RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Høyresiden vil importere europeiske løsninger til Norge

Sist oppdatert:
...mens i Europa marsjerer millioner i gatene i protest.

Kommentar:Når valgkamp blir landskamp

Høyresiden går til valg på å importere europeiske løsninger til Norge. Det er en krigserklæring mot arbeidsfolk.

Millioner marsjerer i Europa. I protest mot skyhøy arbeidsledighet, kutt i lønninger, nedskjæringer i velferd og pensjoner som forsvinner.

Ikke alle demonstrerer. I Hellas sitter en liten skipsrederklasse på nok penger til å løse landets gjeldskrise, men har ikke betalt skatt på flere tiår. I Storbritannia økte inntektene til landets tusen rikeste med over 30 prosent bare i fjor.

På den andre siden finner vi Europas arbeidere. I Spania har ungdom større sjanse for å vinne i myntkast enn å få seg jobb. I England er det innført en egen ungdomslønn som gir rett til å betale unge mennesker mindre enn det som er mulig å leve av og universitetene har blitt så dyre at folk flest ikke lenger kan unne sine barn en høyere utdannelse. I Sverige har velferdsstaten blitt så uthulet at dødssjuke folk blir bedt om å jobbe og arbeidsledige som får kuttet støtte så de blir kastet på gaten.

I Norge har vi arbeidsledighet ned mot to prosent, høy økonomisk vekst og en velferdsstat i verdensklasse. Valgkampen til neste år vil i stor grad bli en kamp mellom Norge og Europa. Ønsker vi skatteletter til de rikeste, kutt i velferden og færre jobber eller ønsker vi høy sysselsetting, sterk velferd og en mer selvstendig politikk?

Høyre og FrP har ikke klart å svare for om de vil sende inn en EU-søknad om de skulle vinne valget. Det bør få varsellampene til å blinke. Men EU-debatten handler ikke bare om medlemskap. Mange av de største utfordringene arbeiderbevegelsen i Norge står ovenfor er knyttet til politikk vi får presset nedover oss fra Brussel gjennom EØS-avtalen. Alt fra polske trailersjåfører på tredje døgnet uten søvn på sommerdekk på nordnorske veier i januar, til uregulert arbeidsinnvandring og økende bruk av innleid arbeidskraft som truer lønns- og arbeidsvilkår handler om vår tilknytning til EU.

Alle som er opptatt av et anstendig arbeidsliv bør merke seg hvilke partier som ønsker en selvstendig og solidarisk politikk og hvem som vil la seg diktere av Brussel og importere elendige løsninger. Så lenge Arbeiderpartiet og høyresiden konkurrerer om hvem som har den mest fundamentalistiske tiltroen til Brussels ”opplyste” eliter, bør valget være greit for arbeidsfolk. Bli med og bygg et sterkt SV.

Andreas C. Halse, leder Sosialistisk Ungdom

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere