RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- I 2020 er én million hørselshemmet

TOK TEST: LO-leder Gerd Kristiansen og Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen åpnet kampanjen «Hvert øre teller» med å ta hver sin hørseltest.
TOK TEST: LO-leder Gerd Kristiansen og Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen åpnet kampanjen «Hvert øre teller» med å ta hver sin hørseltest. Foto: Erik Five Gunnerud (Hørselshemmedes Landsforbund)
Sist oppdatert:
- Tallene viser at vi masseproduserer mennesker med hørselstap.

Ifølge en fersk undersøkelse oppgir hele én av seks nordmenn at de sliter med å følge med i en samtale på arbeidsplassen på grunn av dårlig hørsel, og hele én av åtte ledere kvier seg for å ansette hørselshemmede. Nesten halvparten av de spurte, 45 prosent, svarer også at de tror det er vanskelig for hørselshemmede å få seg jobb.

Undersøkelsen er utført av Ipsos MMI og Norstat, på oppdrag fra Hørselshemmedes Landsforbund. Ifølge tallene vil én million være hørselshemmet i 2020.

- At så mange er skeptiske til å ansette hørselshemmede bekrefter at vi har en lang vei å gå når det gjelder inkludering av denne gruppen, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos MMI og Norstat vil én million være hørselshemmet i 2020. Derfor startet HLF en kampanje for å øke bevisstheten rundt hørselshemming.

Bare 11 prosent har testet

For å skape et mer inkluderende arbeidsliv og større bevissthet rundt hørselstap starter HLF kampkanjen «Hvert øre teller». Startskuddet gikk på Eidsvoll plass foran Stortinget tirsdag kl. 12.00. 

LO-leder Gerd Kristiansen og Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen åpnet kampanjen med å ta hver sin hørseltest.

Fra  og med i dag tilbyr HLF gratis hørseltest og hørselhjelp på stands over hele landet. Ifølge organisasjonen vil en slik test minske risikoen for dårlig helse og frafall i arbeidslivet. Men bare 11 prosent av befolkningen sier at de har tatt en slik test. I Oslo er andelen kun tre prosent.

- Dyrt å droppe tilrettelegging

En eldre befolkning, musikk og mobil rett i øret, åpne kontorlandskap og konserterer, er blant årsakene til at stadig flere av oss hører dårlig.

- Tallene viser at vi masseproduserer mennesker med hørselstap. Vekstraten har aldri vært større, og hørsel er dermed blitt Norges usynlige nasjonalhandikap. Det er dessverre ikke like lett å oppdage at noen har hørselstap, som det er å se at noen er avhengig av krykker eller rullestol. Dette øker viktigheten av god informasjon og bevisstgjøring blant folk generelt og kanskje arbeidsgivere spesielt, sier Hegre.

Han legger til at én av tre norske arbeidsgivere mener det er dyrt å tilrettelegge for hørselshemmede.

- Vi mener det er dyrere å droppe tilretteleggingen. Da risikerer man nemlig en sykemeldt ansatt i stedet, og det er det ingen som er tjent med. For mange vil det være nok å ta i bruk et høreapparat, og det er gratis og blir dekket av folketrygden, sier Hegre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere