RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hyrer inn dyktige snikskyttere fra Iran

Foto: Ap (Ap)
Sist oppdatert:
Syriske snikskyttere skal ikke ha vært kvalifiserte nok til å plaffe ned aktivistene.

Syriske myndigheter hyrer inn en rekke snikskyttere fra Hizbollah og Iran som «militære rådgivere» til å drepe regimekritiske aktivister, ifølge en avhopper fra den syriske staten.

Mahmoud Haj Hamad var ansett for å være det syriske finansdepartementets viktigste revisor, og var utplassert i det syriske forsvarsdepartementet. I forrige måned valgte Hamad og familien å flykte fra Syria.

Han er blant de første høytstående kildene fra innsiden av det syriske regimet, som kan bekrefte at president Assad benytter seg av utenlandske styrker til å slå ned på opprøret.

- Var ikke kvalifisert
Hamad sier at regimet henvendte seg til allierte som Iran og Hizbollah, for å få tak i kvalifiserte folk.

- Den syriske etterretningen var ikke kvalifisert, de hadde verken ordentlige snikskyttere eller utstyr. De trengte kvalifiserte snikskyttere fra Hizbollah og Iran, sier Mahmoud Haj Hamad i et intervju med storavisen The Times.

Høytstående kilder i Den iranske revolusjonsgarden har tidligere bekreftet at styrker fra Hizbollah, som er en militant gruppe i Libanon, deltok i kampene i Syria.

- 100 dollar dagen
I tillegg avslører Hamad at en gruppe pøbler, som omtales som Shabiha, får betalt 100 dollar dagen for å bistå syriske sikkerhetsstyrker med «å drepe og torturere regimekritikere».

Pøblene blir ifølge Hamad trent om til å infiltrere demonstrantene og aktivistene. Videre hevder avhopperen at forsvarsbudsjettet til Syria har doblet seg det siste året. Bakgrunnen skal være at regimet trenger penger for å finansiere innleid militærpersonell fra utlandet. Pengene blir angivelige hentet fra andre departement, deriblant helsedepartementet.

Ifølge Hamad, så lovpriser det syriske regimet de utenlandske styrkene for deres ferdigheter innen gatekamper.

- På randen til å kollapse
Syria har mistet store skatteinntekter fra opprørernes skanser som Homs, Hama og Deraa. I tillegg har landet fått en rekke økonomiske sanksjoner mot seg.

Nå tror Hamad at Syria er på randen til å kollapse.

- Den syriske økonomien har kollapset, og vil ikke overleve nok en måned. Jeg tror den vil falle sammen i februar. Og Iran kan ikke fortsette med å gi dem penger fordi de sliter med sin egen økonomi, sier han og henviser til nylige innført sanksjoner mot det iranske regimet.

FN anslår at 5400 mennesker har blitt drept i løpet av opprøret som startet i mars måned i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere