- Hvorfor skal vi bo i et fengsel?

SPERRER: Veier og parkeringplasser må sperres ved mulige utkikkspunkter til Utøya. Naboene fortviler, og ber nå regjeringen om å stoppe det planlagte minnestedet.

SPERRER: Veier og parkeringplasser må sperres ved mulige utkikkspunkter til Utøya. Naboene fortviler, og ber nå regjeringen om å stoppe det planlagte minnestedet. Foto: Ole Morten Jensen

Utøya-naboer forventer positive nyheter fra regjeringen.

29.04.14 08:44

I kveld har kommunalminister Jan Tore Sanner, og kulturminister Torhild Widvey, invitert berørte parter til et møte om det omstridte minnesmerket på Sørbråten.

- Vi forventer at regjeringen kommer med positive nyheter, sier Ole Morten Jensen, en av talspersonene for Utøya-naboene, til Nettavisen.

Les også: Dette blir 22.juli-minnesmerkene

- Det må bli stoppet
Jensen forteller at naboene til det planlagte minnestedet, er spente.

- Vi føler at vi har fått mulighet til å bli hørt, og vi forventer at kravet vårt blir tatt til etterretning. Det må bli stoppet, sier han.

I begynnelsen av april overleverte naboene 1100 underskrifter mot minnesmerket til kommunalministeren utenfor Stortinget.

Siden har de ikke hørt noe, før innkallelsen til møtet som finner sted mandag kveld.

Les også: Sanner tar selvkritikk for prosessen
Les også: Publiserer disse bildene for å roe gemyttene

- Ikke vi som gjorde noe galt
Naboene frykter rett og slett en invasjon av turister, noe de allerede i dag merker på kroppen.

- Fysiske sperrer er etter hvert blitt et vanlig syn på Utstranda nær Utøya. Hva annet kan man kalle dette enn trist? skriver Jensen på Facebook-gruppa «Nei til vedtatte minnesmerke på Sørbråten».

Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Mange har reagert på det store inngrepet i naturen, og naboene frykter alle turistene. Foto: Jonas Dahlberg Studio (NTB scanpix)


Han frykter hva som vil skje når staten setter opp skiltet med attraksjon langs E16, dersom bygging blir vedtatt.

- Hvorfor skal vi bo i et fengsel? Det var ikke vi som gjorde noe galt i 22 Juli 2011. Hvorfor ønsker staten oss kollektivt straffet? undres han.

Les også: - Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal bli overfalt med dette

- Det har vært ille
Da Nettavisen snakket med Jensen i begynnelsen av april, fortalte han at naboer er fortvilet på grunn av turister som stopper for å ta bilder av Utøya.

- Folk får ikke et øyeblikks fred. Allerede i dag er det mange turister som kommer. Busser stopper og de går ned i hagene våre og knipser bilder. Vi blir jo beglodd i hjel, sa han.

- Hvordan har det vært med turister nå i vår?

- Det har vært ille, om ikke verre. Det skyldes kanskje like mye oss, at det har vært så mye fokus på det, sier Jensen.

Skilt med parkering forbudt er satt opp i området rundt Utøya. Foto: Ole Morten Jensen

- Inngrep i vår hverdag
Området som skal bygges ut er på totalt 27.000 kvadratmeter. Det skal tilrettelegges for at 400 personer skal kunne besøke stedet samtidig, og det skal anlegges parkeringsplasser for 40 biler og fire busser.

- Det blir rett og slett et inngrep i hverdagen vår, som vi ikke greier å leve med, sa Jensen i begynnelsen av april.

Han utdypet hvorfor de mener minnesmerket er så ille:

- Det er pompøsiteten ved det. Når de skal lage noe så stort, så vil det komme mange som ikke kommer dit for å minnes, men for å se kunstverket. Det er ikke bare bruddet vi reagerer på. Det er alt sammen.

Møtet med statsrådene Jan Tore Sanner og Thorhild Widvey starter klokken 18 mandag kveld.

UNDERSKRIFTER: Her overleverer Ole Morten Jensen underskriftene mot minnesmerket til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.