- Hvor er arbeiderne?

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Det var flust med fagforeninger på Youngstorget 1. mai, men flere spurte seg hvor mannen i gata var.

01.05.10 17:17

YOUNGSTORGET (Nettavisen): 1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Det dagen da arbeiderfolket er ment å fremme viktige saker. På hovedmarkeringen i Oslo i dag møtte flere hundre personer opp.

Blant disse var Markus Sydenhavn, Hanna Hagen, Ida S. Wangberg, Helle Storvik og Trygve L. Morseth. De mener 1. mai markeringen er en uhyre viktig tradisjon vi må føre videre til de kommende generasjoner.

- Dette er en dag som fungerer. Vi viser at vi står sammen. Vi viser at vi er mange. Vi viser solidaritet, sier gjengen til Nettavisen.

Deres store hjertesaker er «nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen» og «nei til postdirektivet».

Alle burde møtt opp
- Hva vil dere si til dem som ligger hjemme på sofaen i dag?

- Dere burde absolutt stå her samlet med oss, mener de.

Markus tror ikke alle tenker over verdien av 1. mai og hva man faktisk bør gjøre på denne dagen.

- Du ser at det er veldig mange foreninger her i dag. Men hvor er arbeiderne? Hvor er mannen i gata? Han og hun som burde vært her, spør han.

Rettigheter er et privilegium
Kjetil, Jonny, Odd, Bjørn og John Even står stolte bak sin FLT-fane (Forbundet for ledelse og teknikk). De mener også at absolutt alle burde gått standhaftige i sitt lokale 1. mai-tog denne lørdagen.

- Folk tar rettigheter for gitt, sier forbundsleder Jonny Simmenes.

Han hever blikket og ser seg rundt på plassen. Simmenes synes oppmøte er bra, men legger ikke skjul på at det godt kunne vært enda flere.

- Det er viktig at vi markerer denne dagen. Det er viktig at vi viser at vi er oppmerksomme på den utviklingen som skjer rundt oss. Derfor trenger vi en dag som i dag, understreker han.

- Provosert ungdom er farlig
I sin tale manet LO-leder Roar Flåthen til kamp mot sosial dumping og arbeidsledighet. Han frykter konsekvensene av den stadig sterke økningen ledighet blant unge i Europa.

- Over tre millioner ungdommer står uten jobb. Engasjert og kritisk ungdom er bra. Provosert og rasende ungdom er farlig. Europa frykter ny sosial uro, sa Flåthen på Youngstorget.

LO ønsker at regjeringen pålegger bedrifter sterkere solidaransvar, samt at det blir lettere å allmenngjøre tariffavtaler og at useriøse bemanningsbyråer må fjernes. Likelønn var også et selvskrevet tema.

- Kvinner skal ikke ha dårligere lønn enn menn. Det er urettferdig og diskriminerende, sa LO-lederen.

Flåthen ga også flere spark i baken til Frp og Høyre.

- Høyrepartiene må ikke tillates å rasere verdens beste sykelønnsordning, sa han.

- Siv Jensen og Erna Solberg drømmer om regjeringsmakt. Noen drømmer må forbli drømmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag