommentar til det, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere