*Nettavisen* Nyheter.

- I beste fall er det å spille russisk rulett

Foto: KYODO (Reuters)

Dyster rapport avdekker hundrevis av feil ved europeiske atomkraftverk.

Hundrevis av problemer har blitt kartlagt ved europeiske atomkraftverk, og utbedringene vil koste opp mot 25 milliarder euro, ifølge en ny rapport som frigjøres torsdag.

Rapporten, som ble bestilt etter atomkatastrofen ved Fukushima-anlegget i Japan i fjor, hadde til hensikt å vurdere hvordan Europas atomkraftverk vil klare å håndtere en eventuell krisesituasjon.

Utkastet til rapporten, som kan bli noe justert før den blir frigitt, konkluderer med at nesten alle de 143 atomkraftverkene i Europa må utbedres.

Rapporten slår også fast at 47 av EUs atomkraftverk, med til sammen 111 atomreaktorer, har mer enn 100.000 innbygger som bor i 30 kilometers omkrets fra atomkraftverket.

Sikkerhetsutbedringer
«På bakgrunn av resultatene fra marginalprøvene, så må praktisk talt alle (atomkraftverkene) gjennomgå sikkerhetsutbedringer,» lyder rapporten. «Hundrevis av tekniske oppgraderingstiltak har blitt identifisert.»

- Generelt så er det mye som er avdekket i rapporten, men det var det med toppen på isberget, da. Jeg vil konstatere at ingen atomkraftverk i Europa er såkalt sikre, sier Frode Pleym i Greenpeace til Nettavisen på telefon fra Japan.

Pleym mener at Europa ikke nødvendigvis er bedre sikret enn det Japan var før Fukushima-ulykken inntraff i mars måned i 2011.

- Basert på alle disse feilene som er kartlagt i rapporten, så kan det bli minst like ille med en eventuell katastrofe ved et europeisk atomkraftverk som i Fukushima. Det er hevet over enhver tvil, sier han.

Føre var-prinsippet
- Har forfatterne av rapporten vært kritiske nok, Pleym?

- Nei. Vi mener det ikke er mulig å være kritisk nok i forhold til de potensielle farene. Det er bra det settes en pekefinger på faremomentene som finnes. Men i forhold til føre var-prinsippet, så bør man være enda mer kritisk. Selv de atomkraftverkene som regnes som sikre, er ikke sikre, understreker han.

Videre kommer det fram at fire reaktorer i to ikke navngitte europeiske land har mindre enn én time til å få gjenopprettet sikkerhetsfunksjoner ved et eventuelt strømbrudd.

EU-kommisjonen, som står bak rapporten, ber om at alle sikkerhetsutbedringene skal bli nøye overvåket og ferdigstilt innen 2015. Rapporten anslår at utbedringene vil koste opp mot 25 milliarder euro.

Russisk rullet
Pleym mener atomkraftindustrien og oljeindustrien har i altfor lang tid fått diktere ukritisk det som er lønnsomt og realistisk i forhold til energiindustrien.

- Mye av debatten handler jo om at fornybar energi ikke er like lønnsomt som olje eller atomkraftverk. For det første er dette ofte riv ruskende galt. Men det som det i forsvinnende liten grad tas hensyn til i dag, er jo de store kostnadene rundt og faremomentene ved lagring av avfall i tusenvis av år, sier Pleym.

- Det som uroer oss mest, er hvordan kan vi investere i en løsning som forutsetter at så mange generasjoner etter oss skal være like kloke som oss som lever i dag. Det er i beste fall å spille russisk rullet med kommende generasjoner. Det er dypt umoralsk og uansvarlig, men også helt unødvendig, sier Pleym.

- Vi har alle sammen mulighet til å gjøre et valg. Enten kan vi utfase atomkraftverkene og satse på fornybar energi, eller så kan vi fortsette å håpe at det skal gå bra.

Kilder: AFP, BBC

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag