RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvorfor vil ingen ha oss?

Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)
Som aleneforelder føler Iris Olsen (27) seg nærmest diskriminert på boligmarkedet i Tromsø.

– Jeg har ikke lyst til å tro det om folk, men det virker som om alenemødre har et dårlig rykte, sier Iris Olsen til Nordlys.

Hun synes det er dårlig gjort hvis man skjærer alle over én kam.

– Jeg har fast jobb, jeg kan betale depositum og jeg har referanser som viser at jeg er en sikker betaler, sier Iris Olsen som sammen med barna Ayla (8) og Lukas (1) er på flyttefot.

Men de har ingen steder å flytte til. I snart tre måneder har hun vært på boligjakt – forgjeves.

Tiden løper ut
Huset der den lille familien bor, skal selges, og i løpet av en måneds tid må de ha funnet seg noe nytt.

– Det er forresten ikke bare oss. Jeg har snakket med flere andre på boligjakt. Inntrykket er at enten det gjelder alenemødre, barnefamilier eller ikke-vestlige utlendinger, så er det ingen som vil ha oss.

Hun sier at hun selv har prøvd alt. Hun har annonsert, hun har svært på annonser, sendt mail, lagt ut informasjon på alle relevante Facebook-grupper og ringt på alt som har vært aktuelt.

Det er ingen som sier at de ikke vil ha småbarnsfamilier. De leilighetene hun har søkt på har vært på 50-60 kvadratmeter. Ifølge Iris Olsen spør de: Er ikke leiligheten litt liten for dere?

– Da lurer jeg på hva de tror man som aleneforsørger er vant til, sier Olsen.

– Jeg vet ikke om de tror vi kommer til å flytte snart igjen.

– Kunne være ærlige
Tross iherdig innsats har ikke letinga resultert i at hun har fått komme på mer enn to visninger. Hun skulle ha kommet på den tredje sist lørdag, men det ble en kraftig nedtur.

– Leiligheten ville passet perfekt for oss, nær skole og barnehage. Senest fredag kveld lovet utleier at jeg skulle få komme på visning lørdag eller søndag. Søndag får jeg beskjed om at den er utleid. Da hadde jeg ventet og håpet hele uka.

Iris Olsen synes slik oppførsel er dårlig.

– Hvis det er slik at utleierne i Tromsø ikke vil ha småbarnsfamilier, kunne de være så ærlig å si det, sier Iris Olsen (27).

– Hvis folk kunne skrevet: Ikke røyk, ikke dyr, ikke barnefamilier, så hadde mange av oss spart mye tid. Selv hadde de også sluppet mange henvendelser.

Ga opp og flyttet
Olsen mener markedet i Tromsø er helt ødelagt.

– Det synes verre i år enn i fjor. Jeg satte i gang letinga tidlig i håp om at folk sa opp sine leieforhold, men det virker ikke slik.

Hun forteller at de øvrige som bodde i huset til slutt ga opp. De har flyttet til andre steder i Troms, der de kunne få et sted å bo

Håpet er en sentrumsnær bolig, nær skole og barnehage.

– Men jeg har også vært på resultatløs visning på Kvaløya og jeg har sendt henvendelse til Sommarøy, uten svar.

Ubrukelige støtteordninger
Selv om Olsen har fast jobb, har hun ikke råd til leiligheter, som med to soverom gjerne kan koste 15.000 kroner i måneden.

Hun ville være berettiget bostøtte, men bostøtten tar ikke hensyn til leieprisene i Tromsø, den følger faste regler.

Det samme gjelder om du vil kjøpe. Olsen kan få startlån, men det hjelper lite så lenge hun ikke har lov til å by over takst, og nesten alt som selges i Tromsø, går over takst.

– Jeg begynner å bli veldig sliten av ikke å vite hvor vi skal bo. Aller verst er det for barna. Lukas skjønner heldigvis ikke så mye, men jeg merker godt at Ayla bekymrer seg. Hun er så stor at hun skjønner hva som skjer.

Les flere saker fra Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere