RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nettavisen)

- Hvordan skal man kunne stole på leger?

Sist oppdatert:
Foreldre raser mot legevaktsleger.

GRØNLAND (Nettavisen): I januar fortalte Nettavisen historien om en seks år gammel jente som ble sendt hjem fra legevakten tre ganger på rad.

Jenta med kronisk astma hadde pådratt seg en kraftig lungebetennelse, men det fikk familien først vite etter å ha oppsøkt privatklinikken Volvat på eget initiativ, noe som kostet dem tusenvis av kroner i ekstrautgifter.

Les saken: - Legevakten sendte hjem min syke datter (6) tre ganger på rad

Ifølge Norges ledende medisinske nettsted, Lommelegen, kan kraftige lungebetennelser være alvorlige, og enkelte ganger livstruende.

Nettavisen møtte seksåringen og hennes mor utenfor Oslo legevakt og var med da hun ba om innsyn i datterens journalnotater. Dette ble gjort fordi familien var overbevist om at legene hadde gjort feil.

- Legen på Oslo legevakt tok verken oss eller våre bekymringer på alvor. Da vi under timen antydet at datteren vår kunne ha lungebetennelse ble det nærmest utelukket. Legen fortalte noen historier om sitt eget barn og hvor vanlig det er med influensa. Etter dette ble vi sendt hjem, sier jentas far, Harun Demirci, til Nettavisen.

- Feil i journalnotatene
Etter å ha fått tilsendt journalnotatene fra de tre forskjellige legevaktslegene som undersøkte datteren på Aker legevakt og Oslo legevakt, er foreldrene forbanna.

Jentas far stiller opp i Nettavisen for å advare andre foreldre mot å tro blindt på enkelte legers vurderinger. Han og kona mener datteren i verste fall kunne dødd dersom hun ikke hadde blitt behandlet i tide.

- En av legene på Aker Legevakt har i journalen ført opp at han tok tester som aldri ble gjort. I journalnotatet fra legebesøket 29.12.12 står det blant annet at de testet metningsgrad av oksygen i blodet, noe som aldri skjedde, sier Harun.

Tips? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.noeller ring 986 52 678

Samme lege konkluderte, ifølge foreldrene, videre med at det ikke fantes holdepunkter på akutt bakterieinfeksjon, og at seksåringen derfor kunne reise hjem.

- Dette er jo en helt feil vurdering. Det var jo nettopp det hun hadde. En lungebetennelse er jo en bakteriell infeksjon. Vi følte at denne legen ikke hørte på oss og det vi sa i det hele tatt. Vi ble som de andre gangene fortalt at det bare var å dra hjem og ta kontakt dersom ting ble verre, sier jentas mor som selv jobber i helsevesenet, og legger til at legen heller ikke tok en CRP-test.

- Hun hadde skyhøye CRP-verdier når legen på Volvat målte dagen etter. Hadde de tatt en slik test på Aker legevakt, eventuelt røntgen, hadde vi trolig sluppet å oppsøke privat legevakt på eget initiativ. Den samme legen spurte meg om datteren min var stiv i nakken, noe jeg svarte at jeg ikke trodde hun var. Da journalførte legen, uten å ha gjort egne undersøkelser, at hun ikke hadde nakkestivhet, sier moren.

Svekket tillit
Begge foreldrene sier at de har mistet all tillit til legevaktsleger.

- Tilliten er svekket totalt. Mye av det som er notert i journalnotatene stemmer jo ikke med det som foregikk på legekontoret. Vi kommer ikke til å kontakte disse legevaktene med mindre det er snakk om fare for død og alt annet er stengt, sier Harun.

Saken skal klages inn til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

- Vi reagerer mest på at det ikke ble tatt eller henvist til røntgen på Oslo Legevakt etter vi hadde sagt til legen at vi trodde det kunne være lungebetennelse. I tillegg stiller vi oss undrende til hvordan man har ført opp undersøkelser som ikke ble gjort. Det virker som legevaktsleger mangler klinisk erfaring, sier moren.

Ektemannen til Harun stoler ikke lenger på de aktuelle legevaktskontorene.

- Vi satt i timevis med et sykt barn og måtte dra fram og tilbake i flere uker. Likevel er det eneste vi har fått beskjed om er å ta Paracet, drikke mye vann og legge ungen vår tidlig. Jeg skjønner ikke hvordan man skal kunne stole på leger som gir slike råd. Hva skal vi gjøre? Slutte å bli syke? spør faren.

Ekteparet håper de aktuelle legevaktslegene vil be om unnskyldning for behandlingen datteren har fått, men regner ikke med at dette vil skje.

Tips? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.noeller ring 986 52 678

Helseetaten: - Ikke noe ansvar
Til Nettavisen sier kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i Helseetaten at de ikke uttale seg om den konkrete saken i media.

- Vi vil oppfordre vedkommende å sende klage til oss eventuelt via oss til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, helseavdelingen, skriver han i en e-post.

Videre skriver Ekker Larsen at Helseetaten organiserer legevaktene i Storgata 40 og på Aker.

- I Storgata 40 er det fast ansatte leger som arbeider og ved Legevakt Aker er det fastleger og andre selvstendige næringsdrivende leger som arbeider mot betaling fra pasient og HELFO. Helseetaten har ansvar for at legevaktene har en tilfredsstillende bemanning og at nødvendige rammebetingelser som lokaler og utstyr er til stede for at leger kan utøve et forsvarlig arbeid. Helseetaten har imidlertid ikke noe ansvar for den enkelte leges utførelse av sitt arbeid. Det er et personlig ansvar den enkelte lege har, jevnfør helsepersonelloven, skriver Ekker Larsen.

Har du opplevd lignende erfaringer? Diskuter saken under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere