Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvorfor kutter ikke Høyre selv?

- SE MOT OSLO: - Hvorfor opp, og ikke ned, Høyre? spør Ap-rådgiver Tor-Henrik Andersen, og henviser til at Oslo under Høyre-styre har fått 5000 flere byråkratstillinger.
- SE MOT OSLO: - Hvorfor opp, og ikke ned, Høyre? spør Ap-rådgiver Tor-Henrik Andersen, og henviser til at Oslo under Høyre-styre har fått 5000 flere byråkratstillinger. Foto: Arbeiderpartiet
Sist oppdatert:
- Hvorfor starter ikke Høyre med å kutte byråkratiet der de selv styrer? spør Ap-rådgiver Tor-Henrik Andersen.

- Jeg reagerer på at Høyre-leder Erna Solberg er så offensiv på å redusere byråkratiet når Høyre-styrte Oslo har fått 5000 nye byråkratstillinger i løpet av de siste syv årene de har styrt, sier Andersen til Nettavisen.

Ifølge årsberetningen til Oslo kommune, har antall byråkrater økt fra 32.500 til 37.631 de siste sju årene. Veksten i byråkratiet har gått opp 12 prosent siden 2002.

Byråkratiet vokser stadig
Den borgerlige opposisjonen har på den andre siden over lengre tid beklaget seg over at byråkratiet stadig vokser under Arbeiderpartiets styre.

- Når Arbeiderpartiet velger å bruke stadig mer av oljepengene på generell drift, er konsekvensen at byråkratiet vokser, nødvendig omstilling utsettes og produktivitetsveksten faller, uttrykte finanspolitisk talsmann i Høyre Jan Tore Sanner til Nettavisen i april.

Nå mener rådgiver i Arbeiderpartiet Tor-Henrik Andersen at Høyre heller må se på sitt eget Oslo, som har hatt en kraftig økning av såkalte «byråkrater» de siste sju årene. Han dro frem tallene han hadde kommet over i en Twitter-melding han la ut tirsdag morgen.

- Hvorfor opp, og ikke ned, Høyre? skriver Andersen.

HTML EMBED

- Bruker de store pengene feil
I forrige uke angrep Frp-leder Siv Jensen statsminister Jens Stoltenbergs økende byråkratisme under en duell om hvilken retning de vil ta Norge videre etter valget.
- Under Jens' regime er det blitt fire nye byråkrater per dag. Det er å bruke de store pengene feil, sa Frp-lederen.

Stoltenberg var selv noe usikker på hva Jensen mener er en byråkrat.

- Han som sitter og behandler søknaden om uføretrygd, kan du kalle byråkrat. Den som tar imot telefonen din for eleven din som søker elevplass, kan du kalle byråkrat - og den som for eksempel sitter i Jernbaneverket, sa han.

- Stiller spørsmål ved retorikken
Andersen, som og er lokalpolitiker i Nesodden, mener Høyre må bli bedre på å spesifisere når de er høyt på banen med ønsket om mindre byråkratisering.

- Jeg stiller spørsmål ved retorikken deres. Store deler av disse nye byråkratiske stillingene hører til barnehager, sykehjem og førskoler. En byråkrat kan jo være så mangt, sier Andersen, som understreker viktigheten av at tjenesteproduksjonen må øke.

Han savner en tydeliggjøring fra høyresiden.

- Hvem er byråkratene? Hvilke byråkratstillinger skal det kuttes i? Er det førskolelærerne eller barnehageansatte? Høyre må slutte å gjøre et stort nummer ut av reduseringen av byråkratiet og svare for seg, sier Andersen.

Høyre-leder Erna Solberg var raskt ute med å forsvare seg på Twitter tirsdag ettermiddag.

- Jeg skilte mellom administrasjon og tjenesteyting, det gjør ikke AP her ... bevisst tilsløring? skriver Solberg.

- Betjener befokningen

Kristin Vinje (H), byråd for finans, mener at statistikken ikke viser riktig bilde.

Hun forteller at det i har vært en formidabel vekst i befolkningen, på 20 prosent, i perioden 2002 til 2012, mens økningen i antall årsverk er på ca 10 % i samme periode

- Økningen i antall årsverk kommer først og fremst innen områdene utdanning, barnehager, eldreomsorg og barnevern. Til sammen utgjør denne veksten 3685 årsverk i perioden 2002-2012, sier Vinje til Nettavisen.

- I løpet av de siste ti årene har veksten i barnebefolkningen vært eksplosiv. Det har for eksempel blitt 10.000 flere barn i barnehagealder (1-5 år) på 10 år samtidig som rett til barnehageplass er innført. Alle som har rett til barnehageplass får tilbud om det. Ingen andre byer i Norge har tilnærmet så stor vekst som Oslo, fortsetter hun.

Dermed mener Vinje at veksten er naturlig.

- Det har vært en vekst, men det er ikke byråkrati. Det handler om å betjene befolkningen, sier hun.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!