*Nettavisen* Nyheter.

- I ekstreme tilfeller er asylsøkerne tilbake før tjenestemennene

Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)

Enkelte kriminelle asylsøkere er tilbake i Norge før politiet som uttransporterte dem.

Justis- og beredskapsdepartementet vil nå gjøre det vanskeligere for kriminelle å misbruke asylinstituttet.

- Dessverre ser vi at mange av de kriminelle fra det «åpne rusmiljøet» som Politiets utlendingsenhet har uttransportert til et annet europeisk land raskt returnerer til Norge. Det vil vi stoppe, sier statssekretær Pål K. Lønseth i justis- og beredskapsdepartementet.

Kriminelle kommer raskt tilbake
I en pressemelding skriver departementet at stadig flere kriminelle utlendinger legaliserer sitt opphold i Norge ved å søke asyl når de blir pågrepet av politiet.

«Særlig gjelder dette personer fra de «åpne rusmiljøet» i Oslo. I mange tilfeller er andre europeiske land ansvarlige for å behandle asylsøknaden etter Dublinregelverket. Derfor har den kriminelle blitt sendt tilbake dit uten å få sin sak realitetsbehandlet i Norge. Av de kriminelle som har blitt uttransportert til andre europeiske land har man imidlertid erfart at mange kommer tilbake til Norge etter kort tid og fortsetter med kriminelle aktiviteter», står det i pressemeldingen.

Med en ny instruks fra Justisdepartementet til Utlendingsdirektoratet (UDI) håper myndighetene nå å gjøre det vanskeligere for kriminelle utlendinger å komme seg raskt tilbake til Norge. Instruksen trådte i kraft 5. juni.

Tips, innspill eller bilder til denne saken? Kontakt oss her

- Retur direkte til hjemlandet
Ifølge Aftenposten er de mest ivrige kriminelle asylsøkerne som ble utsendt, tilbake i Norge før politiet som uttransporterte dem rakk hjem igjen. En ung mannlig asylsøker som ble pågrepet for å selge narkotika i Oslo, ville søke om asyl. Det viste seg at han hadde blitt sendt ut av Norge fem ganger før.

Pål K. Lønseth sier Justis- og beredskapsdepartementet sier han vil slå hardt ned på kriminelle som forsøker å utnytte asylinstituttet.

- Retur direkte til hjemlandet vil ramme hardere, og gjøre Norge til et mindre attraktivt land for kriminelle asylsøkere. Derfor vil vi sende dem rett hjem i stedet, sier statssekretæren.

Departementets instruks innebærer at i saker der en person som har søkt asyl pågripes for kriminelle handlinger kan Utlendingsdirektorat velge å realitetsbehandle søknaden i Norge og sende søkeren tilbake til hjemlandet etter avslag. Det er et vilkår for realitetsbehandling i Norge at det er «stor sannsynlighet» for at søknaden vil ende med et avslag, og det må være «enkelt» å returnere søkeren til hjemlandet.

Les hele instruksen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.