RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- I morgen selger de alt jeg eier

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Investerte fredsprispengene i eiendom og fond. Nå blir fredsprisvinneren gjeldsslave.

Iranske myndigheter har dømt Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi for skatteunndragelse. Årsaken er at hun ikke betalte skatt av prispengene på ti millioner svenske kroner, som hun mottok da hun ble tildelt Nobels fredspris i 2003.

Ebadi, som var den første kvinnelige dommeren i Iran, sier selv at prispenger ikke er skattepliktig ifølge iranske lover.

Må betale en straffeskatt
Ebadi har tidligere opplyst at iranske myndigheter krever at hun betaler en straffeskatt som utgjør like mye som prispengene.

Iranske myndigheter skal ha konfiskert Ebadis eiendeler og eiendommer som er i Iran, samt tatt beslag i et pengefond som tilhører fredsprisvinneren.

De konfiskerte eiendommene er Ebadis leilighet i Teheran, hennes gård i Karaj, samt en bygning som benyttes som kontorlokaler av organisasjonen hun leder, Human Rights Defenders’ Centre. Sistnevnte bygning ble kjøpt med fredsprispengene.

- Disse eiendommene var konfiskert fram til man nylig fikk dem verdivurdert, og det er planer om at regjeringen skal selge eiendommene allerede denne måneden, og det til denne fastsatte prisen, sier Ebadi til Nettavisen.

- Blir tvangssolgt på lørdag
Ebadi sier at tvangssalget skal skje allerede lørdag.

- Det siste jeg har hørt om saken min er at mine eiendeler, det vil si min leilighet og min lille gård i Karaj, skal settes ut for salg av myndighetene den 15. (januar red.anm.), og det til en ganske lav verdi, mye lavere enn det de er verdt i virkeligheten. Det er lagt ut en annonse om dette, og denne urettferdige handlingen kommer til å gjennomføres, sier hun.

Hovedkvarteret til Human Rights Defenders’ Centre er ifølge Ebadi verdsatt til 90.000 dollar. Hun mener verdivurderingen er altfor lav.

- En av bygningene som jeg registrerte, var kjøpt med prispengene. Og denne er verdivurdert til 90.000 dollar, når den i virkeligheten er verdt det tredobbelte. De har satt en spesielt lav verdivurdering på alle mine eiendeler. De har også konfiskert fondskontoene, som jeg brukte avkastningen til å hjelpe familiene til politiske fanger, sier hun. Fondskontoen ble opprettet ved hjelp av prispengene.

NOBELS FREDSPRIS: Den iranske menneskerettighetsaktivisten, Shirin Ebadi, fikk se seg selv henge på veggen som den siste i rekken av vinnere av Nobels fredspris da hun besøkte Nobelinstituttet, samme dag hun ble tildelt den ærverdige prisen.
NOBELS FREDSPRIS: Den iranske menneskerettighetsaktivisten, Shirin Ebadi, fikk se seg selv henge på veggen som den siste i rekken av vinnere av Nobels fredspris da hun besøkte Nobelinstituttet, samme dag hun ble tildelt den ærverdige prisen.

I tillegg skal både leiligheten og gården til Ebadi ha blitt verdivurdert til en pris som er langt lavere enn markedsprisen. Hun anslår at markedsprisen på leiligheten og gården er tre ganger høyere enn den fastsatte taksten.

- Blir gjeldsslave
Den lave taksten vil føre til at pengene fra tvangssalget ikke vil være nok til å dekke straffeskatten. Dermed blir fredsprisvinneren sittende igjen som gjeldsslave.

- Jeg kommer til å sitte igjen med flere hundre tusen dollar i skattegjeld, og på bakgrunn av dette så vil jeg få utreiseforbud, sier hun.

Les også: - De krever ti millioner av meg
Les også: Fredsprisvinner dømt for skatteunndragelse

Ebadi sier at regimets hensikt med den lave prisvurderingen, er å frata henne muligheten til å få fornyet passet sitt. Ifølge Ebadi kan ikke en person som har en dom på utreiseforbud, få innvilget nye reisedokumenter. Dermed får fredsprisvinneren ikke reise ut av landet dersom hun vender tilbake til Iran.

- Det er dessverre ikke lenge igjen av min gyldighetsperiode, bare halvannet år. Mitt pass vil etter denne perioden ikke lenger være gyldig. De vil med så lav verdivurdering av mine eiendeler påse at mitt pass ikke lenger skal ha gyldighet, men dette er en sekundær sak, sier hun.

KREVER AKTIVIST LØSLATT: Shirin Ebadi avbildet utenfor FN-bygningen i Genève under en appell med krav om å få løslatt menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh.
KREVER AKTIVIST LØSLATT: Shirin Ebadi avbildet utenfor FN-bygningen i Genève under en appell med krav om å få løslatt menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh.

- Ber Norge hjelpe politiske fanger
Ebadi ble tildelt Nobels fredspris i 2003 for sitt omfattende arbeid med menneskerettigheter i Iran. Hun fortsetter sitt arbeid med uforminsket kraft, til tross for at hun forfølges av iranske myndigheter. Nå håper hun norske myndigheter vil rette konkret kritikk overfor iranske myndigheter.

- Det viktigste når norske myndigheter møter iranske myndigheter, er at overtredelse av menneskerettigheter bør være et av punktene på agendaen, og man bør spørre om på hvilket grunnlag iranske myndigheter trakasserer menneskerettsforkjempere, sier hun.

Ebadi nevner en rekke aktivister som er utsatt for trakassering og politisk forfølgelse av iranske myndigheter, deriblant aktivisten Mohammad Sadiq Kaboudvand og menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh.

- Irans myndigheter må svare på hvorfor de behandler disse menneskerettsforkjemperne på et slikt brutalt vis. Så Norges hjelp kan komme i form av konkrete spørsmål til iranske myndigheter på hvorfor de behandler disse menneskerettighetsforkjemperne på en slik måte, sier hun.

Utelukker ikke at hun vil reise tilbake
Ebadi befinner seg for tiden i utlandet, men til tross for skattedommen utelukker hun ikke at hun vil reise tilbake til Iran.

- Jeg kan dra tilbake når jeg selv ønsker. Men spørsmålet er mer hvor jeg kan gjøre mest nytte for Iran. Med tanke på den situasjonen som myndighetene har skapt i landet, er det vanskelig for meg å være aktiv i Iran. Det er lettere for meg å påvirke aktivt utenfor Iran. Men hvis jeg en dag finner ut at min tilstedeværelse i Iran er viktigere, vil jeg reise tilbake med en gang, og ingen kan hindre meg i å dra tilbake, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere