RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Skjermdump NRK

- Hvorfor kan ikke 93-åringen selv bestemme hvem som skal ta intimvasken?

Sist oppdatert:
Fabian Stang startet lokalvalgkampen på NRK med å debattere om eldreomsorgen.

NRK sparket tirsdag kveld i gang serien med debattprogrammer som vil gå i forbindelse med valgkampen.

I dagens panel var Oslos ordfører Fabian Stang (H), Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap), ordfører i Ulvik Mona Hellesnes (V), ordfører på Nesodden, Christian Hintze Holm (Sv), varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF), ordfører i Nordreisa John Karlsen (Frp), Fylkesordførerkandidat for Sogn og Fjordane, Jenny Følling (Sp) og ordfører i Risør, Knut Henning Hygensen (Rødt).

Debatten startet med, og dreide seg i stor grad om reaksjoner om terrorhandlingene 22. juli som har berørt hele landet. Paneldeltakerne snakket både om hvordan deres lokalmiljø og hele landet er preget, og hvordan vi nå må stå sammen.

- Vi er så uenige
Det ble også litt tid til å prate om andre valgkampssaker. Osloordfører Fabian Stang sto nok for kveldens skarpeste kommentar når han erklærte at han var veldig uenig med Rita Ottervik angående hvordan man skal behandle eldre og pleietregende, og lurte på hvorfor en 93 år gammel dame ikke selv skal få bestemme hvem som skal gjøre intimvasken på henne, når vi har rett til å bestemme hvilken lege vi skal gå til og hvor vi skal handle.

- Må få lov å velge
- Rita Ottervik og jeg er altså så uenige når det gjelder de eldres rett til selv å kunne velge hvem som skal komme hjem til dem å ta vare på dem. Vi kan handle hvor vi vil og gå til den legen vi vil, men når damen på 93 år trenger hjelp i sitt hjem til intimvask for å si det rett ut, så mener Arbeiderpartiet at dette er kun kommunen som får lov til å velge, og det valget handler om respekten for enkeltindividet, sa Stang.

Høyre jobber for at offentlige og private aktører skal være en del av helsesektoren. Arbeiderpartiet mener derimot at det er det offentlige som skal ha fullt ansvar i helsesektoren.

Rita Ottervik svarte at det er det aller viktigste at de pleietrengende får den omsorgen de har krav på.

- Det er viktigst at folk får den omsorgen de har krav på uavhengig av lommebokas størrelse. Vi har heller ikke råd til å la være å ta inn inntekter slik Oslo gjør fordi vi prioriterer flere sykehjemsplasser, sa Ottervik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere