*Nettavisen* Nyheter.

- Hvis Rune er skyldig, blir jeg første astronaut til Pluto

Foto: (Foto:Scanpix/Arbeiderpartiet)

Kjendisfotograf får krass kritikk for bombastiske uttalelser om overgrepssaken i Vågå.

30.09.11 21:30

I et intervju med lokalradioen i Vågå, Ottadalsradioen, sier kjendisfotograf Morten Krogvold at Ap-ordfører Rune Øygard er uskyldig i overgrepsanklagene som nå er rettet mot ham.

Krogvold kommer med svært så bombastiske uttalelser i intervjuet, som Nettavisen har fått tillatelse til å gjengi.

- Hvis Rune er skyldig i dette, blir jeg den første astronauten til planeten Pluto, sier han.

- Ingen av oss tror på det
Krogvold forteller at flere kjendiser støtter opp om Rune Øygard.

- Vi mener at han ikke kan være skyldig på noen som helst måte. Det er ingen av oss som kan være bombastiske på det, men de opplysninger vi sitter inne med sier at ingen av oss tror på dette, sier han til lokalradioen.

Han karakteriserer det som nådeløst det Øygard har blitt utsatt for.

- Jeg synes det er et råkjør mot ham, og jeg kjenner jo denne saken ganske godt. Men det er ikke så mye jeg kan si om det offentlig, sier Krogvold.

- Mange kjente i støttegruppe
- Det er kjente folk med i støttegruppen, hvem? spør journalisten.

- Det er Arne Brimi, Elizabeth Hartmann og mange, mange flere. Men det er ikke jeg som har tatt initiativ til dette, sier Krogvold.

Han avviser samtidig at de bruker sin kjendisstatus.

- Vi bruker ikke vår kjendisstatus, men det er ressurssterke mennesker som virkelig jobber for Rune nå. Og Rune har mye innflytelsesrike venner og et innflytelsesrikt nettverk, sier han.

Kjendisfotografen forteller hva de nå skal gjøre for å hjelpe den siktede ordføreren, som står fast ved at han ikke har forgrepet seg på den 15 år gamle jenta.

- Det vi først og fremst kan gjøre er å backe Rune på et mentalt plan. Vi kan stille opp på en måte som kan gjøre hans hverdag litt lettere, sier Krogvold.

- Vi er rystet over Frp
I intervjuet med Ottadalsradioen sier også Krogvold at han er rystet over Frp, som han mener har gått altfor langt i å omtale saken.

- Vi er alle veldig rystet, ikke minst over at Frp og Siv Jensen bruker denne saken til å kjøre politisk mynt, sier han.

Jensen sa denne uken at hun reagerte på at pressen unnlot å offentliggjøre navnet på ordføreren, mens de omtalte Bård Hoksrud (Frp) som ble tatt for å ha kjøpt seksuelle tjenester i Riga.

- Her går det bare på løse rykter, og det forlanges at Rune skal stå fram, og det har han nå gjort, sier Krogvold.

- Jeg synes synd på jenta
Han mener Øygard nærmest er forsvarsløs.

- Middelaldrende menn overfor unge jenter er forsvarsløse, sier han, og viser til Bjugn-saken der uskyldige ble forhåndsdømt.

- Her håper jeg at Vågås befolkning ikke kjører noe mot Rune før dette eventuelt er bevist, sier han.

Krogvold har selv vært i politiavhør i saken, fordi han tok noen portrettbilder av den fornærmede jenta for noen måneder siden.

- Rune spurte om jeg kunne ta noen portretter av henne, og det har jeg da gjort, sier han, og sier samtidig at han synes veldig synd på jenta.

Fredag ettermiddag sier Krogvold til Nettavisen at han står for det han har sagt, men understreker respekten for fornærmede.

- Jeg vet veldig mye om saken, men med hensyn til både siktede og fornærmede ønsker jeg ikke gå noe inn på det. Jeg forstår veldig de som synes at denne uttalelsen om Pluto var gal, men det er et eller annet med dette mediakjøret. Han er ødelagt uansett om han blir dømt eller ikke. Jeg håper ikke folk skal styres av rykter og jeg har stor respekt for den fornærmede, sier Krogvold.

Før han tilføyer;

- Jeg håper folk i begge leire besinner seg.

Bistandsadvokat: - At han tør
Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, reagerer kraftig på uttalelsene fra Krogvold.

- Han har ikke kjennskap til straffesaken og innholdet i den, og da synes jeg det er helt merkelig at han tør å gå ut og uttale seg så bombastisk, sier Braathen Hjortdal til Nettavisen.

Hun mener Krogvold går alt for langt.

- Jeg synes det bare er helt meningsløst, sier advokaten, som synes det er spesielt at maktpersoner nå går ut mot den 15 år gamle jenta.

- Det som gjør det her litt spesielt nå er nettopp det han bekrefter, at det er maktpersoner, og ordføreren og han er maktpersoner, som stiller seg i en støttegruppe mot en 15 år gammel jente som har fortalt om traumatiske opplevelser i en alvorlig sak som etterforkes av politiet, sier Braathen Hjortdal.

Bistandsadvokaten mener støttegruppen bare bidrar til å gjøre situasjoen for jenta enda mer håpløs.

- Dette blir helt håpløst for denne jenta, som blir utsatt for dette maktapparatet, i tilegg til at hun har opplevd overgrep og at hun må stå fram. Folk bør jo skjønne at det blir veldig vanskelig for en 15 år gammel jente, sier hun.

- Folk bør besinne seg
Braathen Hjortdal ber folk nå besinne seg.

- Jeg bare rett og slett maner til besinnelse. Ordførerens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har brukt det til meg, så da slenger jeg det videre til det miljøet i dag, sier hun.

I media har også enkelte innbyggere i Vågå gått ut og støttet Øygard, noe også advokaten reagerer på.

- Jeg tenker at det er dumt at de går ut sånn når de ikke kjenner saken. Jeg håper at det går an å vente og se hvordan straffesaken utvikler seg før man konkluderer. Denne saken skal belyses ordentlig, og det er det kun politiet som kan gjøre. Da må vi la politiet få tid, sier hun.

- Har din klient fått med seg kjendisstøtten til ordføreren?

- Nei, hun er på reise, så hun er litt skjermet nå, forteller Braathen Hjortdal.

- Jeg er ikke med i gruppen
Nettavisen har kontaktet en av dem Krogvold hevder er med i støttegruppen, Elizabeth Hartmann, men hun avviser at det stemmer.

- Jeg er ikke en del av det, og jeg kjenner ikke til noen slik støttegruppe. Jeg har heller ikke blitt kontaktet og spurt om det, sier Hartmann, og legger til:

- Men det er ikke hemmelig at vi er et nettverk som har jobbet for Vågås beste, men det er noe helt annet enn at det nå er en støttegruppe for Rune Øygard, sier hun.

- Hva tenker du om at Krogvold sier på radioen at du er med i en slik støttegruppe?

- Jeg føler noen vil at det skal fremstå som en gruppe, sier Hartmann.

Krogvold beklager sine uttalelser: - Jeg forstår at folk er forbanna.

Senere fredag kveld tok Morten Krogvold kontakt med Nettavisen. Han beklagde da sine uttalelser.

- Jeg angrer på at jeg har gått ut så bombastisk for dette er en sak som har mange følelser. Jeg forstår godt hvorfor folk er forbanna for at jeg har forsvart Rune, men jeg tenkte i affekt at noen må stille opp for Rune når jeg gjorde dette intervjuet direkte på lufta. Dette skal avgjøres i en rettssak og det er ikke min hensikt å ødelegge noe for noen av partene i denne saken, sa Krogvold til Nettavisen fredag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag