- I verste fall kan jeg pante flasker. Eller flytte til Norge

Kristdemokraternas partileder Göran Hägglund tar en selfie av seg selv og de øvrige lederene for den borgerlige regjeringskoalisjonen etter mandagens partilederdebatt. Fra venstre: Statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna, Hägglund, Folkpartiets leder Jan Björklund og Annie Lööf, leder for Centerpartiet.

Kristdemokraternas partileder Göran Hägglund tar en selfie av seg selv og de øvrige lederene for den borgerlige regjeringskoalisjonen etter mandagens partilederdebatt. Fra venstre: Statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna, Hägglund, Folkpartiets leder Jan Björklund og Annie Lööf, leder for Centerpartiet. Foto: Claudio Bresciani (NTB scanpix)

Første halvdel i 2014 ble det skrevet ut 76.000 skattekort til svensker i Norge.

06.09.14 07:44

Om en uke er det valg i Sverige. Da risikerer den borgerlige samlingsregjeringen å bli erstattet av et rødgrønt alternativ med opposisjonsleder Stefan Löfven i spissen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt og Moderaterna har sittet med regjeringsmakten i Sverige siden 2006. Den borgerlige regjeringen skryter av at de maktet å lose Sverige gjennom finanskrisen og at de har skapt over 250.000 jobber under Reinfeldts regjeringstid.

Les også:Norske Siri får stemme

Massiv ungdomsledighet
Men ungdomsledigheten er fortsatt et enormt problem i Sverige.

- Sysselsetningen er den viktigste saken i valgkampen, og arbeidsløsheten blant ungdom er den viktigste delen av sysselsettingen. Og der ligger Sverige ekstremt høyt sammenlignet med andre land i EU og OECD, sier korrespondent i Svenska Dagbladet, Björn Lindahl, til Nettavisen.

- Ett av de grepene man hadde gjort i Sverige, var å senke momsen på restauranter for at det skulle skape jobb til ungdommer. Men den vil forsvinne igjen om de rødgrønne får regjeringsmakten, sier Lindahl.

- Regjeringen hevder de har skapt 300.000 nye jobber under disse åtte årene, og da nevner man restaurantmomsen som én av grunnene til det, sier han.

I dag står over 90.000 unge svensker uten arbeid. Tallet er høyre enn for åtte år siden da Reinfeldt inntok makten. 35.000 ungdom i Sverige har gått arbeidsløse i mer enn seks måneder, skriver Aftonbladet.

Socialdemokraternas ledere Stefan Löfven var fornøyd etter mandagens partilederdebatt. Foto: Claudio Bresciani (NTB scanpix)

Skattekort til svensker
Det er en kjent sak at svenske arbeidsløse ungdommer har valfartet til Norge for å få seg jobb. I første halvdel av 2014 var det uskrevet 76.200 skattekort til svenske statsborgere i Norge, får Nettavisen opplyst fra Skatteetaten.

- Dette er altså ikke tall for arbeidsinnvandring eller antall personer fra landet som er i Norge. Skatteetaten skriver også ut skattekort til personer som kun jobber i kortere perioder, til pensjonister og til ungdom med frikort, sier kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Live Sandven Slettebø, til Nettavisen.

Tallene for samme periode i fjor var på 77.900. Det betyr at det har vært en nedgang på 1700 skattekort utskrevet til svensker i Norge.

- Jeg gjorde nylig noen intervjuer på Aker brygge i Oslo, og da fikk jeg inntrykk av at det var blitt noe vanskeligere å få tak i svensk ungdom. Så det kan tyde på at det har blitt litt bedre i Sverige, sier Lindahl.

Flytte til Norge?
Men fortsatt står mange tusen ungdommer overfor en usikker fremtid som arbeidstaker i Sverige. Svenske Mimmi Bergström sluttet på videregående skole i juni til fordel for en tilværelse som arbeidssøkende. Hun står nå uten jobb, men har spart opp litt penger fra en sommerjobb på kafe.

- Jeg får låne litt penger av mine foreldre, men jeg kan ikke gjøre det i all evighet. I verste fall får jeg vel begynne å pante flasker. Eller flytte til Norge, sier Bergström i et intervju med Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.