RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ILMARS ZNOTINS (AFP)

- Hvor i huleste var dere?

Dronning Elisabeth 2. stilte finansekspertisen spørsmålet alle lurer på.

Da Dronning Elisabeth II i Storbritannia ble orientert om hvor alvorlig finanskrisen er for hennes eget land og resten av verden, hadde hun ett spørsmål:

- If this thing is so big - why didn't anyone notice it?

(- Hvis dette er så stort - hvorfor var det ingen som merket den?)

Fredag kom meldingen om at Storbritannia formelt er i resesjon etter et fall i bruttonasjonalproduktet på 1,5 prosent de siste tre månedene i 2008. Dét er, ifølge BBC, første gang siden 1990-tallet.

Dronningens spørsmål står fortsatt ubesvart.

- Utover enhver fatteevne
Professor Jan Tore Klovland ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier årsaken er de komplekse sammenhengene som har ført til krisen.

- Noe som så ut som et avgrenset problem i verdipapirmarkedet i USA fikk plutselig et enormt omfang, og man er utvilsomt overrasket over dimensjonen dette har fått. Nå skjer det stadig noe nytt, og da er det ikke lett å lage prognoser for hva som kommer til å skje, sier Klovland.

Han mener spesielt pengemarkedskrisen og tørken i pengemarkedet tok den internasjonale finansverden på senga.

- Jeg ble først overbevist om at en kraftig konjunkturnedgang ville komme i fjor vår da bankene begynte å stramme inn, og jeg er sikker på at mange merket krisen også tidligere sier Klovland.

Avskrev krisen for tidlig
Steinar Holden, professor ved Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo, sier mange avskrev krisen før den i det hele tatt hadde begynt.

- Bekymringen for denne situasjonen har vært der lenge, blant annet ble det uttrykt sterke bekymringer for halvannet år siden. Likevel trodde nok mange at krisen gled litt over på vinteren i fjor. Det som imidlertid har kommet som en overraskelse på de fleste, både økonomer og markedsaktører, er den brå likviditetskrisen, sier Holden.

Etter at markedet ble oppmerksom på denne siden av den globale situasjonen ble krisen raskt mer alvorlig enn man hadde forutsett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere