*Nettavisen* Nyheter.

- I kveld forsvinner kopisperrene

Stor lansering fra Apple tirsdag kveld kan være siste spiker i kista for vanlige kopisperrer.

06.01.09 14:40

I kveld går Apple på scenen på MacWorld for siste gang, og denne gangen er det Phil Schiller som tar over for syke Steve Jobs.

- Kommer uten kopisperrer
Cnet News mener å vite hva den største nyheten i løpet av kvelden kommer til å bli: Apple skal inngått avtaler med Sony BMG, Universal Music og Warner Music som gjør at iTunes Store nå kan selge plateselskapenes musikk uten kopibeskyttelse (DRM) på tjenesten.

Fra før har Apple solgt DRM-fri musikk fra EMI, men nå kommer altså resten av de fire store plateselskapene på banen med det samme tilbudet.

Om Cnet har rett vil ikke dette være noen stor overraskelse. Alle de fire store har inngått avtaler om DRM-fritt musikksalg hos Amazon, og siden denne lanseringen har det bare vært et tidsspørsmål om når iTunes måtte gjøre det samme.

Både dyrere og billigere
Denne endringen skjer riktignok ikke i et vakuum. Cnet mener å vite at Apple har gitt etter for press fra musikkindustrien når det kommer til prising av musikk. Det betyr at iTunes Store vil innføre tre forskjellige priser på sanger. Gamle sanger («back catalog») vil selges for 79 cent, nyere sanger som ikke er noen store hit vil bli solgt for dagens 99 cent – mens de store hitene vil ha en enda høyere pris. Nøyaktig hvor høy denne prisen vil være sier ikke rapportene noe om.

Overgangen til en DRM-fri løsning vil ikke skje på et øyeblikk. I første omgang vil alle nye sanger bli lagt ut DRM-fritt, og så vil man jobbe med å fjerne DRM-en fra sangene som allerede ligger i nettbutikken fortløpende.

Ny iPhone og iPhone Nano?
Ellers melder MacRumors at vi i løpet av kvelden trolig også får iPhone med større batterikapasitet, muligens en ny iPhone Nano og ikke minst ny iMac og Mac Mini.

Presentasjonen til Apple begynner klokken 18 norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.