RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvorfor skal de som faktisk ikke kan jobbe straffes?

ÅPNER FOR Å KUTTE: FrP-leder Siv Jensen og resten av landsmøtet vedtok i helgen å se på en rekke tiltak for å kutte offentlige utgifter. Ett av dem er å kutte i sykelønna. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÅPNER FOR Å KUTTE: FrP-leder Siv Jensen og resten av landsmøtet vedtok i helgen å se på en rekke tiltak for å kutte offentlige utgifter. Ett av dem er å kutte i sykelønna. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hadde Jarl Brede (47) fått det som han ville, hadde han jobbet 100 prosent. Nå frykter han følgene av at FrP åpner for å kutte i sykelønna.

- Det vil i så fall si at jeg får enda mindre. Samtidig har jeg utgifter til medisiner, som jeg ikke hadde før jeg fikk disse smertene. Det er greit å lønne dem som jobber, men hvorfor skal de som faktisk ikke kan jobbe «straffes» på denne måten, sier Jarl Brede Hauge.

For 25 år siden ble han skadd i en påkjørsel, og for rundt åtte år siden ble han 50 prosent ufør som følge av dette.

Les også: Åpner for kutt i sykelønn

- Behold dagens ordning
47-åringen anslår at han i dag har et tap av inntekt på rundt hundre tusen kroner i året. Han reagerer sterkt på at Siv Jensen og Frp nå er åpne for å kutte i sykelønnen.

-Jeg foreslår at Frp dropper dem påståtte skatteletten sin og heller beholder dagens ordning.

Hauge er klar på at han heller hadde jobbet 100 prosent – hadde han hatt muligheten.

-Det er klart at jeg vil. Man ønsker jo å kunne jobbe fullt, det er i alle fall tanken min.

Forslag fra ungdomspartiet
Det var under Fremskrittspartiets landsmøte i helgen at partiet vedtok - etter forslag fra Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) - å se på en rekke tiltak som kan kutte det offentliges utgifter i framtiden.

Dette er de fem tiltakene partiet ønsker at skal vurderes:

● Endring i grunnbeløpet i sykefraværsordningen

● Innføring av karensdager

● Redusert sykelønn

● Bruk av gradert uføretrygd

● Økt pensjonsalder

Skaper debatt
Tirsdag kunne man på Nettavisens lese at Siv Jensen åpner for å kutte i sykelønna, innføre karensdager og øke pensjonsalderen for å sikre en levedyktig velferdsstat.

Bakgrunnen for FpUs forslag er at Perspektivmeldingen - en analyse av statens økonomi - anslår at den norske stat vil ha et underskudd på 6,1 prosent av fastlands-bruttonasjonalprodukt i 2060.

FrPs beslutning skaper stor debatt på nett. Hundrevis har kommentert, mange er skeptiske, mens andre mener det er på tide.

Her er et lite utdrag:


«Har jobbet i mange år, omtrent aldri vært syk. Men nå når eg eg alvorlig syk så skal eg straffes økonomisk for det?», spør en leser seg.

«Redusert sykelønn er helt hårreisende!!!! Det finnes faktisk mennesker her som er ordentlig syke og som ikke kan noe for det, men som FREMDELES har regninger å betale - FORKASTELIG er det!», skriver en annen.

«Både Hedmark Frp og Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) ønsker å bryte den blåblå regjeringserklæringen og innføre karensdag og kutt i sykelønnen. Sykelønnen ble fredet da Høyre og Frp ble enige om regjeringserklæringen for et drøyt halvår siden. Men slike småting ting som valgløfter og samarbeidsavtaler det kan jo ikke FrP ta hensyn til, skatteletten til de rikeste går frem for alt annet.»

«Jeg tjener mer penger hvis jeg er syk, fordi da slipper jeg reiseutgifter og bompenger. Resultat er at jeg sitter igjen med ca. 300 kroner mer per dag. På tide at noen tørr rydde opp i dette. De fleste sykedager er også i forbindelse med en helg».


Les også: Åpner for kutt i sykelønn


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere