RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvorfor er det så få kvinner som bruker snøfreser?

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
- De som gjør det, er som regel enker eller nyskilte kvinner, sier journalist Bjørn Skomakerstuen som nettopp har skrevet bok om snømåking.

OSLO (Nettavisen): Så lenge det har snødd, har vi måkt. Nå kommer boka om snømåking.

Journalist Bjørn Skomakerstuen (40) har gravd seg ned i snømåkingens mysterier.

Med hjelp fra statsmeteorolog, medforfatter og lystmåker John Smits har han spadd seg gjennom studier av snø, måkeredskaper, måkehistorier, snømåkingens estetikk og selvsagt det store spørsmålet om kjønn og smømåking.

Kjønn og snø
Flere genus- og kjønnsforskere kom til kort da de ble spurt om de noensinne har sett en kvinne bak en snøfreser.

Alle svarte nei, og begrunnet det i all hovedsak med at det ikke finnes noe vitenskapelig forskning på akkurat det området.

En ringerunde til et knippe store norske snøfreserforhandlere viste at når kvinner kommer alene for å handle snøfresere, så er det ofte snakk om enker eller nyskilte kvinner.

- De omtales som bestemte. Kvinner som vil klare seg selv, som vet hva de vil og hva de vil ha. Kvinner som vil klare seg selv og vise styrke ved å overta der mannen ikke lenger er tilstede for å fylle en bestemt rolle. Ifølge forhandlerne står det mellom to valg for kvinnene som er blitt «manneløse»: de må enten krype til korset og be om hjelp av familie eller venner for å få unna snøen, eller vise stolthet og evne til å mestre snømåkingen på egenhånd. De som kommer for å kjøpe snøfresere går for det siste alternativet, sier Skomakerstuen.

Enker kommer gjerne for å bytte inn sin avdøde manns ofte altfor store snøfreser i en mindre maskin som er mer tilpasset deres behov.

De får skryt for ofte å være mer bevisste på hva de trenger for å rydde sin egen gårdsplass. Ekstra mange hestekrefter, beltedrift og fancy lyskastere for kveldsmåking står sjelden eller aldri høyt i kurs på enkenes utstyrsliste.

- Mens menn gjerne vil ta hele gårdsplassen i et jafs på kortest mulig tid, får kvinnene skryt for at de ofte er villige til å gå noen flere runder, bruke mer tid og gjerne oppnå et bedre måkeresultat. Ofte med en mindre og lettere maskin, sier Skomakerstuen.

- Men dere løser mysteriet?

- Vi har boret i det og har kanskje kommet et stykke nærmere svaret.

LES OGSÅ:

Venter på snøen
Nå foreligger resultatet av arbeidet på 190 sider mellom to stive permer på Juritzen forlag.

Før lanseringen er interessen allerede stor, og så langt er boka trykket i et opplag på 14.000 eksemplarer.

Bokhandlerne har ryddet plass i hyllene, og nå venter bare Skomakerstuen på snøen og julesalget.

- Det mest spennende med arbeidet med boka har vært å reise rundt, treffe folk som har åpnet seg og fortalt sin historie, for eksempel karene som hadde jobbet på Norges eneste snøfreserfabrikk i Askim, sier Skomakerstuen.

I boka forteller Skomakerstuen også om en for mange nokså ukjent suksesshistorie, om familiebedrifften Øveraasen på Gjøvik som i 108 år har holdt det gående og er verdensledende på produksjon av stort snøryddingsutstyr på jernbaner og flyplasser.

Supermodellen
Snøfresere er selvsagt behørig behandlet i boka, men du finner neppe maken til modellen Øveraasen TV2200. Det er verdens største, sterkeste, raskeste - og dyreste snøfreser. Prisen er 14 millioner kroner pluss moms. Den måker unna 3,2 tonn med snø i sekundet og rydder flystripa på Gardermoen før du har rukket å finne fram rydderedskapen i boden.

Manuell måking
Men manuell snørydding er fortsatt kongen på haugen, og nordmenn gjør det faktisk med glede, har Skomakerstuen funnet ut.

- Ja, de aller fleste har en positiv innstilling til det å måke snø. Det er ikke lett å finne dem som hater snømåking. Det er jo fin trim, og så har du det meditative. Du bare går der i din egen verden og tenker ditt. Det krever ikke så mye tankekraft. Og belønningen etterpå er at du er god og sliten og kan se deg tilbake og vite at nå kommer du fram, filosoferer han.

Utstyret det kommer an på
Redskapen er åpenbart viktig, og her er det finske Fiskars som har kapret så å si hele det norske markedet av manuell måkeredskap. Sortimentet teller visst 20 ulike redskaper, og de produserer på en industribedrift i Nydalen i Oslo. På det meste kan de produsere og selge 400.000 redskaper i året, men det er selvfølgelig et marked preget av naturlige svingninger.

- Hva er ditt eget forhold til snømåking?

- Jeg er en habil snømåker, men har et avslappet forhold til det. Jeg har en terrasse og et lite inngangsparti, så jeg klarer meg uten den store redskapen, sier forfatteren.

Bjørn Skomakerstuen jobber som journalist i Nettavisen. Han har tidligere jobbet i Østhavet, Aftenposten, Se og Hør og VG Nett.

LES OGSÅ: Menn som måker får mer sex

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere