RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Skjermdump TV2)

- I ham så jeg litt av meg selv

Sist oppdatert:
Utøya-overlevende Adrian Pracon ble spart fordi han i følge massemorderen så «høyreorientert ut».

Adrian Pracon fra Telemark AUF ble ifølge massemorderen Anders Behring Breivik spart fordi han ikke så ut som en marxist.

Anders Behring Breivik fortalte under dag i rettsaken at han ikke kan huske hvorfor han sparte livet til Adrian Pracon da de sto ansikt til ansikt på Utøya.

Den terrortiltalte massemorderen gjorde imidlertid på eget initiativ et forsøk på å besvare spørsmålet Pracon har oppgitt som det viktigste for ham etter Utøya-massakren.

- I ham så jeg litt av meg selv. Jeg vet at jeg ser høyreorientert ut. Det kan ha vært derfor jeg sparte ham, forklarte Breivik i retten skriver TV2.

Breivik nevnte Bjørnar Moxnes i Rødt som eksempel på en person som ser typisk ventreorientert og marxistisk ut.

Se video: Her ser Adrian seg selv bli skutt

Han mener å ha truffet Pracon ved Kjærlighetsstien i nærheten av pumpehuset og resonnerte seg fram til at det kunne ha hatt sammenheng med hvordan han opplevde utseendet til Pracon.

- Noen mennesker har ansikter som gir assosiasjoner til venstrevridde personer. Men da jeg så Pracon, så jeg på en måte meg selv, sa Breivik i retten.

Les også: - «MS Thorbjørn» var vårt eneste håp

Han har fanget opp Pracons uttalelser i mediene, i forbindelse med utgivelsen av boka «Hjertet mot steinen». Til NTB sa Pracon at han jobbet med boka for å få svar og fylle informasjonshull fra 22. juli. Det mest sentrale temaet forblir likevel ubelyst.

- Hvorfor Breivik bestemte seg for å skåne meg er en sentral del av boka, og det mest sentrale spørsmålet jeg søkte å få besvart, har Pracon tidligere uttalt.

Pracon sier til NTB at han kjenner igjen situasjonen Breivik beskrev da han forklarte seg mandag.

- Jeg hadde da rettssaken startet forsonet meg med at jeg aldri ville få svar på dette spørsmålet. Derfor var veldig sterkt og spesielt å høre at han ønsket å gi en oppklaring. Det er for tidlig å bearbeide dette sånn umiddelbart. Jeg tar inn denne informasjonen nå, så får jeg bearbeide den senere. Håper i hvert fall livet mitt vil normalisere seg over tid og at jeg på sikt klarer å få et normalt søvnmønster igjen, sier Adrian Pracon til NTB

Til VG uttaler Pracon at han syns det er kvalmende å høre Breiviks uttalelse.

Det er kvalmende at han lekte min gud, at han bestemte over hvem som skulle leve og dø. At han bestemte om jeg skulle leve eller dø, sier 22-åringen til VG.

Les også: Utøya-offer hevder AUF ville stoppe bok

Adrian Pracon (22) deltok på sin første sommerleir med AUF på Utøya da helvetet brøt løs. Han var centimeter fra døden da massemorderen rettet våpenet mot ham og skjøt. Det skjedde på sørspissen av øya, like før Anders Behring Breivik ble pågrepet. Mens flere AUF-venner lå døde rundt ham, gikk skuddet mot Pracon gjennom skulderen.

Følg Nettavisens live-dekning av 22.juli.rettsaken under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere