- I ferd med å få en tapt generasjon

Foto: Anonymous (Ap)

15.03.13 21:31

2,5 millioner barn er direkte rammet på toårsdagen for den blodige konflikten.

Fredag markeres toårsdagen for den blodige konflikten i Syria, som ifølge FN har krevd over 70.000 menneskeliv.

FNs barnefond (Unicef) har i den anledning frigjort en rapport om situasjonen for de krigsherjede barna i Syria.

- Det er 2,5 millioner barn som er direkte rammet av konflikten i Syria. To millioner barn er i Syria, mens en halv million er på flukt i naboland, sier generalsekretær i Unicef, Bernt Apeland, til Nettavisen.

- Dette er barnas krise
Det er blitt dokumentert at syriske barn har blitt utsatt for alvorlige brudd på menneskerettighetene som drap, tortur, seksuelle overgrep og vilkårlig fengsling. Selv om mange barn får hjelp i flyktningeleirer i naboland, blir mange av dem frarøvet tilgang på skolegang.

Ifølge Unicef er det svært begrenset tilgang på skoletilbud for barn i flyktningleirene i nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan og Irak, som har begrenset kapasitet til å ta imot den enorme flyktningestrømmen.

Og i Syria er hver femte skole stengt enten som følge av bombing eller fordi de brukes som husly for flyktninger.

- Dette er en krise som er blitt barnas krise, og hvis vi ikke får inn de midlene vi trenger, er vi faktisk i ferd med å få en tapt generasjon i Syria med barn som ikke har hatt skikkelig skolegang eller skikkelig oppfølging i løpet av de siste to-tre årene, sier Apeland.

Trenger mer hjelp
Unicef har anslått at de trenger 1,1 milliarder kroner for å gi barna i Syria og syriske flyktninger den akutte hjelpen de trenger. Men så langt har organisasjonen kun fått inn en femtedel av dette beløpet.

- Selv om det kommer inn mye nødhjelp gjennom Unicef, andre FN-organisasjoner, Røde Kors og lokale organisasjoner, så er behovene mye større, sier Apeland.

Apeland var nylig på besøk i flyktningleiren Zaatari i Jordan. Leiren huser over 20.000 barn i skolealder, og så langt har Unicef klart å tilby skolegang til 5000 av dem.

- Utdanning kan på mange måter regnes som livreddende nødhjelp. Skolen blir en dråpe av normalitet i en kaotisk og traumatisert livssituasjon, og samtidig et fundament for å klare seg videre i livet etter en konflikt som forhåpentligvis tar slutt så fort som mulig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unicef

Når tar det slutt?
Syria-ekspert Kai Kverme sier det er svært vanskelig å si noe om hvor lenge konflikten i Syria vil vedvare.

- Grunnen til at det er vanskelig å svare på dette, er fordi det avhenger av faktorer som ikke ligger i Syria. Det er et spørsmål om hvor lenge regimet klarer å opprettholde presset. Dette avhenger av støtte fra Russland og Iran. Iran bidrar massivt med våpen, personell og annen støtte. Og Russland fortsetter med å sende våpen til regimet samtidig som de holder hånden over dem politisk, sier prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen

- I forhold til opposisjonen, så er det kommet ganske tydelige signaler om at Frankrike og Storbritannia vil sende våpen til opprørerne, noe som er en helt ny utvikling. Dette vil ytterligere styrke opprørerne, sier Kverme.

- Det har jo vært en periode på flere måneder hvor opprørerne har hatt ytterligere militær framgang, hvor regimet har vært nødt til å holde nøkkelposisjoner. De har ikke klart å holde på Syria største by Aleppo, hvor deler av byen er utenfor regimets kontroll. I tillegg er kampene i ferd med å flytte seg nærmere Damaskus, som er alvorlig for regimet.

- Alle disse faktorene gjør det veldig vanskelig å komme med spådommer om hvor lenge det kan foregå, sier Kverme.

Kan øke til tre millioner
Dersom konflikten vedvarer, kan flyktningestrømmen til naboland øke til tre millioner i løpet av året.

- Hvis eskaleringen fortsetter og ingenting skjer for å løse dette problemet, vil vi kunne ha et langt større antall flyktninger ved utgangen av året, to eller tre ganger det nåværende nivået, sier António Guterres, FNs høykommissær for flyktninger i en uttalelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unicef

- FN står i veien
Leger Uten Grenser sier at Syrias befolkning lever i en humanitær krise, og at FNs handlingslammelse står i veien for at hjelpen skal nå fram til millioner av trengende mennesker.

- FN er underlagt Assads regler så lenge FNs generalforsamling anerkjenner hans regjering. Dermed kommer ikke hjelpen frem til områder kontrollert av opposisjonen. Dette har FN innrømmet selv og det er et stort problem, sier mangeårig lege i Lege Uten Grenser, Morten Rostrup, i en uttalelse.

Organisasjonen har flere ganger blitt nektet å drive hjelpearbeid i områder som er kontrollert av regimet.

På toårsdagen for Syria-konflikten ber nå Leger Uten Grenser FN om å åpne «humanitære korridorer» slik at internasjonal nødhjelp kan komme inn i opprørskontrollerte områder uten tillatelse fra Assad-regjeringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unicef

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unicef

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unicef

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.